Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματισμός και επιφυλακτικότητα

Σε κλοιό παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την πλειονότητα των ”παικτών” να προβληματίζεται για το γενικότερο επενδυτικό κλίμα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο καθαρά τεχνικής μορφής ανοδικών αντιδράσεων, αλλά για περιπτώσεις επιμέρους μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Κυπριακό… meltdown στη Σοφοκλέους” είναι ο εύγλωττος τίτλος του euro2day.gr στο χθεσινό χρηματιστηριακό σχόλιο του Θ. Σταυρόπουλου. Για ”αγορά χωρίς story και χωρίς αγοραστές” κάνει λόγο ο Χρ. Κίτσιος. Και το κλίμα στις ξένες αγορές δεν είναι δα και το καλύτερο δυνατό.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται εγγενής αδυναμία του Χ.Α. να ακολουθήσει έστω τις όποιες τεχνικής μορφής ανοδικές αντιδράσεις της Wall και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει αγορά μιας χώρας της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε αυτή τη φάση που η ρευστότητα στην ευρύτερη περιοχή είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ορισμένα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια είναι λογικό να κατοχυρώνουν θέσεις.

Ενδεχομένως να μην είναι συμπτωματικό πως χρηματιστήρια όπως αυτά της Σόφιας, του Βουκουρεστίου, της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζουν διαγραμματικά λίγο ως πολύ εικόνα πανομοιότυπη με εκείνη του δικού μας.

Είναι μια παράμετρος που συνεκτιμάται από ορισμένους ξένους, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ελλήνων χρηματιστών και αναλυτών οι οποίοι συνεργάζονται μαζί τους.

Σε αυτήν όμως την ιδιαίτερη, ευαίσθητη συγκυρία, θα έλεγε κάποιος πως παρεισφρέει και… δάκτυλος Βρυξελλών στα του οίκου μας.

Ενδεικτικά οι Βρυξέλλες έχουν λόγο (και έργο) όσον αφορά στα τεκταινόμενα στον ΟΤΕ, την ελληνική ευρεσιτεχνία της συμμετοχής του 20% που αποκλείει τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Οι Βρυξέλλες με αιτιολογημένη γνώμη ζητούν την τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας για να επιτραπούν οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, όχι μόνο από τον ΟΠΑΠ.

Έξωθεν παρεμβάσεις παρατηρούνται και σε άλλα επιμέρους θέματα και δραστηριότητες. Αυτά ας τα έχουμε υπόψη μας σε μια περίοδο όπου παίζονται πολλά στις αγορές.

Δεν θα σταθούμε στη χθεσινή εικόνα της αγοράς, στα όσα λίγο ως πολύ γνωστά συνέβησαν στην Κύπρο και στον τραπεζικό κλάδο γενικότερα, καθώς για το θέμα αυτό έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τις ενστάσεις μας.

Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, το πρόβλημα δεν είναι εύκολο να λυθεί, και επειδή στην παραδοσιακά νηφάλια προσέγγιση του Γκίκα Χαρδούβελη αποτυπώνεται μεγάλο μέρος της πραγματικότητας, φαίνεται πως η κρίση δεν θα τελειώσει τόσο εύκολα. Απεναντίας θα λέγαμε.

Ωστόσο, στις αγορές ακόμη και σε καιρούς χαλεπούς υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Και τουλάχιστον χθες αυτές καταγράφηκαν σε μετοχές των εταιριών Τιτάν (στα 29,50 ευρώ), Λάμψα (στα 17 ευρώ), Βιοχάλκο (7,74 ευρώ), Τηλέτυπος (5,56 ευρώ), Creta Farm (8,42 ευρώ), FG Europe (2,20 ευρώ), Newsphone (1,03 ευρώ), Space Hellas (1,20 ευρώ), Νίκας (4,96 ευρώ) αλλά και σε ορισμένες ακόμη όπως Olympic Catering, Μοτοδυναμική, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola 3Ε, Attica Συμμετοχών, Εβροφάρμα, Ευρωπαϊκή Πίστη και κάποιες άλλες.

Επιμέρους, τεχνικής μορφής, αντίδραση μπορεί να έχουμε στην περίπτωση αρκετών μετοχών, με την προϋπόθεση πως ο FTSE 20 ”κρατούσε” και ενδοσυνεδριακά, πόσο μάλλον δε σε κλείσιμο, το ”χαμηλό” των 2.136,5 μονάδων.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει στην Εθνική να μην ”απειληθούν” επ’ ουδενί τα 36,82 ευρώ, να ”κρατήσει” τα 18,30 ευρώ ο ΟΤΕ, να αντιδράσει προς τα 19,72 ευρώ η Eurobank, προς τα 20,92 ευρώ η Πειραιώς.

Το θετικό είναι πως σε αυτή τη συγκυρία η σταθερά ανοδική φορά της Coca Cola 3Ε διαμορφώνει για τον όμιλο αποτίμηση της τάξεως των 10,9 δισ. ευρώ, φέροντάς την σε υψηλότερη θέση από τις Eurobank και ΟΤΕ. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην… παροχή στηρίξεων σε δύσκολες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v