Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Φρέναραν” συναλλαγές και... πτώση

Περίπου αναμενόμενη η ισχυρή πτώση που σημάδεψε την έναρξη της συνεδρίασης, πλην όμως δεν ήταν καθόλου αναμενόμενο το black out στις συναλλαγές από τις 10:52’, λόγω προβλημάτων στο ΟΑΣΗΣ, αλλά και στην ΗΔΑΤ λόγω της απεργίας στην ΤτΕ. Δεν ξεκίνησαν οι συναλλαγές στο ΧΑΚ. Στις 14:45 ξεκίνησε πάλι η συνεδρίαση στη Σοφοκλέους.

του Θ. Σταυρόπουλου

Αν υποτεθεί ότι ήταν απόλυτα προβλεπόμενη η κίνηση της σημερινής πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας και του μήνα, όσον αφορά στη γενικότερη εικόνα της, με τη Σοφοκλέους να υπεραποδίδει τουλάχιστον στο ξεκίνημα σε απώλειες έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ασφαλώς και δεν αναμενόταν το τεχνικό πρόβλημα τόσο στο ΟΑΣΗΣ (αρκετές χρηματιστηριακές δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημα συναλλαγών από το ξεκίνημα της συνεδρίασης με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του συστήματος λίγα λεπτά πριν από τις 11:00) και βέβαια δεν είχαν προβλεφθεί οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι συνέπειές τους στην ΗΔΑΤ, ενώ λόγω προβλήματος στο Χ.Α. δεν έχουν ξεκινήσει οι συναλλαγές και στο ΧΑΚ.

Βεβαίως τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης έδωσαν μια εξαιρετικά κακή εικόνα, με μόλις 9 ανοδικές μετοχές (οι περισσότερες από αυτές με ελάχιστες συναλλαγές και συγκεκριμένα Druckfarben, Λάμψα, Everest, Global Finance, ΕΚΤΕΡ, Καράτζη, Μαξίμ, FG Europe και Coca Cola) έναντι 141 πτωτικών, ενώ δεκάδες τίτλοι κατά το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης παρέμειναν με μηδενικές συναλλαγές.

Παραμένει αποκαρδιωτική η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και στο τραπεζικό ταμπλό, όπου όπως προαναφέρθηκε μόνο η μετοχή της Coca Cola διασωζόταν με θετικό πρόσημο.

Με απώλειες μεγαλύτερες των 4 ποσοστιαίων μονάδων Intralot, MIG, Μυτιληναίος, των 3 ποσοστιαίων μονάδων Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάνας και των 2 ποσοστιαίων μονάδων Ελληνική Τεχνοδομική και Βιοχάλκο.

Επίσης, αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΤΕ και αρνητικό πρόσημο για τον τίτλο της ΔΕΗ.

Εξίσου κακή, αν όχι χειρότερη, η εικόνα στο κατακόκκινο τραπεζικό ταμπλό, όπου με απώλειες μεγαλύτερες του 4% κινούνταν ΜΡΒ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, του 3% Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου και Πειραιώς, ενώ από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους με απώλειες μεγαλύτερες του 2% Αγροτική και Εθνική.

Ο τζίρος στο πρώτο ημίωρο έφτανε τα 35 εκατ. ευρώ (δεν υπήρχαν προσυμφωνημένες συναλλαγές), ο Γενικός Δείκτης ακριβώς στο χαμηλό της μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακής διακύμανσης, δηλαδή στις 4.022,28 μονάδες με απώλειες 2,68% δείχνει να φλερτάρει με το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων και βέβαια παραμένει άγνωστο αν και πότε θα ξεκινήσει και πάλι το σύστημα συναλλαγών.

Για σήμερα αναβάλλεται η συνεδρίαση στην Εναλλακτική Αγορά, με αποτέλεσμα το ντεμπούτο της Envitec να μεταφέρεται για αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v