Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το blackout δεν απέτρεψε τα νέα χαμηλά

Τα τεχνικά προβλήματα προκάλεσαν τετράωρη διακοπή, αλλά δεν απέτρεψαν το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους αλλά και σε χαμηλό 17 μηνών. Εκ νέου ασφυκτικές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο (-3,29%). Διασώθηκαν ΔΕΗ, ΟΤΕ και 3Ε. Νέα βουτιά 6,32% στο ΧΑΚ.

του Θ. Σταυρόπουλου

Τουλάχιστον επεισοδιακή αποδείχθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και του μήνα, που διεξήχθη εν μέσω ”τεχνικών δυσκολιών” και αρνητικού διεθνούς κλίματος.

Με τις συναλλαγές να σταματούν στις 10:52 και να επανέρχονται στις 14:45 ασφαλώς και υπήρξε κενό εικόνας, που όμως δεν εμπόδισε τους εν δυνάμει πωλητές να διατηρήσουν θέσεις και απόψεις έστω και αν ο Δείκτη έκλεισε υψηλότερα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό και οι θετικές μετοχές έκλεισαν στο υψηλό ημέρας!

Για να συμβεί το πρώτο, με αξιοσημείωτα κέρδη τερμάτισε τη συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ, θετικό πρόσημο για τον ΟΤΕ, ενώ ασφαλώς την καλύτερη εικόνα παρουσίασε η μετοχή της Coca Cola που κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο.

Αντίθετα, ακόμα μία ”μαρτυρική” συνεδρίαση για τον τραπεζικό κλάδο (-3,29%) όλο το τραπεζικό ταμπλό να αγνοεί το πράσινο και απλά αμετάβλητες να τερματίζουν τη συνεδρίαση οι Aspis Bank, Proton Bank και Εγνατία.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν MPB, Κύπρου, MIG, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Alpha Bank και Αγροτική. Στην πρώτη σειρά των ημερήσιων απωλειών η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (-7,71%), ενώ ακολούθησαν κατά σειρά MIG (-5,96%), MPB (-5,57%), Motor Oil (-4,97%) και Ελληνικά Πετρέλαια (-4,09%).

Επίσης απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Alpha Bank, Eurobank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό), ενώ του 2% για Ελληνική Τεχνοδομική, Intralot, ΟΠΑΠ, Αγροτική και Πειραιώς.

Με απώλειες μικρότερες, αξιοσημείωτες και λιγότερο, όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του 20άρη.

Και η σημερινή συνεδρίαση απέδειξε ότι οι εν δυνάμει πωλητές έχουν πλούσιες επιλογές και συνεχίζουν να ”πυροβολούν” αδιακρίτως δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ μεσαία και πολύ περισσότερο μικρότερη κεφαλαιοποίηση συνεχίζουν να υποφέρουν περισσότερο από συναλλακτική δραστηριότητα και λιγότερο από επιθετικές πωλήσεις.

Πολλά για την περαιτέρω πορεία της αγοράς θα κριθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street, με τον δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας να υποχωρεί 48,3 μονάδες (εκεί περίπου που εκτιμούσαν οι αναλυτές), ενώ η υποχώρηση του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 50 μονάδων αν μη τι άλλο προειδοποιεί για πιθανή επερχόμενη ύφεση.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,58%) θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ισχνό σήμα αγορών προϊδεάζοντας για πιθανή αντίδραση αγνώστου διαρκείας και πιθανότατα τεχνικού χαρακτήρα, όμως ακόμα και αυτό για να συμβεί χρειάζονται οπωσδήποτε βοήθειες από το διεθνές κλίμα.

Οι πρώτες αντιστάσεις για τον εν λόγω δείκτη στις 2.090, 2.102, 2.113-2.115 και 2.130 μονάδες και οι επόμενες στηρίξεις στις 2.070, 2.060, 2.054 και 2.030 μονάδες.

Δεν υπήρξε τεχνικό πρόβλημα στην αγορά παραγώγων, όπου οι συναλλαγές διεξήχθησαν κανονικά όμως ο όγκος ήταν σαφώς χαμηλότερος, ενώ παρέμειναν οι υποτιμήσεις για τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό gap, στις 10:39 είχε ήδη υποχωρήσει στις 4.026,68 μονάδες, μικρή αντίδραση και εκ νέου υποχώρηση μέχρι τις 4.022,28 που ήταν και το χαμηλό ημέρας, μετά την αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος σχετική αντίδραση και διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 4.070 μονάδων, στις 16:30 βρέθηκε στις 4.062,96 και έκλεισε τελικά στις 4.053,06 μονάδες, με απώλειες 1,93% (καταγράφοντας νέο χαμηλό σε κλείσιμο για το 2008 αλλά και νέο χαμηλό 17 μηνών επιστρέφοντας σε επίπεδα Οκτωβρίου 2006), ενώ ο τζίρος έφτασε τα 256 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 5,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Όσο και αν φαίνεται εντυπωσιακό οι ανοδικές μετοχές (37) τερμάτισαν τη συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας έναντι 185 πτωτικών, ενώ 36 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4% έως 9,68%.

Ασφαλώς ιδιαίτερη μνεία για τα επιμέρους δεν χρειάζεται, πλην ίσως κάποιον ιδιαίτερα μεμονωμένων περιπτώσεων όπως F.G. Europe, ΟΛΠ, Everest, Olympic Catering, Νεώριον Σύρου και ΔΟΛ, ενώ το ντεμπούτο της Envitech μεταφέρθηκε για την αυριανή συνεδρίαση.

---Νέα τραπεζική πτώση (6,32%) στο ΧΑΚ

Σημαντικές απώλειες για ακόμη μια συνεδρίαση σημείωσε το κυπριακό χρηματιστήριο με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει τις ισχυρότερες απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ υποχώρησε κατά 6,32%, στις 3.111 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 6,55%.

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου υποχώρησε 8,1%, διαμορφούμενη στα 7,42 ευρώ, ενώ της MPB σημείωσε κάμψη 4,9%, στα 6,16 ευρώ.

Από τις 28/12/07 η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έχει υποχωρήσει κατά 40,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v