Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ώρα να διαλέξουμε... τράπεζα

Τα βάσανα της Τράπεζας Κύπρου συμπαρέσυραν χθες και τις άλλες τράπεζες. Όμως, όλα τα μήλα στο καλάθι δεν είναι ίδια και μάλλον θα γλυκαθεί όποιος επιλέξει το σωστό.

Ώρα να διαλέξουμε... τράπεζα
Η χθεσινή μεγάλη πτώση της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου κατά 11,7% συμπαρέσυρε και τις άλλες μεγάλες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, αποδεικνύοντας τρία πράγματα:

Πρώτον, οι συγκριτικές αποτιμήσεις μετρούν ιδίως σε εποχές όπως η σημερινή. Η μεγάλη πτώση ή άνοδος της μετοχής της μίας εξ αυτών έχει αντίκτυπο στις μετοχές των υπολοίπων.

Δεύτερον, σε χαλεπούς χρηματιστηριακούς καιρούς τα καλά αποτελέσματα συνήθως παραβλέπονται, σε αντίθεση με εκείνα που θεωρούνται κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς. Τα τελευταία τιμούνται με μαζικές πωλήσεις μετοχών.

Τρίτον, πολλοί επενδυτές κάνουν το λάθος να βάζουν όλες τις τράπεζες στο ίδιο καλάθι, επικεντρωνόμενοι στις ομοιότητες και αγνοώντας τις διαφορές τους.

Αυτό που συνέβη χθες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου αποτελεί συνισταμένη και των τριών ανωτέρω παραγόντων.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι σωστό. Το αντίθετο. Κάθε τράπεζα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Τράπεζα Κύπρου απογοήτευσε την επενδυτική κοινότητα για τη σχετική αδυναμία των καθαρών εσόδων από τόκους και τον στόχο για αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 11% στα 540 εκατ. ευρώ το 2008.

Ο στόχος της διοίκησης για τα καθαρά κέρδη του 2008 ήταν αρκετά χαμηλότερος του αναμενόμενου, θέτοντας εν αμφιβόλω, όπως είναι φυσικό, τους στόχους για κέρδη του business plan της περιόδου 2008 - 2010.

Η αμφισβήτηση τέτοιων στόχων δεν μπορεί παρά να έχει αρνητικές συνέπειες για μια μετοχή που διαπραγματεύεται με premium σε όρους αποτίμησης έναντι του μέσου όρου των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως η Τράπεζα Κύπρου.

Όμως, στα μάτια των περισσότερων ξένων funds η Τράπεζα Κύπρου ανήκει στο γκρουπ των μεγάλων ελληνικών και κυπριακών τραπεζών που επίσης διαπραγματεύονται με premium έναντι των μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών.



Όταν λοιπόν οι σπόροι της αμφιβολίας για τα business plans των υπόλοιπων τραπεζών του γκρουπ σπέρνονται, είναι πολύ πιθανόν οι επιπτώσεις στις μετοχές τους να είναι ανάλογες των χθεσινών.

Όμως οι συμμετέχοντες στις αγορές, όπως άλλωστε οι τράπεζες, δεν είναι ίδιοι. Αρκετοί μπορούν να κατανοήσουν ότι οι τράπεζες που αντλούν ένα μικρό μόνο κομμάτι των εσόδων τους από την κυπριακή αγορά δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο καζάνι με τις άλλες που βγάζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και των κερδών τους από τη Μεγαλόνησο.

Η μεγάλη μείωση των εσόδων από προμήθειες που συνδέονταν με πράξεις στην αγορά συναλλάγματος λόγω της υιοθέτησης του ευρώ από την Κύπρο, η συμπίεση του επιτοκιακού περιθωρίου στα δάνεια αφού το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου και η αδυναμία ανάλογης προσαρμογής των επιτοκίων καταθέσεων, τουλάχιστον άμεσα, είναι χαρακτηριστικά των κυπριακών τραπεζών.

Το ίδιο ισχύει για την πιθανή μείωση των εσόδων από τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα από μη κατοίκους, π.χ. Ρώσους και Ουκρανούς.

Όμως, ο πιθανός περιορισμός των εσόδων από τέτοιες πηγές αλλά και ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και της διεθνούς τραπεζικής δεν μπορεί να αφορούν στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, δηλαδή στην Εθνική, στη Eurobank, στην Alpha Bank και στην Τράπεζα Πειραιώς, που έχουν περιορισμένη ή σχεδόν μηδαμινή παρουσία στη Μεγαλόνησο.

Οι τελευταίες θα πρέπει να κριθούν με άλλα κριτήρια. Αλλά ακόμη κι αυτές δεν θα έπρεπε να μπουν στο ίδιο καλάθι.

Αλλιώς θα πρέπει να κριθεί η Εθνική Τράπεζα που αντλεί το 30% και πλέον των καθαρών κερδών της από την Τουρκία και έχει λόγο δανείων προς καταθέσεις κοντά στο 90% κι αλλιώς οι άλλες που αντλούν μικρότερο μέρος των ενοποιημένων κερδών τους από διάφορες γειτονικές χώρες, π.χ. Ρουμανία, Βουλγαρία κ.λπ., και έχουν πολύ μεγαλύτερους λόγους δανείων προς καταθέσεις.

Σε μια τέτοια συγκυρία ο καθένας κάνει τις επιλογές του ανάλογα με το προφίλ απόδοσης - ρίσκου που έχει.

Δύο πράγματα όμως είναι σίγουρα:

Πρώτον, είναι λάθος να βάζει κάποιος στο ίδιο καλάθι τις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες με τις μεγάλες κυπριακές, έστω και αν οι τελευταίες περνούν μια μεταβατική περίοδο λόγω της εισόδου της Κύπρου στην ευρωζώνη.

Δεύτερον, όταν κάποιοι κάνουν το λάθος να τις θεωρήσουν ίδιες, δημιουργούνται ευκαιρίες που δεν θα πρέπει να περνάνε απαρατήρητες.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v