Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: O χρυσός κανόνας της Wall Street

Η ταλαιπωρία των αγορών δεν μοιάζει να έχει τελειωμό, με τις εκτιμήσεις για τις απομειώσεις ομολόγων και τις διαγραφές δανείων να ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη και αρκετά hedge funds να ”σκάνε”. Όμως, όλα αυτά έχουν ένα τέλος, κάτι που δεν έχει αποτύχει ποτέ να σηματοδοτήσει ένας όχι τόσο γνωστός κανόνας της Wall Street.

Αγορές: O χρυσός κανόνας της Wall Street
Μέχρι πρόσφατα οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις ανέβαζαν το ύψος των απομειώσεων (writedowns) από ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης στο ποσό των 400 δισ. δολαρίων παγκοσμίως.

Όμως, οι αναλυτές της UBS ανέβασαν πρόσφατα τον πήχη σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Το νέο νούμερο είναι 600 δισ. δολάρια κι αν πιστέψει κανείς τον ΟΟΣΑ, τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα hedge funds και έπονται οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Στα 600 δισ. δολάρια θα πρέπει να προστεθούν οι διαγραφές από επισφαλή δάνεια, οπότε το συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει τα 800 δισ. με 1 τρισ. δολάρια.

Αντιμέτωπες με τέτοια βάρη και με το φάσμα της ύφεσης να πλανάται στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, οι τράπεζες περιορίζουν τις χορηγήσεις τους.

Η ζωή των hedge funds και άλλων πελατών τους που αγόραζαν μετοχές, ομόλογα κι άλλα προϊόντα, καταβάλλοντας συχνά το 20% της αξίας τους και δανειζόμενοι τα υπόλοιπα, έχει γίνει πλέον πιο δύσκολη.

Ορισμένα έχουν αρχίσει να ”σκάνε”, προχωρώντας σε αναγκαστικές πωλήσεις των αξιών και των χρεογράφων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές τους.



Από την άλλη πλευρά, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως είναι παρήγορο ότι τα ρευστά διαθέσιμα των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων ανά τον κόσμο εκτιμώνται σε 2 τρισ. δολάρια και πλέον.

Είναι κάτι. Όμως όλα αυτά τα λεφτά δεν πρόκειται να εισρεύσουν στα ταμεία των hedge funds, των τραπεζών και των λοιπών εταιριών που τα έχουν ανάγκη.

Τα βάσανα των αγορών δεν σταματάνε εδώ. Το πετρέλαιο έχει ξεπεράσει τα 103 δολάρια το βαρέλι, ο χρυσός πλησιάζει απειλητικά τα 1.000 δολάρια η ουγκιά και τα σιτηρά κάνουν ράλι βάζοντας φωτιά στον πληθωρισμό.

Η κατάσταση από κάθε άποψη δεν είναι ειδυλλιακή, όμως η Ιστορία διδάσκει ότι τα μεγάλα ράλι ξεκινάνε όταν οι περισσότεροι στην αγορά βλέπουν τα πάντα μαύρα.

Αυτό είναι σωστό.

Μόνο που ένας κανόνας της Wall Street που σηματοδοτεί την αρχή των ράλι διαρκείας του δείκτη S&P 500 από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα δεν συμφωνεί ότι ήρθε η ώρα.

Σύμφωνα μ’ αυτόν τον κανόνα, ο S&P 500 μπαίνει σε ανοδικό κανάλι όταν η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου ξεπεράσει το επιτόκιο Fed Funds rate που προσδιορίζει η Fed και με βάση το οποίο δανείζει η μία τράπεζα την άλλη.

Χθες το βράδυ, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου ήταν μόλις 1,63%, ενώ το Fed Funds rate βρισκόταν στο 3%. Αναμφισβήτητα, το χάσμα είναι αρκετά μεγάλο για να περιμένει κανείς ότι θα κλείσει σύντομα.

Ακόμη κι αν η Fed μείωνε το παρεμβατικό επιτόκιο του δολαρίου στο 2,5% από 3%, η ψαλίδα θα ήταν πολύ μεγάλη και θα απαιτούσε άνοδο της απόδοσης του 2ετούς κρατικού ομολόγου.

Με άλλα λόγια, ο συγκεκριμένος κανόνας της Wall Street δεν στέλνει κάποιο αισιόδοξο μήνυμα και αν έχει ξανά δίκιο, η απαρχή ενός νέου ράλι διαρκείας θα πρέπει να περιμένει.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v