Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται... φρένο στην πτώση

Με το διεθνές κλίμα να παραμένει σε αρνητικό πεδίο, η ”αδύναμη” Σοφοκλέους δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερα σημαντικές πιθανότητες αυτόνομης κίνησης. Παραμένει τεχνικά ζητούμενο αν ο Γενικός Δείκτης θα ”φρενάρει” στο προηγούμενο χαμηλό των 4.064 μονάδων ή θα δοκιμάσει να βρει στηρίξεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων.

του Θ. Σταυρόπουλου

Τις σημαντικές απώλειες το βράδυ της Παρασκευής στη Wall Street ακολούθησαν σήμερα το πρωί τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ έντονα πτωτικό ξεκίνημα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Με δεδομένη την αυξημένη συσχέτιση που διατηρεί η Σοφοκλέους με τις ξένες αγορές κυρίως στις πτωτικές συνεδριάσεις, το σημερινό ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας και του μήνα, αν μη τι άλλο, δείχνει δύσκολο. Όταν μάλιστα οι τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι δεν έχει υπάρξει εκτόνωση στις πτωτικές διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών.

Το πτωτικό momentum διατηρείται (αν δεν αυξάνει στροφές), ενώ όσοι επιχειρούν τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμου ορίζοντα προσδοκώντας την ανοδική αντίδραση που θα δώσει τα γρήγορα κέρδη, γρήγορα απογοητεύονται, προσχωρούν στις τάξεις των πωλητών και ενδυναμώνουν την ήδη υπάρχουσα αυξημένη ισχύ τους.

Μάλιστα οι τελευταίοι δείχνουν να διαθέτουν ”πλούσιο οπλοστάσιο”, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν επί καθημερινής βάσεως να εναλλάσσονται οι αρνητικοί πρωταγωνιστές στους δεικτοβαρείς τίτλους.

Οι συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών έδωσαν λίγο καλύτερη εικόνα για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς αυτές διόρθωσαν νωρίτερα και οι ξένοι δεν διατηρούν στις περισσότερες περιπτώσεις αυξημένες θέσεις.

Όμως, αν συνεχιστούν οι πτωτικές διαθέσεις, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι οι λίγοι αγοραστές στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό θα γίνουν ακόμα λιγότεροι.

Είναι τόσο αυξημένη και παρατεταμένη η απαισιοδοξία, ώστε δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ακόμα και ικανοποιητικά αποτελέσματα να εμφανίσει η Εθνική Τράπεζα αύριο, δύσκολα αυτά από μόνα τους θα μπορέσουν να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα, αν σε αυτό δεν συνηγορήσουν και οι διεθνείς αγορές.

Από τις διεθνείς ειδήσεις ασφαλώς αναμένεται με ενδιαφέρον η ανακοίνωση στις 17:00 του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ για τον μήνα Φεβρουάριο, καθώς σύμφωνα με αναλυτές αν ο εν λόγω δείκτης βρεθεί χαμηλότερα των 50 μονάδων, θα αυξήσει σημαντικότατα τις ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση.

Τέλος, και όσον αφορά στα τεχνικά σενάρια, ουσιαστικά δύο είναι αυτά που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Το πρώτο και περισσότερο αισιόδοξο θέλει ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί μέχρι τα πρόσφατα χαμηλά του Ιανουαρίου και συγκεκριμένα προς τις 4.064 μονάδες και να ακολουθεί σχετική αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα, ενώ το δεύτερο, περισσότερο απαισιόδοξο (που δυστυχώς φαίνεται να διαθέτει τους περισσότερους ”θαυμαστές”), θέλει ο δείκτης να συνεχίζει τη ”νότια” πορεία του, βάζοντας σε δοκιμασία τις στηρίξεις στις 3.940, 3.860 και 3.820 μονάδες.

Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση η ακόμα χειρότερη εκδοχή θέλει ο Δείκτης, αφού υποχωρήσει μέχρι εκεί όπου θα εκτονωθούν οι διαθέσεις των πωλητών, να μένει για αρκετό διάστημα σε φάση συσσώρευσης με ταυτόχρονη μείωση συναλλαγών και ενδιαφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v