Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση... αποσυμπίεσης

Εντονα πτωτικό ξεκίνημα οδήγησε το Γενικό Δείκτη στο χαμηλό των 3.975 μονάδων για να ανακάμψει στη συνέχεια προς τις 4.011 μονάδες. Στο επίκεντρο των πωλήσεων οι περισσότεροι τίτλοι του FTSE. Οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΑΤΕ(-9,64%), σε προσπάθεια σχετικής ανάκαμψης ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΤΕ και 3Ε. Αναλυτικά η χρονική διάρκεια των συναλλαγών σήμερα.

του Θ. Σταυρόπουλου

Αναμενόμενο ξεκίνημα με τις πιέσεις να επικεντρώνονται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ σχετικά καλύτερη εικόνα δείχνει η μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά με ελάχιστες συναλλαγές, που ασφαλώς δεν αποτελούν εχέγγυο για το υπόλοιπο τη συνεδρίασης.

Ο Γ.Δ. ξεκίνησε με πτωτικό gap, υποχώρησε μέχρι τις 3.975,77 μονάδες (-1,91%) για να δώσει σχετική αντίδραση και λίγο πριν τις 15:30 να επαναπροσεγγίζει το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων, που όμως αξίζει να επισημανθεί, ότι το έχασε με εξαιρετική ευκολία.

Μετά το πρώτο σοκ, ΕΛΠΕ, Motor Oil και ΟΤΕ δείχνουν κάποιες διαθέσεις αντίδρασης έχοντας ανακτήσει το θετικό πρόσημο, όμως, από κει και πέρα, και για όλους τους υπόλοιπους τίτλους του 20άρη, η εικόνα παραμένει ”κόκκινη”.

Όπως ακριβώς αναμενόταν το μεγαλύτερο βάρος των ρευστοποιήσεων υφίσταται η μετοχή της ΑΤΕ, με απώλειες πέριξ του 10%, ενώ απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφουν Eurobank, Πειραιώς, ΤΤ, ΔΕΗ, Intralot, Μυτιληναίος και Τιτάνας.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 1 προς 4, δεκάδες τίτλων δεν έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα συναλλαγές, ενώ πτωτική είναι και η εικόνα στην αγορά Παραγώγων, με τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν απώλειες σαφώς μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διευρύνοντας τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος όχι απλώς έχασε τη στήριξη των 5.400 μονάδων, αλλά πλέον κινείται χαμηλότερα και των 5.300, εάν δεν υπάρξει άμεση ανάκαμψη, δεν θα είναι αρνητική έκπληξη η υποχώρηση προς τις 4.700 μονάδες.

Επίσης, όσον αφορά στο Γ.Δ., αν αυτός δεν επιτύχει κλείσιμο τουλάχιστον υψηλότερα των 4.012 μονάδων, οι 3.940 και 3.860 μονάδες, είναι οι αμέσως επόμενες στηρίξεις.

Τέλος, αξίζει αναφοράς, η απόφαση του ΧΑ για προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των Vivartia, Everest, Olympic Catering, καθώς επίκειται η υποβολή Δημοσίων Προτάσεων.

Ξεκινά στις 14:30 η προσυνεδρίαση στο ΧΑ





*** Συνεδρίαση από τις 15:00 έως τις 18:00



Ξεκινούν και πάλι - μετά από τριήμερο ”λουκέτο” - οι συναλλαγές στη Σοφοκλέους, οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 15:00 έως και τις 18:00. Η προσυνεδρίαση ξεκινά στις 14:30.

Εως τις 18:00 θα λειτουργήσει και το ΧΑΚ.

Ειδικότερα, το ΧΑ ανακοίνωσε: ”Με την ολοκλήρωση του χρηματικού διακανονισμού, η διαπραγμάτευση στις αγορές Αξιών και Παραγώγων του Χ.Α. θα ξεκινήσει σήμερα στις 14:30 και θα ολοκληρωθεί στις 18:00. Ο λεπτομερής χρονισμός των αγορών θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του ΧΑ”.

Εξάλλου οι συναλλαγές που έγιναν στην κατηγορία Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης θα ακυρωθούν. Οι εντολές οι οποίες έχουν εισαχθεί στην κατηγορία Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης θα παραμείνουν ενεργές.

Οι συναλλαγές στη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιούνται από τις 15.00 έως τις 17.30, ενώ από τις 17.30 έως τις 17.45 θα λαμβάνουν χώρα οι δημοπρασίες.

Οι συναλλαγές (φάση συνεχόμενης συνεδρίασης) στη Μεσαία και Μικρή Κεφαλαιοποίηση θα διαρκέσουν έως τις 17.30.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v