Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βουτιά” προς τα χαμηλά έτους

”Βαρίδι” οι τράπεζες και προβληματικό το μεγαλύτερο μέρος του 20άρη οδηγούν την αγορά στα χαμηλά στις 22-23 Ιανουαρίου. Σε δοκιμασία οι αντοχές επενδυτικών χαρτοφυλακίων που βρίσκονται μόλις… ένα βήμα πριν από την ενεργοποίηση εντολών πώλησης. Εξακολουθούν να επιμένουν περί τις 60-65 μετοχές κυρίως από τον μικρομεσαίο χώρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προς τα χαμηλά έτους ”βαραίνουν” τον Γενικό Δείκτη τράπεζες και μετοχές εταιριών του FTSE 20.

Πωλητές παραμένουν σταθερά κυρίως ξένων συμφερόντων χαρτοφυλάκια, με τις εντολές τους να γίνονται κάτι περισσότερο από… εμφανείς σε ΟΠΑΠ, Κύπρου, Alpha Bank, αλλά και σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πειραιώς.

Για τον Γενικό Δείκτη τα χαμηλά έτους διαμορφώνονται στο διήμερο 22-23/1 στο εύρος των 4.064,9 -4.098,62 μονάδων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, παρά τα όσα έχουν συμβεί αυτή την εβδομάδα στην αγορά, τις διακριτικές συστάσεις ισχυρών οικονομικών παραγόντων προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας για τις επιδράσεις που εμφανίζονται από την εφαρμογή των διατάξεων της MiFID, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας και πλήρους σύγχυσης.

Να σημειώσουμε πως στο διήμερο 22-23/1 χαμηλή τιμή για την Εθνική σημειωνόταν στα 37,8 ευρώ, με την τρέχουσα να υποχωρεί σταθερά προς τα 36,7 ευρώ.

Για τον ΟΤΕ η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται στα 18,44 ευρώ, έναντι χαμηλής στις 23/1 στα 20 ευρώ.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται σε ΟΠΑΠ, Eurobank και σε ορισμένους ακόμη τίτλους.

Το ανησυχητικό είναι πως από αυτά τα επίπεδα τιμών-ισορροπίας αρχίζουν να λειτουργούν συστήματα ασφάλειας και αυτόματων πωλήσεων για ορισμένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Ένα μέρος του 20άρη φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διαδικασία του… stop loss. Και αυτό είναι που καθιστά ακόμα πιο επιφυλακτικούς ορισμένους διορατικούς διαχειριστές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα χρήζει αναφοράς η διάθεση αντίδρασης μεμονωμένων περιπτώσεων όπως αυτές σημειώνονται σε Marfin, Intralot, Alapis, Aspis Bank, Frigoglass, Everest, Αεροπορία Αιγαίου, ΚΑΕ, Αγροτική Ασφαλιστική και σε ορισμένες ακόμη από τη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση.

Περίπου στις 13:30 ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 4.110 μονάδες, περίπου 2,3% χαμηλότερα, με συναλλαγές 180 εκατ. ευρώ. Περί τις 65 μετοχές ”αντιστέκονταν” στο κλίμα απαξίωσης, ενώ 150 υποχωρούσαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v