Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κυπριακές” πιέσεις στο ΧΑ

Τα μεγέθη της Κύπρου φαίνεται πως δεν άρεσαν και οι πωλητές ”τιμωρούν” τη μετοχή με αυξημένη προσφορά εκατ. μετοχών και υποχώρηση μέχρι και 10% στην τιμή της εισηγμένης. Συνεχίζεται η ”κατρακύλα” για τη μετοχή της ΕΧΑΕ. Μοιρασμένη η εικόνα στο… ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη αδύναμο να κρατήσει τα αρχικά κέρδη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το -10,5% της Τράπεζας Κύπρου με υψηλότατες συναλλαγές και υπερβάλλουσα προσφορά κάνει τη διαφορά στα πρώτα 35-40 λεπτά της συνεδρίασης.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την… απρόσμενη ως προς το μέγεθός της πίεση στη μετοχή της Κύπρου στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό μεταβολής από μόνο του λέει πολλά.

Αυτό όμως που παρατηρείται στην Κύπρου, φαίνεται να απασχολεί τους αναλυτές συνολικότερα για τον κλάδο. Η μείωση του spread (όπως αποτυπώνεται στα μεγέθη που ανακοινώθηκαν), παραπέμπει σε περαιτέρω ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζικών ομίλων, κάτι που εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει προβλήματα γενικότερα.

Δεν είναι τυχαίο πως η υπερβάλλουσα προσφορά εκδηλώθηκε σταδιακά στο σύνολο των τραπεζικών μετοχών, λίγο μετά τις 11:20.

Άλλωστε, στο τελευταίο φύλλο του ”Μετόχου”, γινόταν ξεκάθαρη αναφορά και συνάμα προειδοποίηση πως ”οι εύκολες μέρες για τις τράπεζες... τελείωσαν”.

Κατά την εκτίμησή μας, ο ”πόλεμος” στον κλάδο περνά σε μια επόμενη, συνθετότερη και πιθανόν αρκετά πιο επώδυνη φάση.

Εντυπωσιάζει, αρνητικά βεβαίωση, η συνεχιζόμενη υποχώρηση της μετοχής της ΕΧΑΕ που φθάνει να υποχωρεί μέχρι και 3,3% με επίσης αυξημένη για τα δεδομένα της εισηγμένης προσφορά.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ υποχωρούσε από την αρχή του έτους μέχρι και χθες 27,2%, έναντι απωλειών 16,2% για τον Γενικό Δείκτη.

Χαμηλότερα διαμορφώνεται και η τιμή για τις δυο μετοχές του ομίλου Marfin, ενώ υπερισχύει σταδιακά η προσφορά σε ΔΕΗ, Intracom, Μυτιληναίο, ΓΕΚ.

Για τον Γενικό Δείκτη η τάση διαμορφώθηκε αρχικά μέχρι τις 4.345 μονάδες, για να διολισθήσει στη συνέχεια προς τις 4.330 μονάδες.

Ζητούμενη φαίνεται να είναι η στήριξη του Γενικού Δείκτη υψηλότερα του χθεσινού χαμηλού των 4.313,37 μονάδων.

Στον αντίποδα, αντιδρά κατ’ αρχήν τεχνικά η μετοχή του Τιτάνα προς τα 29,78 ευρώ (δες σχετικό θέμα Χρ. Κίτσιου), ο ΟΤΕ προς τα 19,38 ευρώ, ενώ ξεχωρίζει η για ακόμη μια φορά επιχειρούμενη προσπάθεια κατοχύρωσης των 30 ευρώ για την Coca Cola Hellenic.

Τοποθετήσεις, κυρίως με γνώμονα τα αποτελέσματα, φαίνεται να πραγματοποιούνται στη μετοχή της Motor Oil που σημειωτέον παρουσιάζει μια σχετικά καλή εικόνα από τις 21/2, οπότε και αντιδρά από τα χαμηλά των 13,08 ευρώ.

Η εικόνα της αγοράς διατηρείται περίπου όπως και χθες, αυτή την ώρα.Με αρκετές μετοχές κυρίως από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση να παρουσιάζουν σχετικό ενδιαφέρον.

Είτε πρόκειται για μετοχές εταιρειών όπως για παράδειγμα η FG Europe (δες σχετικό θέμα για μεγέθη και διψήφια μερισματική απόδοση), Κρι Κρι (στα 2,44 ευρώ), ΕΒΖ (δες σχετικό θέμα), Albio Βιοκαρπέτ, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, Centric, είτε μετοχές εταιρειών όπως Rainbow, Multirama, Ζήνων (στα 3 ευρώ), Κρέκα (στα 1,52 ευρώ), Cyclon (στα 1,15 ευρώ), Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (στα 4 ευρώ), Ασπίς Πρόνοια (0,99 ευρώ).

Λίγο μετά τις 11:15 ο Γενικός Δείκτης κρατούσε μέρος μόνο από τα αρχικά κέρδη (0,20%), κυμαίνονταν δε στις 4.325 μονάδες. όλα αυτά με συναλλαγές κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Και με το κλίμα, την τάση να… διολισθαίνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v