Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηταν στραβό το κλήμα...

Πιέζονται βασικοί δείκτες και μετοχές. Το σημαντικό όμως είναι πως επιβαρύνεται σημαντικά η διάθεση, το κλίμα, στην ούτως ή άλλως ”τραυματισμένη” αγορά μας. Και μάλιστα σε μια συγκυρία που το ΧΑ ”έκαψε” την ανοδική αντίδραση της Wall και τώρα πλέον μετρά απώλειες από την ξέφρενη κούρσα πετρελαίου-δολαρίου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χάσαμε την αφορμή, που μας έδινε η τριήμερη ανοδική αντίδραση της Wall.

Ετσι, ήταν γενικότερα… στραβό το κλήμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ήρθαν τα της MiFID, η διελκυστίνδα γύρω από τον φόρο των συναλλαγών, για να προκύψουν σήμερα τα μεγέθη της Κύπρου. Και στην αγορά μας μετράμε απώλειες και… πληγές, τουλάχιστον όπως αυτές αποτυπώνονται στο ταμπλό.

Επιπρόσθετα ένα μέρος της αγοράς, με αιχμή την Κύπρου, επιβαρύνεται λόγω της… κατάρρευσης του Κυπριακού Χρηματιστηρίου.

Οι απώλειες της τάξεως του 9,5% που πριν από λίγο σημειώνονταν για τον δείκτη του ΧΑΚ, είναι –αυτή την ώρα- η χειρότερη απόδοση που σημειώνεται διεθνώς, σήμερα.

Σημαντική πίεση ασκείται σε μετοχές των εταιρειών Marfin, Πειραιώς, αλλά και Ελληνικών Χρηματιστηρίων, τη στιγμή που η τάση ”βαραίνει” και για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Folli Follie, Intralot και ορισμένων ακόμη από την Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση.

Όλα αυτά αποτυπώνονται στην πορεία του FTSE 20, που επιχειρείται να ”κρατηθεί” σε επαφή με τις 2.200 μονάδες.

Οι συναλλαγές, συγκριτικά αυξημένες, διαμορφώνονται στα 320 εκατ. ευρώ, ενώ στο… κόκκινο διαμορφώνεται η τιμή περίπου 190 εισηγμένων.

Ελάχιστες είναι οι… εξαιρέσεις μετοχών που κινούνται κόντρα στο ρεύμα απαξίωσης, με την νεοεισηγμένη Mediterra να ”κρατά” καθώς η προσφορά είναι ελάχιστη και ελεγχόμενη.

Ακολουθεί σε απόδοση η Rainbow, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, η Εβροφάρμα στα 2 ευρώ, η FG Europe στα 2,20 ευρώ και Τεξαπρέτ, Ζήνων, Κρέτα Φαρμ, Νίκας, Τηλέτυπος, Ευρωπαϊκή Πίστη, Multirama, Euromedica και λίγων ακόμη από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση.

Χρήζει αναφοράς πως από τον FTSE 20, στο …πράσινο διαμορφώνεται η τιμή μόλις των Coca Cola Hellenic (στα 30,08 ευρώ), Βιοχάλκο (στα 7,74 ευρώ) και Τιτάν (στα 29,48 ευρώ).

Η συνέχεια προμηνύεται εξίσου δύσκολη για την ούτως ή άλλως ”τραυματισμένη” αγορά μας.

Κατά την εκτίμησή μας όμως, εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως το κλίμα, η διάθεση, έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Άστοχες ενέργειες, αμφίσημες κινήσεις ιθυνόντων και απουσία ουσιαστικής πρωτοβουλίας από την πλευρά των εγχώριων δυνάμεων, οδηγεί την αγορά μας σε παράδοση στις βουλές των ξένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v