Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α: Xωρίς deals προκοπή δεν γίνεται

H εμπειρία από τα εταιρικά αποτελέσματα του 2007 δείχνει ότι ακόμη και οι ευχάριστες εκπλήξεις μπορεί να πάνε άβλεπες όταν το γενικότερο κλίμα στην αγορά δεν είναι καλό. Απομένει ένας τρόπος αντίστασης που είναι και ο πλέον αποτελεσματικός.

Χ.Α: Xωρίς deals προκοπή δεν γίνεται
Τι διαφορά ένας χρόνος μπορεί να κάνει.

Τέτοια εποχή πέρυσι η χώρα ασχολείτο με τις πιθανές αναδιατάξεις στον ελληνοκυπριακό τραπεζικό χάρτη που θα έφερναν οι αντιπαραθέσεις και ζυμώσεις στο τρίγωνο της Τράπεζας Πειραιώς, Τράπεζας Κύπρου και Marfin Popular Bank. (MPB)

H διαδικασία εξεύρεσης του Δυτικοευρωπαϊκού στρατηγικού εταίρου του ΟΤΕ από τους συμβούλους της κυβέρνησης βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Ομιλος Μυτιληναίου ήταν κοντά σε συμφωνία με την ισπανική Endesa, η Νηρεύς αποκτούσε το 51% της Kego και ο κλάδος υγείας να βρίσκεται σε αναβρασμό.

Όλα έδειχναν ότι η χρονιά θα εξελισσόταν στη καλύτερη όλων των εποχών, ξεπερνώντας ακόμη και το 2000, με βάση το ύψος των επιχειρηματικών συμφωνιών που θα κλείνονταν.

Πράγματι, το 2007 αποδείχθηκε εξαιρετική χρονιά αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στα ντιλ που έκλεισαν τους πρώτους 7 μήνες. Το υπόλοιπο της χρονιάς αποδείχθηκε μίζερο.

Το φετινό ξεκίνημα είναι ακόμη χειρότερο. Οι χρηματοοικονομικοί επενδυτές, όπως τα Private Equity Funds, απουσιάζουν ενώ οι μεγάλες χασούρες που καταγράφουν οι τράπεζες και όσοι αγόρασαν σύνθετα προϊόντα λειτουργούν αποτρεπτικά για όσους θα ήθελαν να αψηφήσουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, επιχειρώντας μοχλευμένες εξαγορές μεγάλου μεγέθους.

Θα ήταν περίεργο αυτό το κλίμα να μην μεταφερθεί στη μικρή ελληνική αγορά όπου τα ντιλ αναζητούνται με το κιάλι όπως άλλωστε δείχνει το πολύμηνο σήριαλ της Proton Bank με την ισραηλινή τράπεζα Hapoalim.

Ακόμη και η εξ’ Εσπερίας προερχόμενες πληροφορίες για πιθανή πώληση της Millennium Bank αποδείχθηκαν ανακριβείς. Η απόκτηση ποσοστού άνω του 5% στον ΔΟΛ από τον Ομιλο Ρέστη, μολονότι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μειοψηφική συμμετοχή.

Φτάσαμε στο σημείο να περιμένουμε ένα άνθρωπο που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες, τον αιγύπτιο μεγιστάνα Σαουίρις, να κινηθεί αγοράζοντας μια μικρή ελληνική τράπεζα για να δούμε φως. Ακόμη και οι χθεσινές φήμες για την Aspis Bank γύρω από τον Σαουίρις κινούνταν.

Κι όμως βόλι, κοινώς χρήμα, υπάρχει ενώ οι αποτιμήσεις πολλών εταιρειών που είναι πιθανοί στόχοι έχουν γίνει ελκυστικότερες. Ακόμη και δανεισμός για εταιρείες υψηλής πιστοληπτικής βαθμολογίας δεν μπορεί να θεωρηθεί τόσο ακριβός.



Όμως, το πολύ ζεστό χρήμα αυτή την εποχή βρίσκεται στα χέρια των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων από πετρελαιοπαραγωγές χώρες, τους εφοπλιστές, ξένα Funds και τις εταιρείες με ισχυρές κεφαλαιακές ροές και πολύ ρευστό.

Όσο οι ελληνικές εταιρείες που ανήκουν στη τελευταία κατηγορία δεν κυνηγάνε στόχους και οι υπόλοιποι της διεθνούς πλουτοκρατίας δεν βάζουν στο μικροσκόπιό τους εγχώριες εταιρείες, τα ντίλ θα είναι λίγα.

Κι αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τα εξαιρετικά αποτελέσματα των εταιρειών θα περνούν απαρατήρητα όσο η τρικυμία στις διεθνείς αγορές κρατά.

Το ισχυρό χαρτί της Σοφοκλέους είναι τα ντιλ αλλά δυστυχώς φαίνεται να είναι πολύ λίγα.

Dr. Money



[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v