Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nτόμινο στα Hedge Funds απειλεί τη Σοφοκλέους

Το ”σκάσιμο” δύο Hedge Funds που έχουν λάβει διακρίσεις στο παρελθόν για τις επιδόσεις τους δημιουργεί αναταραχή στις διεθνείς αγορές και ίσως συνδέεται όχι μόνο έμμεσα αλλά και άμεσα με τη συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Nτόμινο στα Hedge Funds απειλεί τη Σοφοκλέους
Τι δουλειά μπορεί να έχουν δύο πολύ γνωστά Hedge Funds με τα βάσανα της Σοφοκλέους, που καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες ανάμεσα στις άλλες ώριμες χρηματιστηριακές αγορές σε παγκόσμια κλίμακα από την αρχή της χρονιάς;

Κι όμως έχουν.

Tα βραβεία EuroHedge είναι η υψηλότερη τιμητική διάκριση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας των Hedge Funds.

Ένα από τα 20 βραβεία για το 2007 πήγε στο Peloton Partners που ιδρύθηκε το 2005 από πρώην στελέχη της Goldman Sachs και ειδικεύεται σε επενδύσεις στις πιστωτικές αγορές.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Peloton Partners μπήκε στη λίστα εκείνων που ειδοποίησαν τους μεριδιούχους τους ότι αναβάλλουν την ικανοποίηση των αιτημάτων για ρευστοποίηση μεριδίων.

Οι τράπεζες που είχαν χρηματοδοτήσει τις επενδυτικές στρατηγικές του ζήτησαν από το Fund να βάλει περισσότερα λεφτά (margin) για τις θέσεις που κατέγραφαν ζημίες.

Το Fund δεν μπόρεσε να βρει τα λεφτά που χρειάζονταν και υποχρεώθηκε να προβεί σε αναγκαστικές πωλήσεις παράγωγων προϊόντων που είχε αγοράσει στον δείκτη ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (asset backed securities) ABX με ζημία.

Οι ρευστοποιήσεις του χαρτοφυλακίου του ανήλθαν σε 5,9 δισ. ευρώ την Παρασκευή.

Όμως, οι ζημίες δεν περιορίστηκαν μόνο σ’ αυτό το Fund, αλλά εκτιμάται ότι επεκτάθηκαν και σ’ άλλα Funds που είχαν επενδύσει στο πρώτο.

Απώλειες καταγράφουν επίσης και όλοι όσοι είχαν παρόμοια προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό τους, π.χ. τράπεζες, και είδαν την τιμή τους να πέφτει περισσότερο λόγω των επιθετικών πωλήσεων του Peloton.

Όμως, το Peloton δεν είναι το μοναδικό Hedge Fund που έχει λάβει ένα από τα βραβεία EuroHedge και κινδυνεύει με κλείσιμο.

Το ίδιο συμβαίνει με το αμερικανικό Focus Capital που έλαβε το βραβείο EuroHedge για τις επιδόσεις του στην κατηγορία των small cap της βιομηχανίας έναν χρόνο νωρίτερα, το 2006.

Το Focus Capital είχε να επιδείξει απόδοση της τάξης του 112,2% σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη δοκιμασία των μετοχών των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου.



Όμως, το Focus Capital δεν τα έχει πάει το ίδιο καλά από τότε. Για να είμαστε ακριβείς, τα έχει πάει άσχημα.

Το Hedge Fund αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει πολλές θέσεις του σε ευρωπαϊκές μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης τις προηγούμενες μέρες, εντείνοντας τους φόβους ότι αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα ρευστότητας.

Ανάμεσά τους στις μεγάλες θέσεις του ήταν το 32% της ελβετικής εταιρίας τροφίμων Hiestand, το 30% της Schulthess Group και άλλες.

Δεν είναι γνωστό σε ποιες άλλες ευρωπαϊκές μετοχές, π.χ. ελληνικές, ήταν ή είναι ακόμη επενδεδυμένο το Focus Capital.

Όποιες κι αν είναι, ένα είναι σίγουρο.

Τα προβλήματά του δεν έχουν περάσει απαρατήρητα ούτε από τα άλλα Hedge Funds της κατηγορίας, ορισμένα από τα οποία είναι τοποθετημένα σε ελληνικές μετοχές, ούτε από τις τράπεζες που τα έχουν χρηματοδοτήσει και ζητάνε πλέον μεγαλύτερες εξασφαλίσεις από τα επιθετικά Αμοιβαία Κεφάλαια.

Οι φήμες που θέλουν 12 και πλέον βρετανικά Hedge Funds να είναι έτοιμα να καταρρεύσουν δεν είναι άσχετες με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Όλα αυτά ίσως εξηγούν γιατί δέχονται πιέσεις μετοχές ή αγορές που είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν με βάση τα θεμελιώδη δεδομένα τους, π.χ. Εθνική.

Όταν τα Hedge Funds πρέπει να πουλήσουν για να έχουν ρευστότητα την πληρώνουν μετοχές ή αγορές που απλώς τυγχάνει να βρίσκονται στη γραμμή του πυρός.

Ούτε θεμελιώδη μεγέθη επιχειρήσεων ούτε επενδυτική λογική υπάρχουν όταν η επιβίωση γίνεται υπέρτατη ανάγκη και αφορά σε πολλούς παίκτες κι όχι μόνο σε έναν, καθώς ο θάνατος του ενός επιφέρει τον θάνατο περισσοτέρων.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί εκτός από το μέγεθος των ζημιών των τραπεζών κι άλλων εταιριών από επενδύσεις σε ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και τις ανησυχίες για οικονομική ύφεση θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του τις θέσεις (positioning) των Hedge Funds.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μικρές αγορές, όπως η Σοφοκλέους, όπου τα Hedge Funds έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη ορισμένων μετοχών και στην ανοδική εξέλιξή τους.

Ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι η μόχλευση είναι καλή σε ανοδικές αγορές αλλά θάνατος σε καθοδικές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v