Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σχέδιο ”φραγής” κόντρα στο πτωτικό momentum

Ελπίδες αντίδρασης στο πτωτικό momentum της προηγούμενης εβδομάδας, εν αναμονή των κερδών της ΕΤΕ και των παρουσιάσεων μεγάλων εταιριών στο εξωτερικό. Πώς οδηγηθήκαμε στη μεγάλη πτώση, τι μπορεί να αλλάξει.

ΧΑ: Σχέδιο ”φραγής” κόντρα στο πτωτικό momentum
του Χρ. Κίτσιου

Την αναστροφή της εικόνας που παρουσιάζει το Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, όπου τα εύκολα κέρδη προκύπτουν από περαιτέρω πτώση των αποτιμήσεων, αναζητούν οι εγχώριες επενδυτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις, αντιλαμβανόμενες τους κινδύνους που δημιουργεί η υπερβολή του πτωτικού ”momentum trading”.

Εντός του περασμένου μήνα οι πωλήσεις και τα short πονταρίσματα αρχικά στις EFG Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς και εν συνεχεία σε Εθνική Τράπεζα, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ ενίσχυσαν σταδιακά την άποψη ότι αφού το Χ.Α. δεν μπορεί να κινηθεί ανοδικά, τα κέρδη θα προκύψουν από την περαιτέρω διόρθωση των αποτιμήσεων.

Διαπιστώνοντας την απουσία ισχυρών αγοραστών, αρχικά στις τράπεζες και εν συνεχεία σε σειρά δεικτοβαρών τίτλων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και συνειδητοποιώντας την εμφανή αδυναμία του να κινηθεί ανοδικά (όταν o S&P έπιανε τις 1.380 μονάδες και ο DAX τις 7.000 μονάδες), όλο και περισσότεροι ξένοι αλλά και εγχώριοι επιβιβάστηκαν στο τρένο της καθόδου.

Άλλοι για καθαρούς λόγους trading κι άλλοι απλώς για να αντισταθμίσουν τις long θέσεις τους.

Η αποκόμιση κερδών από τη συνεδρίαση της Πέμπτης στις ευρωπαϊκές αγορές έδωσε το σήμα για να ξεσπάσει ο βίαιος πτωτικός κύκλος.

Αφορμή αυτή τη φορά έδωσε το outlook της Κύπρου, η ουσία όμως, σύμφωνα με χρηματιστές που εκτελούν εντολές ξένων, ήταν ότι απλώς όλοι περίμεναν να δουν μήπως S&P και DAX διασπάσουν πειστικά ανοδικά κρίσιμα επίπεδα και η ανοδική δυναμική τους συμπαρασύρει και το Χ.Α. που είχε υστερήσει χαρακτηριστικά στην άνοδο.

Όταν έγινε αντιληπτό ότι οι μεγάλες αγορές κινήθηκαν για άλλη μια φορά προς το πάνω μέρος του στενού εύρους διακύμανσής τους τον τελευταίο μήνα, κι εκεί εκδηλώθηκαν πωλήσεις αποκόμισης κερδών, πυροδοτήθηκαν άμεσα πωλήσεις στο Χ.Α. καθώς όλοι ήταν βέβαιοι ότι θα επέλθει μια μίνι βίαιη διόρθωση αποτιμήσεων στον 20άρη.

Άλλωστε, πέραν του γνωστού πτωτικού trading στις τράπεζες, το Χ.Α. έχανε τα κρίσιμα στηρίγματα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Στον ΟΠΑΠ οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν για το μονοπώλιο εξαφάνισαν τον μεγάλο αγοραστή των τελευταίων 6 μηνών -τα Αμοιβαία Κεφάλαια της Capital– και η καθοδική διάσπαση των 23,30 ευρώ ενεργοποίησε πωλήσεις stop losses.

Στον ΟΤΕ το νομοθετικό μπλόκο της κυβέρνησης στη MIG αποδείχτηκε κόλαφος καθώς στέρησε από τη μετοχή τον μεγάλο αγοραστή ο οποίος την προστάτευσε στη βίαιη πτώση τόσο του Αυγούστου όσο και του Ιανουαρίου.

Με εμφανή την απουσία του ”μεγάλου χεριού” σταδιακά από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας αυξήθηκαν οι κρούσεις για δανεισμό τίτλων ΟΤΕ σε ξένα και εγχώρια Αμοιβαία ή στους θεματοφύλακές τους, με την αγορά να υποψιάζεται ότι ο δανεισμός θα χρησιμοποιηθεί για short πονταρίσματα.

”Δράστες”, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να ήταν οι Morgan Stanley και Deutsche Bank.

Στη ΔΕΗ, τέλος, οι ατέρμονες παλινωδίες και οι παρεμβάσεις πολιτικών παραγόντων και συνδικαλιστών ακόμη και στις στοιχειώδεις λειτουργίες μιας επιχείρησης, όπως η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, εξαφάνισαν και τους ελάχιστους αγοραστές, όπως τα Α/Κ της Fidelity.

Τόσο στη ΔΕΗ όσο και στον ΟΠΑΠ υπάρχει επιπλέον η υποψία ότι πιεζόμενα από εκροές τα Α/Κ της Fidelity μειώνουν θέσεις.

Τι κάνουν οι εγχώριοι; Οι μεγάλες τράπεζες περιορίστηκαν μέχρι και την περασμένη εβδομάδα στην ενεργοποίηση των προγραμμάτων αγοράς ιδίων μετοχών σε κάποιες περιπτώσεις με υπερβολή (π.χ. Πειραιώς την Πέμπτη) στην εκτέλεση, αντίστοιχη με αυτή του πτωτικού momentum trading.

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όμως, ο προβληματισμός για την ανάσχεση των εύκολων κερδών που αποκομίζουν οι ξένοι παίζοντας πτωτικά τους δεικτοβαρείς τίτλους άρχισε να ενισχύεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει και η τρέχουσα εβδομάδα λόγω των αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας και των παρουσιάσεων στη Νέα Υόρκη που διενεργεί η Credit Suisse θα δείξει το αν θα υπάρξει αλλαγή στάσης εκ μέρους κάποιων ξένων.

Στη Νέα Υόρκη θα παρουσιαστούν οι Εθνική, EFG Eurobank, OTE, Τράπεζα Πειραιώς, Coca Cola, ΑΤΕ, Μυτιληναίος, Μηχανική, ΑΝΕΚ, Sprider και Flexopack.

Ήδη, πάντως, από την περασμένη Πέμπτη, desk μεγάλου ξένου broker που διενεργεί έως και το 20% των ημερήσιων συναλλαγών στο Χ.Α. συνιστά στους μεγάλους πελάτες του σταδιακές τοποθετήσεις σε ελληνικές τράπεζες, ενώ δίνει ως αγοραστική ευκαιρία τον ΟΠΑΠ.

Πολύτιμη βοήθεια ίσως λάβει το Χ.Α. και από ενδεχόμενες γρήγορες εξελίξεις στον ΟΤΕ καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβέρνηση και MIG είναι κοντά στο να βρουν κάποιο ”modus vivendi”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v