Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου: Τα 6 σημεία που ανησύχησαν τους αναλυτές

Η προσεκτική ανάγνωση των εκθέσεων πέντε ξένων αναλυτών (D.B., KBW, Citi, Cheuvreux και JPM) αποκαλύπτει τα έξι τρωτά σημεία των αποτελεσμάτων 2007 και του business plan της Τράπεζας Κύπρου, τα οποία στοίχισαν πέραν του €0,5 δισ. σε χρηματιστηριακή αξία. Tα 6 τρωτά σημεία.

Κύπρου: Τα 6 σημεία που ανησύχησαν τους αναλυτές
Τα 6 τρωτά σημεία που προκύπτουν από τα αποτελέσματα και το guidance της Τράπεζας Κύπρου αποκαλύπτονται μέσα από την ανάγνωση των εκθέσεων 5 ξένων οίκων, αναφέρει σε εκτενή του ανάλυση το Stockwatch.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ήταν η ”αγαπημένη” των αναλυτών.

Δώδεκα από τους δεκατρείς που την καλύπτουν είχαν σύσταση ”αγοράς”, τιμές-στόχους σχεδόν διπλάσιους από τις τρέχουσες τιμές και μόνο καλά λόγια για το νέο management, που κατάφερε σε τρία χρόνια να πολλαπλασιάσει την αξία για τους μετόχους.

Μέχρι τα μεσάνυχτα, όμως, όλα άλλαξαν: Oι αναλυτές υποβάθμισαν τη μετοχή, έκοψαν τις τιμές-στόχους και άρχισαν την… γκρίνια για το guidance που τους δόθηκε.

Τι έγινε:

Η προσεκτική ανάγνωση των εκθέσεων πέντε ξένων αναλυτών (D.B., KBW, Citi, Cheuvreux και JPM) αποκαλύπτει τα έξι τρωτά σημεία των αποτελεσμάτων 2007 και του business plan, τα οποία στοίχισαν πέραν του 0,5 δισ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία.

1. Όλοι σχεδόν οι αναλυτές απογοητεύτηκαν από τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου. Παρά την ταχύρυθμη πιστωτική επέκταση που ξεπέρασε τις προσδοκίες τους, το τέταρτο τρίμηνο η τράπεζα πέτυχε κέρδη 115 εκατ. ευρώ έναντι 140 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και 124 εκατ. το δεύτερο. Η μείωση της κερδοφορίας το τέταρτο τρίμηνο περιόρισε τα ετήσια κέρδη στα 485 εκατ. ευρώ από 486 εκατ. που ανέμενε η τράπεζα και 493 εκατ. ευρώ που περίμεναν, στο σύνολό τους, οι αναλυτές. Πού έπεσε έξω το management: Μάλλον στα 9 εκατ. ευρώ ζημίες από ομόλογα και στα 5 εκατ. ευρώ πρόσθετη φορολογία, που δεν φαίνεται να υπολόγιζαν όταν ανακοίνωσαν τον αναθεωρημένο στόχο τον Νοέμβριο.

2. Η μείωση των κερδών προήλθε παρά τη μεγάλη πτώση που παρατηρήθηκε το τέταρτο τρίμηνο στις προβλέψεις. Τα τρία προηγούμενα τρίμηνα η Τρ. Κύπρου έκανε προβλέψεις 51 εκατ. ευρώ. Το τέταρτο, μόλις 5 εκατ. ευρώ έναντι 25 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο προβληματισμός για τις προβλέψεις επεκτείνεται και στο business plan. Η ωρίμανση του δανειστικού χαρτοφυλακίου και η επέκταση σε αγορές υψηλότερου ρίσκου, σημειώνουν, συνεπάγεται αύξηση των προβλέψεων κατά πενήντα μονάδες βάσης (0,5%) επί του συνόλου του δανειστικού χαρτοφυλακίου. Η απάντηση της τράπεζας, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πως θα δανείζει σε μεγάλο βαθμό σε υφιστάμενους –και επομένως σε λιγότερο ”επικίνδυνους”- πελάτες.

3. Η μεγαλύτερη πηγή απογοήτευσης, για τους αναλυτές, είναι το guidance που δόθηκε για τα κέρδη του 2008. Περίμεναν ότι τα κέρδη θα αυξάνονταν με ρυθμό 22% αντί 11% που προβλέπει η τράπεζα, δηλαδή ότι θα πλησίαζαν τα 584 εκατ. ευρώ αντί τα 540 εκατ. που στοχεύει στο νέο business plan το management. Κάποιοι, βέβαια, επιμένουν: Εκτιμούν ότι τα κέρδη θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις προβλέψεις, γιατί το management είναι, γενικά, συντηρητικό και γιατί αναθεωρεί πάντα προς τα πάνω τους στόχους (π.χ. το 2007 προέβλεπε αρχικά 415 εκατ. ευρώ και πέτυχε 485 εκατ.). Άλλοι, όμως, κρίνουν πως η αλλαγή στο guidance έχει βαθύτερες αιτίες και όχι μόνο τον συντηρητισμό.

4. Μία βασική αιτία είναι η μεγάλη πίεση που θα δεχτούν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια. Η τράπεζα υποστηρίζει πως η πίεση στα margins θα έρθει λόγω της απώλειας των εισοδημάτων από συνάλλαγμα εξαιτίας εισδοχής στην ΟΝΕ (25 εκατ. ευρώ) και λόγω της μείωσης του βασικού επιτοκίου διά νόμου στο 4% τον Δεκέμβριο από την ΚΤ (11 εκατ.). Οι αναλυτές, όμως, πιστεύουν πως μόνο ένα μικρό μέρος της πίεσης στα περιθώρια θα προέλθει από αυτούς τους παράγοντες.

Το υπόλοιπο το αποδίδουν στον εντεινόμενο ανταγωνισμό, στα δάνεια και στις καταθέσεις αλλά και στον προσοδοφόρο τομέα διεθνών εταιριών, όπου η Τρ. Κύπρου, που έχει 44% της αγοράς, θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο νέους ανταγωνιστές, τη Eurobank και την Τρ. Πειραιώς, και δύο παλαιούς, τη Marfin και την Alpha.

5. Προβληματισμός υπάρχει και για τους ”επιθετικούς” στόχους που έβαλε η τράπεζα για το 2009 και το 2010, για ελάχιστη ετήσια αύξηση 25% στα κέρδη. Ο ανταγωνισμός και το αυξημένο ρίσκο, πιστεύουν, καθιστούν δύσκολη την επίτευξη των στόχων. Εντούτοις, μόνο ένας από τους πέντε αναλυτές βάζει τον πήχη των κερδών πιο κάτω από τα 844 εκατ. ευρώ που προβλέπει η τράπεζα. Οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι θα τα πετύχει.

6. Πέραν των ”αριθμοκεντρικών” ανησυχιών των αναλυτών, υπάρχει και ένας βασικός ψυχολογικός παράγοντας: Ότι οι επενδυτές συνήθισαν σε αναβαθμίσεις της μετοχής και επομένως το αδύνατο guidance θα τους προβληματίσει. Όπως και έγινε…

Παρά τον ”εξάψαλμο”, οι αναλυτές παραμένουν πεπεισμένοι ότι το management θα πετύχει τους στόχους που έθεσε το 2008. Οι περισσότεροι υπολογίζουν, μάλιστα, ότι θα τους ξεπεράσει, καθώς το management είναι συνήθως συντηρητικό προτιμώντας να υπεραποδίδει, τονίζει στην ανάλυση το Stockwatch.

Με βάση την πίεση που αναμενόταν στη μετοχή χθες, η JP Morgan εκτιμά ότι η χρονική στιγμή είναι ”καλό entry point” για τη μετοχή. Για ”μακροπρόθεσμους επενδυτές”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v