Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Τα αποτελέσματα της Εμπορικής, τα ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της RWE για τη ΔΕΗ, η ευρωπαϊκή παρέμβαση για ΟΠΑΠ-ΟΤΕ και οι πληροφορίες περί συμφωνίας ΕΤΕ για εξαγορά της Kreditprom είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Τα αποτελέσματα της Εμπορικής, τα ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της RWE για τη ΔΕΗ, η ευρωπαϊκή παρέμβαση για ΟΠΑΠ-ΟΤΕ και οι πληροφορίες περί συμφωνίας ΕΤΕ για εξαγορά της Kreditprom είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Εμπορική: Με επιστροφή στην κερδοφορία ολοκληρώθηκε η πρώτη χρήση της Emporiki Bank μετά την ένταξή της στον όμιλο της Credit Agricole. Όπως αναφέρει το ”Κέρδος”, η τράπεζα παρουσίασε το 2007 καθαρά κέρδη ύψους 73,4 εκατ. ευρώ από ζημίες 234,7 εκατ. ευρώ το 2006. Από τη διοίκηση της τράπεζας το 2007 χαρακτηρίστηκε ως έτος μεταβατικό και διατυπώθηκε η εκτίμηση περαιτέρω ενίσχυσης της κερδοφορίας της.

ΔΕΗ: Εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της ”καθόδου” του γερμανικού ομίλου RWE στην Ελλάδα και τη συνεργασία με τη ΔΕΗ προκαλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής εταιρίας ότι επιδιώκει εξαγορές ιδίως στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία αλλά και η Ρωσία, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι ”F.T.” σε πρόσφατο δημοσίευμά τους. Σύμφωνα με την ”Ημερησία”, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Ανδρουλάκης κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας διευκρινίσεις για το θέμα.

ΟΠΑΠ-ΟΤΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη χθες διά του επιτρόπου σε θέματα εσωτερικής αγοράς, κ. Τσάρλι Μακ Κρίβι, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου, ο οποίος εμποδίζει εξαγορά μεριδίου υψηλότερου του 20% στον ΟΤΕ. Παράλληλα, ετοιμάζει προειδοποιητική επιστολή με την οποία ζητά τη διακοπή του κρατικού μονοπωλίου που διατηρεί ο ΟΠΑΠ στα τυχερά παιχνίδια.

ΟΤΕ: Σε συμφωνία με την κυπριακή εταιρία Cyprus Trading Corporation έχει προχωρήσει ο ΟΤΕ, προκειμένου να της διαθέσει το σύνολο των συμμετοχών του στις εταιρίες Otenet Κύπρου και Otenet Telecommunications. Όπως αναφέρει το ”Κέρδος”, το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 3,9 εκατ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα: Ένα βήμα πριν από τη σύναψη της συμφωνίας για την εξαγορά της ουκρανικής τράπεζας Kreditprom βρίσκεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο όμιλος της Εθνικής και οι ίδιες πηγές φέρουν τις δύο πλευρές να έχουν συμφωνήσει, με το τίμημα να κυμαίνεται στην περιοχή των 600 - 700 εκατ. ευρώ, αναφέρει η ”Ημερησία”.

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Παράταση, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2009, της ”αποικιακής σύμβασης” του 1960 πέτυχε η Αλουμίνιον της Ελλάδος. Σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να επιδοτεί την ηλεκτροδότηση της Αλουμίνιον, αφού το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα της εταιρίας για αναβολή της οριστικής εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής που έχει υποβάλει η ΔΕΗ, ζητώντας αναπροσαρμογή του τιμολογίου, καθώς η συμφωνία του 1960 έληξε τον Απρίλιο του 2006.

Γερμανός: Ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων έχουν ήδη καταθέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται από την αντιεισαγγελέα εφετών για την υπόθεση εξαγοράς της Γερμανός τόσο ο πρόεδρος του ΟΤΕ, κ. Π. Βουρλούμης, όσο και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, κ. Μαρτιγόπουλος. Επίσης, όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, κατέθεσαν ως ύποπτοι για κακουργηματική χειραγώγηση μετοχών ο κ. Πάνος Γερμανός, υπάλληλοι και στελέχη της εταιρίας του καθώς και στελέχη της Eurobank. Τις επόμενες μέρες θα κριθεί αν θα απαγγελθούν κατηγορίες.

Intralot: Σε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασής της στην Κολομβία βρίσκεται η Intralot, καθώς η ελληνική εταιρία δεν είναι ικανοποιημένη από την πορεία των δραστηριοτήτων της στη συγκεκριμένη αγορά, γράφει η ”Ναυτεμπορική”.

Ενέργεια: Την εταιρία Enelco ανακήρυξε ο ΔΕΣΜΗΕ ανάδοχο του διαγωνισμού για την πρώτη ιδιωτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής ισχύος 447 MW, όπως αναφέρει το ”Βήμα”.

Λιμάνια: Κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο για τα λιμάνια, γράφει το ”Χρηματιστήριο”, σημειώνοντας πως αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων του ΟΛΠ.

Χαλκόρ: Η επέκταση στις αγορές της Μέσης Ανατολής είναι ο επόμενος στόχος της Χαλκόρ, μετά την πρόσφατη εξαγορά τουρκικής επιχείρησης με έδρα την Κωνσταντινούπολη, γράφει η ”Καθημερινή”.

Όμιλος Ασπίς: Στην πολιτική των επιθετικών κινήσεων επιμένει ο όμιλος Ασπίς, αποβλέποντας στην εξαγορά ασφαλιστικών χαρτοφυλακίων συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη ”Ναυτεμπορική”, πληροφορίες προερχόμενες από τον όμιλο αναφέρουν ότι η διοίκησή του βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με εταιρίες του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτων προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνίες εξαγορών.

Ρέστης: Την υλοποίηση μίας ακόμη εξαγοράς, η οποία αφορά σε επιχείρηση από τον κλάδο των τροφίμων, έχει δρομολογήσει ο όμιλος του εφοπλιστή κ. Βίκτορα Ρέστη, σύμφωνα με πληροφορίες της ”Ημερησίας”.

Σοφοκλέους Ι: Στην αυτοτελή φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών με ανώτερο συντελεστή 10%, όπως ακριβώς ισχύει για τους τόκους των καταθέσεων και των ομολόγων, προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ”Βήμα”.

Σοφοκλέους ΙΙ: Με το θέμα της MiFID ασχολείται στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Επικίνδυνο Σταυροδρόμι” η εφημερίδα ”Μέτοχος”. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι οι αισιόδοξοι μιλούν για μια ”ανύπαρκτη” μέχρι πριν από δώδεκα χρόνια Σοφοκλέους, η οποία όμως συγκαταλέγεται πλέον στην κατηγορία των ”ανεπτυγμένων” χρηματιστηρίων του κόσμου και κατά πολλούς αποτελεί ένα πολύ καλό εφαλτήριο για όσους θα ήθελαν να επενδύσουν στην υποσχόμενη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι απαισιόδοξοι βλέπουν την παρουσία των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών να είναι αναιμική, τα εγχώρια funds να είναι αποδυναμωμένα και σημαντικό ποσοστό των συναλλαγών των ξένων επενδυτών σε ελληνικές μετοχές να έχει ”μετακομίσει” λόγω MiFID.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v