Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δυσμενές κλίμα, στα επιμέρους (;) η προσοχή

Δυσμενές το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά μας, που πέραν της διεθνούς συγκυρίας ταλαιπωρείται και από εγγενείς αδυναμίες της. Στα επιμέρους και σε όσες εισηγμένες τουλάχιστον προσπαθούν επικεντρώνεται το όποιο περιορισμένο ενδιαφέρον των ενεργών παικτών. Πρεμιέρα για τη Mediterra στην ΕΝ.Α.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέσα σε δυσμενές χρηματιστηριακό περιβάλλον καλούνται να βρεθούν στηρίξεις για εταιρείες, που είτε παρουσιάζουν σημαντική ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών τους, είτε παραμένουν ενεργές επιχειρηματικά.

Στο ασταθές περιβάλλον, εκρηκτικό κατά άλλους μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε πετρέλαιο και νομισματικά, καταγράφονται κινήσεις που χρήζουν αναφοράς.

Στον τραπεζικό κλάδο είναι εμφανής η τάση και διάθεση ”ζύμωσης” εν όψει πιθανών ανακατατάξεων κατ’ αρχήν στον μεσαίο χώρο του κλάδου.

Στον κλάδο, η Τράπεζα Κύπρου εμφανίζει αύξηση 55% στα κέρδη (485 εκατ. ευρώ) και προχωρά στη διανομή μερίσματος 0,44 ευρώ ανά μετοχή.

Ο Τιτάνας εξασφαλίζει άδεια για εξόρυξη μικρών ποσοτήτων αδρανών υλικών στη Φλόριδα (δες σχετικό θέμα), η Frigoglass ”βλέπει” επέκταση σε νέα γεωγραφική περιοχή φέτος (δες σχετικό θέμα), ο όμιλος Fourlis προγραμματίζει επένδυση 20 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του ακινήτου που διαθέτει στην οδό Πειραιώς (δες σχετικό θέμα), ενώ τα Everest επιχειρούν ”άνοιγμα” στην αγορά του καφέ (δες σχετικό θέμα για την ανάπτυξη της γνωστής αλυσίδας Gloria Jean’s Coffees) στην εγχώρια αγορά.

Ο Τηλέτυπος παρουσιάζει υπερδιπλάσια κέρδη για τη χρήση του 2007, τη στιγμή που φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην πώληση της συμμετοχής του στη Nova.

Σε αυτό το περιβάλλον επιχειρείται η εισαγωγή της δεύτερης εταιρείας στην Εναλλακτική Αγορά, της Mediterra. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Μανδάλας αναπτύσσει στον Στέφανο Κοτζαμάνη τα μέχρι τώρα δείγματα και προοπτικές του σήματος-αιχμή της εταιρείας, τα Mastiha Shop.

Δεν πρέπει όμως να περνά απαρατήρητο πως σε αυτή τη δυσμενή για την αγορά μας συγκυρία, εγείρονται ζητήματα που αφορούν ουσιαστικά, αν και τεχνικής μορφής, θέματα.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης επικροτεί την πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας να καταργήσει τον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, σε μια ”ευαίσθητη” φάση που οι παρενέργειες από την εφαρμογή της MiFID δημιουργούν μια άνευ προηγουμένου σύγχυση στην αγορά.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση βασικών δεικτών, μετοχών, ο Θ. Σταυρόπουλος αναφέρεται, απόλυτα δικαιολογημένα κατά την εκτίμησή μας, σε ”αρνητικά μηνύματα από ΕΤΕ-ΟΤΕ και τζίρο”.

Επιπρόσθετα στον Οργανισμό φαίνεται πως συγκεκριμένο ξένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ρευστοποιεί μέρος της θέσης του, εν όψει πιθανών εξελίξεων, μέσα στις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v