Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγωγή-εξπρές για ΕΕΧ προβλέπει νομοσχέδιο

Διαδικασίες-εξπρές για την εισαγωγή των μετοχών των ΕΕΧ σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά προβλέπει σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την Ε.Κ. σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια. Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο προβλέπεται σύντμηση του χρόνου εισαγωγής των νέων ΑΕΕΧ στο Χ.Α. έως έναν μήνα το πολύ από 6μηνο που ισχύει σήμερα.

Εισαγωγή-εξπρές για ΕΕΧ προβλέπει νομοσχέδιο
του Χρήστου Κίτσιου

Διαδικασίες-εξπρές για την εισαγωγή των μετοχών των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά προβλέπει σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια.

Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντμηση του χρόνου εισαγωγής των νέων ΑΕΕΧ στο Χ.Α. έως έναν μήνα το πολύ από 6μηνο που ισχύει σήμερα.

Για να καταστεί αυτό εφικτό με τη σύσταση της ΑΕΕΧ θα κατατίθεται και το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή της στο Χ.Α. Έτσι με τη δυνατότητα άμεσης εισαγωγής θα απευθύνεται στους επενδυτές για να συγκεντρώσει κεφάλαια.

Η τελική έγκριση θα χορηγείται αφότου συγκεντρωθούν τα ελάχιστα απαιτούμενα κεφάλαια των 10 εκατ. ευρώ και θα ξεκινά η διαπραγμάτευση μετοχών. Στόχος της ρύθμισης είναι η αναζωογόνηση του κλάδου με το δέλεαρ της άμεσης διαπραγμάτευσης.

Ο επενδυτής θα γνωρίζει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει στα χέρια του διαπραγματεύσιμη αξία και αυτή η δυνατότητα εκτιμάται ότι μπορεί να στρέψει επιχειρηματικά και επενδυτικά κεφάλαια στον κλάδο.

Σημειώνεται ότι στην άνθηση του θεσμού την περίοδο 1999 - 2000, όταν συστάθηκαν αρκετές νέες ΑΕΕΧ και για φορολογικούς λόγους, οι εισαγωγές καθυστέρησαν επί χρόνια καθώς οι εταιρίες ξεκίνησαν τις επενδύσεις και σε πτωτική αγορά γρήγορα βρέθηκαν με εσωτερική αξία χαμηλότερη της ονομαστικής.

Η αναζωογόνηση των ΑΕΕΧ και γενικότερα η ενίσχυση των εγχώριων θεσμικών κεφαλαίων αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο της ΕΧΑΕ όσο και των φορέων της αγοράς (ΕΘΕ, Ένωση Τραπεζών, ΣΜΕΧΑ, Ένωση Εισηγμένων).

Πάγιο αίτημα επίσης αποτελεί η ενίσχυση με επιπλέον φορολογικά κίνητρα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, το οποίο προς το παρόν αν και εισακούεται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία δεν έχει προχωρήσει.

Ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις ΑΕΕΧ, πάντως, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς διαχείρισης κεφαλαίων αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο μπορεί να αποβεί και ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ιδιώτες επενδυτές εφόσον επιβληθεί φόρος υπεραξίας επί μετοχών.

Σημειώνεται ότι οι ΑΕΕΧ φορολογούνται με συντελεστή επί του καθαρού ενεργητικού τους και τα κέρδη από μετοχές ΑΕΕΧ θα εξαιρεθούν πιθανότατα από τον φόρο υπεραξίας.

Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο θα ρυθμίζει επίσης θέματα αγοράς ιδίων μετοχών μεταφέροντας, σύμφωνα με πληροφορίες, την ευθύνη του τρόπου και του χρόνου εκτέλεσης του προγράμματος αγοράς ιδίων από την εισηγμένη εταιρία στην ΕΠΕΥ που τις εκτελεί.

Με τον τρόπο αυτόν θα επιτευχθεί άλλο ένα επίπεδο ελέγχου, ενώ η Ε.Κ. θα εποπτεύει τις ΕΠΕΥ για την καλή εκτέλεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v