Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμένεται ”ζόρικη” επαναλειτουργία

”Ζόρικη” αναμένεται η πολυαναμενόμενη έναρξη των συναλλαγών στο ΧΑ στις 15:00 - μετά το τριήμερο ”λουκέτο”, καθώς η συσσώρευση οργής για τα τεκταινόμενα σε συνδυασμό με το ”στερητικό σύνδρομο” από την απουσία αγοράς, συνθέτει εκρηκτικό κοκτέιλ. Στο υπόψη το έντονα πτωτικό άνοιγμα στο ΧΠΑ και η διάθεση αποκατάστασης των ισορροπιών με τις διεθνείς αγορές.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση δημιουργίας εντυπώσεων αναμένεται να είναι η σημερινή, καθώς από μεγάλα χρηματιστηριακά γραφεία διαρρέονται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν σημαντικές εντολές μαζικών ρευστοποιήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια.

Είτε, όπως εικάζουν ως έμπρακτη έκφραση δυσφορίας και αποδοκιμασίας είτε πάλι ως διάθεση αποκατάστασης των ισορροπιών με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες δεν αποκλείεται αν δεν ανακληθούν έστω και την τελευταία στιγμή να δημιουργήσουν ισχυρές πιέσεις στους δεικτοβαρείς τίτλους, παρασύροντας χαμηλότερα τους δείκτες της αγοράς.

Η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές συνεχίζει να είναι εμφανής, κάτι που αποτυπώνεται στην έντονες εναλλαγές προσήμων και βέβαια αυτό το τελευταίο έγινε ευδιάκριτο κατά τις τελευταίες δυο συνεδριάσεις στις διεθνείς αγορές και δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, ενώ είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης DAX στις 2 συνεδριάσεις που μεσολάβησαν ουσιαστικά βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του κλεισίματος της Δευτέρας, ενώ σήμερα και μέχρι στιγμής κινείται με μικρές απώλειες, κάτι που συμβαίνει επίσης σε Αγγλία και Γαλλία.

Την ίδια ώρα στο ΧΑ και ενώ έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα περισσότερες από 50 εισηγμένες και η κερδοφορία έχει ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, το ελληνικό χρηματιστήριο τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα έδειχνε χαμηλή συσχέτιση με τις διεθνείς αγορές στις ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ υπεραπέδιδε στις πτωτικές, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στο μεγαλύτερο κομμάτι της επενδυτικής κοινότητας.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δείχνουν τουλάχιστον έντονα προβληματισμένοι, επισημαίνοντας σκηνικό κρίσης που διαμορφώνεται τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομική ζωή της χώρας, τονίζοντας μάλιστα ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ερμηνεύουν εν μέρει και την αρνητική εικόνα που εμφανίζει τον τελευταίο καιρό η Σοφοκλέους.

Κατά τους ίδιους, η διήμερη ”αργία” στο ΧΑ φαλκιδεύει το κύρος και την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς όπως επίσης και η αδυναμία παρέμβασης τόσο των εποπτικών αρχών όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Και όλα αυτά σε μια συγκυρία κατά την οποία η Σοφοκλέους έχει αρχίσει να κινδυνεύει σημαντικά με αποψίλωση συναλλαγών και βέβαια η απραξία του τελευταίου διημέρου κατά πολλούς ισοδυναμεί με μίνι καταστροφή.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες της αγοράς είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίες θα περιορίσουν αν είναι δυνατόν τις αλγεινές εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει το black out της ελληνικής χρηματαγοράς.

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην επιτοκιακή πολιτική των Bank of England και ΕΚΤ, με την πρώτη να έχει αφήσει το επιτόκιο της στερλίνας αμετάβλητο στο 5,25%, αύριο για τον ίδιο λόγο συνεδριάζει και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκαν χρυσός και πετρέλαιο.

Τέλος, όσον αφορά τη Σοφοκλέους, Εθνική και Αγροτική λόγω πρόσφατης δημοσίευσης αποτελεσμάτων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως επίσης Τράπεζα Κύπρου, λόγω των δυο τελευταίων ανοδικών συνεδριάσεων στο ΧΑΚ, και ΔΕΗ λόγω συνεχιζόμενων απεργιών και επαπειλούμενου black out, αλλά ίσως και ο τίτλος της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ασφαλώς όλο το τεχνικό ενδιαφέρον στον τραπεζικό δείκτη, που από την αρχή του χρόνου καταγράφει απώλειες 26,33% και καλείται σήμερα κιόλας να δώσει πειστική επιστροφή υψηλότερα των 5.400 μονάδων εάν δεν θέλει να κινηθεί ακόμα χαμηλότερα.

Αξίζει υποσημείωση ότι κάποιες πρώτες δοκιμαστικές πράξεις έχουν διοχετευθεί στο Σύστημα από τις 13:57 και αφορούν ελάχιστους περιφερειακούς τίτλους και ακόμα λιγότερες συναλλαγές που μέχρι τις 14:15 δεν ξεπερνούσαν τις 67.000 ευρώ και οι οποίες σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΑ θα ακυρωθούν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά τις 14:30 ξεκίνησαν οι συναλλαγές και στην Αγορά Παραγώγων, με τις πρώτες πράξεις στα Συμβόλαια της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης να δίνουν απώλειες υψηλότερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v