Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Οι εξελίξεις στο θέμα της απεργίας στην ΤτΕ και οι επιπτώσεις της στην χρηματιστηριακή αγορά, τα προβλήματα από την απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Οι εξελίξεις στο θέμα της απεργίας στην ΤτΕ και οι επιπτώσεις της στην χρηματιστηριακή αγορά, τα προβλήματα από την απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Σοφοκλέους: Αμφίβολη είναι η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να ξεκινήσουν πάλι οι συναλλαγές, γράφει η ”Ημερησία”. Η αγορά παρέμεινε και χθες κλειστή, προκαλώντας τις θυελλώδεις αντιδράσεις των επενδυτών εντός και εκτός Ελλάδος, αναφέρει η εφημερίδα, η οποία κάνει λόγο για ”έμφραγμα” στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και στα repos, καθώς δεν έχουν εκκαθαριστεί οι συναλλαγές 100 δισ. ευρώ. Η ”Καθημερινή” από την πλευρά της κάνει λόγο για ενδεχόμενο η Alpha Bank να αναλάβει την εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Ασφαλιστικό: Εγκαταλείπει τα 2 από τα 3 προεκλογικά ”δεν” ο Καραμανλής, ενώ με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αυξάνει τα όρια ηλικίας και μειώνει τις επικουρικές και πρόωρες συντάξεις, γράφει η ”Ελευθεροτυπία”. Τα μεγαλύτερα ”θύματα”, αναφέρει, είναι οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, τα βαρέα και εκείνοι που συμπληρώνουν 35ετία. Για την υγειονομική περίθαλψη θα απαιτούνται 100 ένσημα, στερώντας την έτσι από ευκαιριακά εργαζόμενους και μετανάστες.

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε παράταση για την πρώτη φάση των διαγωνισμών εκχώρησης των ΣΕΜΠΟ των ΟΛΠ και ΟΛΘ, με στόχο να δοθεί χρόνος στους ενδιαφερόμενους να καλύψουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές αλλά και να διερευνήσουν το ενδεχόμενο σύναψης consortium, γράφει η ”Εξπρές”. Εν τω μεταξύ, για το ενδεχόμενο να προβεί στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού με στόχο να επαναφέρει το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά στους κανονικούς ρυθμούς, ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ.

ΔΕΗ: Η διοίκηση της ΔΕΗ κατέθεσε χθες στο Πρωτοδικείο αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα, για να κηρυχθεί η απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ παράνομη και καταχρηστική, καθώς δεν τηρούνται από την πλευρά του συνδικάτου των εργαζομένων τα προβλεπόμενα από το νόμο ποσοστά του προσωπικού ασφαλείας για την κατά το δυνατόν ομαλή λειτουργία της Επιχείρησης, όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, η οποία σημειώνει ότι από χθες η χώρας βρίσκεται υπό την απειλή της γενικής διακοπής ρεύματος, με την ΓΕΝΟΠ να απεργεί ως τις 12 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε χθες την Ελλάδα για παραβίαση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή παραχώρησε στη ΔΕΗ σχεδόν αποκλειστικά δικαιώματα στον λιγνίτη. Όπως αναφέρει το ”Κέρδος”, η Ελλάδα έχει δυο μήνες για να καταθέσει τις προτάσεις της ως απάντηση στην Επιτροπή και στη συνέχεια έξι μήνες για να τις εφαρμόσει.

MIG: Σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις με τρεις νέες αγορές κυοφορούνται στον όμιλο της MIG. Όπως αναφέρει το ”Χρηματιστήριο”, σύμφωνα με πληροφορίες η MIG αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς (πιθανότατα και σήμερα) μεγάλο deal σε χώρα της ΝΑ Ευρώπης, ενώ δυο deals εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει η θυγατρική της εταιρεία Vivartia.

Ελληνική Τεχνοδομική: Σε αναδιοργάνωση του ενεργειακού της χαρτοφυλακίου προχωρεί η Ελληνική Τεχνοδομική, με στόχο τη συγκέντρωση όλων των δραστηριοτήτων της που αφορούν τα αιολικά πάρκα σε μια εταιρεία, ενώ παράλληλα είναι σε συνομιλίες με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Edison για συνεργασία στις θερμοηλεκτρικές μονάδες, γράφει η ”Ημερησία”.

Motor Oil: Στις αρχές του 2010 αναμένεται να λειτουργήσει η νέα μονάδα ατμοσφαιρικής απόσταξης της Motor Oil με δυναμικότητα περίπου 60.000 βαρέλια την ημέρα. Όπως επισημαίνει το ”Κέρδος”, το σύνολο της επενδυτικής δαπάνης διαμορφώνεται περίπου στα 180 εκατ. ευρώ.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Από τις υψηλότερες, αν όχι την υψηλότερη ανάπτυξη των 10 ισχυρότερων εταιρειών του οργανωμένου λιανεμπορίου, παρουσίασε το 2007 η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία παράλληλα ενίσχυσε κατά 85% την κερδοφορία της, αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

Πουλιάδης: Δεκτή έγινε η αίτηση του επιχειρηματία κ. Α. Πουλιάδη, βασικού μετόχου της προβληματικής Πουλιάδης και Συνεργάτες, για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 44, αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

Ευρωσύμβουλοι: Την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε δυο νέες αγορές, της Τουρκίας και της Κροατίας, με την συμμετοχή ισχυρών τοπικών εταίρων, δρομολογεί η Ευρωσύμβουλοι ΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες της ”Ημερησίας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v