Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝ.Α.: Το ”στοίχημα” της εμπορευσιμότητας

Το θέμα της εμπορευσιμότητας των τριών μετοχών της ΕΝ.Α. θα πρέπει να εξετάσουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, προκειμένου όχι μόνο να έχουν ευχέρεια συναλλαγών οι μέτοχοι των συγκεκριμένων εταιριών αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της νέας αγοράς του Χ.Α. σε μεσομακροπρόθεσμο διάστημα.

ΕΝ.Α.: Το ”στοίχημα” της εμπορευσιμότητας
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Ποιοι είναι οι καταλύτες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη διασπορά και την εμπορευσιμότητα των μετοχών σε Epsilon Net, Mediterra και Envitec

Το θέμα της εμπορευσιμότητας των τριών μετοχών της ΕΝ.Α. θα πρέπει να εξετάσουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, προκειμένου όχι μόνο να έχουν ευχέρεια συναλλαγών οι μέτοχοι των συγκεκριμένων εταιριών αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της νέας αγοράς του Χ.Α. σε μεσομακροπρόθεσμο διάστημα.

Πολλοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν το πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας της ΕΝ.Α. πιλοτικό και συνιστούν ”υπομονή” σε όσους θα ήθελαν υψηλές εμπορευσιμότητες ”με το καλημέρα”.

Κατά κοινή ομολογία, οι χρηματιστηριακές αρχές έχουν κάνει μέχρι τώρα πολύ προσεγμένη δουλειά:

* Εγκρίνοντας τρεις πολύ αξιόλογες και υποσχόμενες εταιρίες (Epsilon Net, Mediterra, Envitec).

* ”Προτρέποντας” για λογικότατες αποτιμήσεις εκκίνησης (π.χ. υπήρξαν περιπτώσεις όπου επιχειρηματίες ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν υψηλότερο αντίτιμο προκειμένου να αγοράσουν ποσοστό μετοχών).

* Επιλέγοντας τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης, αντί της δημόσιας εγγραφής, μέσω της οποίας όχι μόνο τα έξοδα είναι μεγάλα αλλά και προσελκύονται ”περιστασιακά” κεφάλαια από επενδυτές που ζητούν να κερδίσουν εκατό ή χίλια ευρώ στην πρώτη συνεδρίαση και να αποχωρήσουν…

Τα τρία ”στοιχήματα”

Ωστόσο, υπάρχει και το ζήτημα της διασποράς και της εμπορευσιμότητας. Στην περίπτωση της Epsilon Net, επισήμως το free float υπολογίζεται γύρω στο 14%, ωστόσο αυτό ανέρχεται στην πράξη γύρω στο 10%. Θετικό είναι ότι μέσα στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται και κάποια θεσμικά χαρτοφυλάκια. Καθώς νέα αύξηση κεφαλαίου δεν προγραμματίζεται (επάρκεια κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του business plan της εισηγμένης) το ”κλειδί” της εμπορευσιμότητας θα δοθεί μεσομακροπρόθεσμα στη μείωση του ποσοστού του βασικότερου μετόχου της εταιρίας κ. Ι. Μίχου, ο οποίος κατέχει πάνω από το 80% των μετοχών.

Στην περίπτωση της Mediterra, το μεγαλύτερο ποσοστό της ιδιωτικής τοποθέτησης κατευθύνθηκε σε γνωστά επιχειρηματικά ονόματα και σχήματα (η εισηγμένη εταιρία Κορρές με 4,92%, οικογένειες Βενιάμη και Σαρόγλου από 2% περίπου κ.λπ.). Βασικός μέτοχος της Mediterra είναι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου που δηλώνει ότι δεν θα πουλήσει μετοχές, ενώ σημαντικές θέσεις κατέχει venture capital που διαχειρίζεται η Τράπεζα Αττικής και ο εφοπλιστής κ. Τσάκος (λίγο πάνω από το 5%).

Η Mediterra σήμερα έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και φυσικά τα δύο περίπου εκατ. ευρώ που άντλησε από τη Σοφοκλέους. Αυτό σημαίνει ότι -αν και το πεδίο για στρατηγικές συνεργασίες είναι ορθάνοιχτο- πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου στο ορατό μέλλον. Το ”κλειδί” λοιπόν της εμπορευσιμότητας της μετοχής μεσοπρόθεσμα είναι το κατά πόσο το venture capital της Τράπεζας Αττικής θα μειώσει το ποσοστό του.

Στην περίπτωση της Envitec, τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα. Πρώτον, γιατί αύξηση κεφαλαίου δεν έγινε και έτσι υπάρχει μεν ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός των μετόχων στην εταιρία, πλην όμως αυτοί είναι κατά κόρον οι βασικοί μέτοχοι και δευτερευόντως κάποια στελέχη και συνεργάτες της Envitec, που είναι αμφίβολο αν και κατά πόσο θα θελήσουν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους.

Η Envitec εισέρχεται στη Σοφοκλέους τη Δευτέρα, 3 Μαρτίου, με πολλαπλασιαστή κερδών γύρω στο 5,3, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων αρκετές φορές μεγαλύτερο από τον κύκλο εργασιών του 2007 και έχοντας μπροστά της δύο προκλήσεις: πρώτον, τα ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και δεύτερον, τις πολλές αιτήσεις αιολικών - φωτοβολταϊκών πάρκων που έχει υποβάλει.

Στόχος, λοιπόν, της Envitec είναι να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου γύρω στα τέλη του 2008 (ανάλογα και με την προώθηση των ΣΔΙΤ) προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τα έργα που θα αναλάβει να εκτελέσει.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, μάλιστα, εκτιμούν ότι ένα P/E της τάξεως του 5,3 είναι πολύ χαμηλό, ότι η μετοχή μέχρι το τέλος του 2008 πολύ πιθανόν να βρίσκεται σε τιμή υψηλότερη από την τιμή εισαγωγής και ότι με αυτόν τον τρόπο η αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να γίνει έναντι ανώτερου τιμήματος.

Το ”κλειδί” λοιπόν της εμπορευσιμότητας της μετοχής βρίσκεται στο ποιοι θα είναι εκείνοι που θα καλύψουν τη συγκεκριμένη αύξηση κεφαλαίου. Γιατί αν αυτή γίνει με το δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, τότε ίσως είναι δύσκολο να υπάρξουν προϋποθέσεις για ικανοποιητική εμπορευσιμότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v