Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πιέσεις σε τράπεζες και ΟΠΑΠ

Πωλητές υπερισχύουν στη μετοχή του ΟΠΑΠ, πιέζοντας μέχρι και 4% χαμηλότερα τη μετοχή του Οργανισμού. Περίπου 2% χαμηλότερα διαμορφώνεται η τιμή για Alpha Bank, Πειραιώς, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις στην Κύπρου. Χαμηλότερες τιμές για ΟΤΕ και ΔΕΗ. Και όμως, ένα μέρος του μικρομεσαίου χώρου επιμένει να ανθίσταται.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε ένα μέρος της αγοράς διαμορφώνεται, τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης, διαφορετική διάθεση. Τάση που αποτυπώνεται συγκριτικά στους βασικούς δείκτες, με τον FTSE 20 να υποχωρεί κατά 0,7% και τους άλλους δύο μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης να διαμορφώνονται με οριακά θετική απόκλιση.

Ανάλογα διαμορφώνεται και η σχέση στο μεγαλύτερο μέρος του… ταμπλό, καθώς ανοδικά αντιδρούν περίπου 80 μετοχές έναντι των 62 που υποχωρούν.

Όλα αυτά γύρω στις 11:10, όταν οι συναλλαγές διαμορφώνονταν στα 45 εκατ. ευρώ, η μετοχή της Εθνικής αντιδρούσε προς τα 37,40 ευρώ, της ΜΡΒ προς τα 6,38 ευρώ, του Τ.Τ. προς τα 9,84 ευρώ, του Μυτιληναίου προς τα 10,52 ευρώ, της Alapis προς τα 2,15 ευρώ.

Πιέσεις δεχόταν η μετοχή του ΟΠΑΠ που υποχωρούσε μέχρι τα 21,96 ευρώ, καθώς ορισμένοι ξένοι διαχειριστές φέρονται να προβληματίζονται από το ενδεχόμενο πιθανής εμπλοκής του Οργανισμού που πιθανόν να δημιουργηθεί μετά το αίτημα της Κομισιόν για τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας όσον αφορά στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.

Να σημειωθεί πως η μετοχή του Οργανισμού υποχωρεί κατά 16,6% από την αρχή του έτους, ενώ μόνον τις τελευταίες επτά ημέρες χάνει 7,3% με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές.

Από τη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση, που διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι της μεγάλης από την αρχή του έτους, σημειώνονται αρκετά ενδιαφέροντα.

Όπως, για παράδειγμα, το +6,2% του Everest προς τα 2,95 ευρώ, με τη σχετική εικοτολογία περί ενδεχόμενης συμφωνίας με τη Vivartia να συντηρείται στην αγορά.

Με την αντίδραση της Rainbow στα 2,02 ευρώ, της Intralot στα 12,84 ευρώ, της Κρέκα στο 1,48 ευρώ, της Αγροτικής Ασφαλιστικής στα 3,06 ευρώ, της Alapis στα 2,14 ευρώ (δες σχετικό θέμα) αλλά και των Compucon, Παρνασσός, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Axon, ΕΒΖ, Sprider, Χαλκόρ, Άλφα Γκρίσιν, Κούμπας, Aspis Bank, Motor Oil, Μηχανικής, ΜΕΤΚΑ, Lavipharm, Χατζηιωάννου και αρκετών ακόμη.

Ωστόσο, μετά τα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης εμφανίστηκε πωλητής σε Alpha Bank, Πειραιώς, ενώ παρέμενε σταθερή η προσφορά στη Eurobank.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί τεχνικά η εικόνα της Alpha που ”έχανε” τα 20,30 ευρώ, της Πειραιώς που υποχωρούσε και πάλι προς το αρχικό χαμηλό των 19,84 ευρώ και της Eurobank που αγωνιζόταν να ”κρατήσει” τα 19 ευρώ.

Σημαντική, χωρίς ωστόσο να έχει καμία σχέση με τη χθεσινή, παρέμενε η προσφορά και η πίεση στη μετοχή της Κύπρου, με ενδοσυνεδριακά χαμηλή τιμή τα 8,16 ευρώ.

Η επιβάρυνση της τάσης για τον FTSE 20 και οι σημαντικές πιέσεις που ασκούνται στη μετοχή του ΟΠΑΠ (μέχρι και 4% χαμηλότερα) ενδέχεται να επιβαρύνουν την αρχικά ομαλότερη εικόνα της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v