Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Χωρίς story και χωρίς αγοραστές

Tο Χ.Α. θα μείνει προσωρινά χωρίς ”story” έως ότου αποκατασταθεί η επενδυτική ηρεμία και επανέλθει η διάθεση ανάληψης κινδύνου, εκτιμούν οι διαχειριστές μετά και το νέο χθεσινό χτύπημα στις τράπεζες. Η αφορμή της Τρ. Κύπρου. Οι OTC συναλλαγές σε blue chips. Οι εκροές hedge funds και οι περικοπές στα prop desks.

Σοφοκλέους: Χωρίς story και χωρίς αγοραστές
του Χρήστου Κίτσιου

Tο Χ.Α. θα μείνει προσωρινά χωρίς ”story” έως ότου αποκατασταθεί η επενδυτική ηρεμία και επανέλθει η διάθεση ανάληψης κινδύνου, εκτιμούν πλέον οι διαχειριστές εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων, μετά και το νέο χθεσινό χτύπημα των ξένων στις ελληνικές τράπεζες.

Η οριακή απόκλιση των εκτιμήσεων μεγεθών 2008 της Τράπεζας Κύπρου, σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τους διαχειριστές αποτέλεσε την αφορμή που επιζητούσαν οι μεγάλοι ξένοι οίκοι για να εξελιχτεί ένα νέο πτωτικό momentum trading στις τράπεζες.

Εξαιτίας της μετάβασης της κυπριακής οικονομίας στο ευρώ, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μια προσωρινή μικρή πίεση στα spreads καθώς τα μεν επιτόκια χορηγήσεων μειώθηκαν, τα δε επιτόκια καταθέσεων, λόγω και του μεγάλου ποσού των προθεσμιακών καταθέσεων, θα μειωθούν εντός της χρονιάς.

Αυτή η καθυστέρηση, που μικρή μόνο επίπτωση θα έχει στα κέρδη της Κύπρου το 2008, όπως και τα χαμένα έσοδα από μετατροπές συναλλάγματος παρείχαν στους ξένους την αφορμή για να δημιουργηθεί ”Κυπριακό ζήτημα”.

Οι πωλήσεις από τους ξένους ήταν μαζικές, ενώ, σύμφωνα με χρηματιστές, οι ίδιοι αγόραζαν σε χαμηλότερες τιμές, αφήνοντας στην αγορά άρωμα υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Αν οι αγορές βγήκαν για να κλείσουν short θέσεις, τις οποίες, όπως έχουμε γράψει, είχαν μεγάλοι ξένοι επί των τραπεζικών τίτλων όπως η Εθνική, ή είχαν καθαρά χαρακτήρα trading, θα φανεί στις προσεχείς συνεδριάσεις.



Πέραν της αξιοσημείωτης αύξησης του όγκου στο Χ.Α. σε σειρά δεικτοβαρών τίτλων, υπήρξε χθες και αύξηση των OTC συναλλαγών. Έτσι, στην Πειραιώς ξεπέρασαν (στοιχεία Boat) τις 600 χιλ. μετοχές, στην ΕΤΕ ανήλθαν στις 400 χιλ. μετοχές, στον ΟΤΕ στις 500 χιλ. μετοχές και στον ΟΠΑΠ στις 100 χιλ. μετοχές.

Συναλλαγές OTC οι οποίες ξεπερνούσαν το 10% του αντίστοιχου όγκου που πραγματοποιήθηκε στο Χ.Α. διενεργήθηκαν και επί των τίτλων των EFG Eurobank, Coca Cola, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ.

Η επάνοδος πτωτικού momentum trading για τις τράπεζες και επομένως για το σύνολο του τραπεζοβαρούς χρηματιστηρίου οφείλεται, σύμφωνα με χρηματιστές, στην απουσία αγοραστών που προκαλεί η πιστωτική κρίση.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού και η περικοπή γραμμών χρηματοδότησης για επενδύσεις χτύπησαν αντίστοιχα τα hedge funds και τα prop desks, τους μεγαλύτερους παίκτες του Χ.Α. κατά την προηγούμενη διετία.

Και συνεχίζουν να τους χτυπούν καθώς οι αιτήσεις εκροών στα hedge funds δεν ηρεμούν, ασκώντας πίεση για ρευστοποιήσεις θέσεων.

Ταυτόχρονα, εκροές εμφανίζουν και τα Αμοιβαία Κεφάλαια διεθνώς, με αποτέλεσμα να κόβουν έκθεση από περιφερειακές αγορές όπως το Χ.Α.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο εντός του Ιανουαρίου από τα Α/Κ της Fidelity υπήρξαν εκροές 9,9 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v