Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”επόμενη μέρα” του… ΧΑΚ!

Τα κατά 129% αυξημένα κέρδη της Ελληνικής Τράπεζας και η ψυχραιμότερη ματιά της ”επόμενης μέρας” μπορούν να οδηγήσουν το ΧΑΚ σε rebound; Πού αποδίδουν οι αναλυτές τη χθεσινή ”ελεύθερη πτώση” και ποια μηνύματα προκύπτουν από τα ετήσια αποτελέσματα των υπόλοιπων κυπριακών εισηγμένων.

Η ”επόμενη μέρα” του… ΧΑΚ!
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Τα κατά 129% αυξημένα κέρδη της Ελληνικής Τράπεζας και η ψυχραιμότερη ματιά της ”επόμενης μέρας” μπορούν να οδηγήσουν το ΧΑΚ σε rebound; Πού αποδίδουν οι αναλυτές τη χθεσινή ”ελεύθερη πτώση” και ποια μηνύματα προκύπτουν από τα ετήσια αποτελέσματα των υπόλοιπων κυπριακών εισηγμένων.

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση στην οδό Κάμπου, μετά τη χθεσινή ”ελεύθερη πτώση” του Γενικού Δείκτη (-9,71%).

Ο βασικός λόγος που επικαλούνται οι αναλυτές για τη χθεσινή εξέλιξη ήταν η υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου από την Deutsche Bank, από ”αγοράς” σε ”διακράτησης”, με παράλληλη μείωση της τιμής-στόχου από τα 17 στα 12 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, ωστόσο, εικάζουν ότι ενδεχομένως σε μικρότερο βαθμό έπαιξαν κάποιον ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως:

• Οι χαμηλότερες του αναμενομένου κερδοφορίες που σημείωσαν αρκετές εισηγμένες εταιρίες του ΧΑΚ το 2007, άλλες λόγω χειρότερων λειτουργικών επιδόσεων και άλλες εξαιτίας της μη επανάληψης θετικών έκτακτων αποτελεσμάτων που έλαβαν χώρα το 2006 (Tsokkos Hotels, Τσιμεντοποιία Βασιλικού κ.ά.).

• Ο σκεπτικισμός που επικράτησε σε μέρος των ξένων θεσμικών επενδυτών λόγω της επικράτησης του κ. Δημήτρη Χριστόφια στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της χώρας.

Την ώρα που οι ”απαισιόδοξοι” προβλέπουν περαιτέρω πωλήσεις κυπριακών μετοχών από τα διεθνή funds, η πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς στους οποίους απευθυνθήκαμε πιστεύει ότι η χθεσινή εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα πανικού και ότι σύντομα το κλίμα στην οδό Κάμπου θα αποκατασταθεί.

Άλλωστε, απορούν γιατί μια εξέλιξη στην Τράπεζα Κύπρου επηρέασε συνολικά τον κλάδο αλλά και ολόκληρο το ταμπλό του ΧΑΚ.

Κι επίσης σχολιάζουν ότι μπορεί η Deutsche Bank να μείωσε την τιμή-στόχο στα 12 ευρώ, πλην όμως η μετοχή έκλεισε χθες μόλις… στα 8,30(!)

Τέλος, επισημαίνουν, ότι μια υποχώρηση στο growth του 2008 δεν αποτελούσε αρνητική έκπληξη καθώς ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη λόγω των επιπτώσεων από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ, καθώς και από την υποχώρηση των αμερικανικών επιτοκίων (ενδεικτικά αναφέρουμε δημοσίευμα του euro2day.gr στις 12/1/2008 που εξηγούσε αναλυτικά το θέμα).

Άλλα ετήσια αποτελέσματα

Η Tsokkos Hotels, ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος της Κύπρου, που εμφάνιζε ανοδικά αποτελέσματα εννεαμήνου, τελικά δημοσίευσε ετήσια κέρδη κατά 46,5% μειωμένα σε σχέση με αυτά του 2006 (7,6 εκατ. ευρώ έναντι 14,1 εκατ. ευρώ). Το ευτύχημα είναι ότι οι λειτουργικές επιδόσεις του ομίλου βελτιώθηκαν, πλην όμως στις λογιστικές καταστάσεις του 2006 υπήρχε ”εμπορευματική εύνοια” ύψους 9 εκατ. ευρώ, η οποία δεν επαναλήφθηκε πέρυσι.

Για παρόμοιους λόγους είχαμε ”τούμπα” αποτελεσμάτων μεταξύ εννεαμήνου και δωδεκαμήνου και στην περίπτωση της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού. Συγκεκριμένα, παρά την ανοδική πορεία του εννεαμήνου, τα καθαρά κέρδη του 2007 εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 8,4% (από τα 18,2 στα 16,7 εκατ. ευρώ). Η πτώση αυτή των αποτελεσμάτων οφείλεται στο ότι το 2006 υπήρξε ”αναπροσαρμογή δίκαιης αξίας ακινήτων” ύψους 5,1 εκατ. ευρώ, η οποία δεν επαναλήφθηκε πέρυσι. Επηρέασε φυσικά και το αυξημένο κόστος των καυσίμων.

Κατώτερα των προβλέψεων των αναλυτών ήταν τα κέρδη του ομίλου Louis. Παρά την ανοδική τουριστική κίνηση του 2007 και τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη ύψους 20,9 εκατ. ευρώ από πωλήσεις συμμετοχών, τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν στα 13,3 εκατ. ευρώ από 23,3 εκατ. κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση. Τα βασικά αίτια για την πτώση των κερδών ήταν:

α) Η διαμόρφωση των έμμεσων επιβαρύνσεων από το ναυάγιο του Sea Diamond από τα 10,3 εκατ. ευρώ που είχε εκτιμήσει αρχικά η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου στα 17 εκατ. ευρώ.

β) Η εγγραφή αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών, έναντι αντίστοιχων κερδών το 2006.

Υπήρξαν όμως και άλλες αρνητικές εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα τα αποτελέσματα της Υπεραγοράς Ορφανίδη, όπου η πτώση των καθαρών κερδών (51,4%) ήταν τελικά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περίμενε η αγορά.

H πτώση των κερδών κατά 48% (από 74,3 σε 38,1 εκατ. ευρώ) της Δήμητρας Επενδυτικής (της μεγαλύτερης εταιρίας του κλάδου στην Κύπρο) οφείλεται στην υποχώρηση της αξίας του μετοχικού της χαρτοφυλακίου κατά το τελευταίο τέταρτο του 2007, πλην όμως o τίτλος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με σημαντικότατο discount, παρά τη σταθερότητα που έχει επιδείξει κατά το τελευταίο δίμηνο.

Σαφώς ικανοποιητικά αποτελέσματα για το 2007 δημοσίευσαν οι δύο άλλες μεγάλες τράπεζες (η MPB και χθες η Ελληνική Τράπεζα με +133% στα καθαρά κέρδη), η εταιρία διέλασης αλουμινίου Muskita, η CTC του ομίλου Σιακόλα, καθώς και αρκετές άλλες εισηγμένες εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v