Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ και ΑΤΕ στο επίκεντρο, αν γίνει η συνεδρίαση

Συνεδρίαση που μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο αν θα διεξαχθεί και που αναμένεται να φέρει στο επίκεντρο Αγροτική και Εθνική που ανακοινώνουν σήμερα τα μεγέθη του 2007. Παραμένει ζητούμενο η επιστροφή των αγοραστών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε μεσαία και μικρότερη.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση που αν γίνει οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου περιμένουν κίνηση πέριξ των ίδιων επιπέδων, με σχετικά αυξημένες πιθανότητες κάποιας αντίδρασης έστω και τεχνικού χαρακτήρα, και Αγροτική και Εθνική να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω ανακοίνωσης μεγεθών 2007.

Και ασφαλώς αναφέρουμε αν γίνει, καθώς αν συνεχιστεί η απεργία στην Τράπεζα της Ελλάδος και δεν υπάρξει προσωπικό ασφαλείας, είναι δύσκολο να διεξαχθεί σήμερα συνεδρίαση στο ΧΑ, καθώς η μη πραγματοποίηση εκκαθάρισης των συναλλαγών σύμφωνα με κοινή απόφαση του ΧΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα θέσει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας από το διεθνές κλίμα που για σήμερα δεν αναμένονται κάποια ιδιαίτερα ουσιαστικά μακροοικονομικά στοιχεία, πλην ίσως της είδησης για αύξηση των επιτοκίων στην Αυστραλία στο 7,25%, το χθεσινό μεικτό κλείσιμο της Wall Street έδειξε μια σταθεροποίηση τάσης, περίπου η ίδια εικόνα στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον Nikkei να κλείνει με μικρά κέρδη και τον Hang Seng να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ σταθεροποιητικό άνοιγμα με οριακή πτώση δείχνουν μέχρι στιγμής τα futures και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Εάν επικρατήσουν οι σταθεροποιητικές τάσεις, ασφαλώς το ενδιαφέρον στο ΧΑ θα επικεντρωθεί στον τραπεζικό κλάδο και κυρίως στη μετοχή της Εθνικής που είναι η τελευταία που μπορεί να δώσει κάποια ανοδική τάση και να αλλάξει έστω και βραχυπρόθεσμα την αρνητική εικόνα.

Οι χθεσινές απώλειες του τραπεζικού δείκτη κατά 3,29% οι οποίες από την αρχή του χρόνου φθάνουν στο 26,33%, έχουν επιβαρύνει εντυπωσιακά τη διαγραμματική του απεικόνιση, ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση διέσπασε καθοδικά και μάλλον εύκολα τη θεωρούμενη ισχυρή στήριξη στις 5.400 μονάδες.

Αν ο εν λόγω δείκτης σήμερα ή το αργότερο αύριο δεν κατορθώσει να δώσει κλείσιμο εκ νέου υψηλότερα του εν λόγω ορίου, επιβαρύνει περαιτέρω την εικόνα του και πιθανότατα θα βάλει σε δοκιμασία τη ζώνη στήριξης 4.700-4.650 μονάδων με ότι αυτό συνεπάγεται κατ’ επέκταση τόσο για τον 20άρη όσο και για τον Γενικό Δείκτη.

Είναι γεγονός ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις το χρηματιστήριο της Αθήνας παρουσιάζει μια διπλή εικόνα, με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο των πωλητών έστω και αν αυτοί ”πυροβολούν” με εναλλασσόμενες ριπές (ο τίτλος της Coca Cola δείχνει την μέχρι στιγμής καλύτερη εικόνα), ενώ μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση έχουν σαν μεγαλύτερο πρόβλημα την παρατεταμένη συναλλακτική απαξίωση, ίσως περιμένοντας κάποια επιχειρηματική συμφωνία από τις μέχρι στιγμής λίγες φημολογούμενες και η οποία θα τονώσει το ενδιαφέρον.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, οι πιθανότητες αντίδρασης έστω και τεχνικού χαρακτήρα δείχνουν να κερδίζουν οριακά στα σημεία, με τις πρώτες αντιστάσεις στις 4.073 και 4.098 μονάδες.

Αντίθετα, αν επικρατήσουν για πολλοστή συνεδρίαση πτωτικές διαθέσεις οι επόμενες στηρίξεις στις 4.032 και 4.012 μονάδες, όμως θεωρείται περίπου βέβαιο ότι αν τα αποτελέσματα της Εθνικής δεν αποτελέσουν εφαλτήριο έστω και προσωρινής αντίδρασης, ο Γενικός Δείκτης θα δει νούμερα που θα έχουν το ”3” μπροστά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v