Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Μικτά πρόσημα μετά τα σχόλια Γκρίνσπαν

Μικτά πρόσημα στη Wall Street καθώς τα θετικά σχόλια του Α. Γκρίνσπαν για την ευελιξία και τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας και η υποχώρηση του πετρελαίου βοήθησαν την αγορά να καλύψει κάποιο από το χαμένο έδαφος, ωστόσο δεν αντιστάθμισαν πλήρως την απογοήτευση από τα σημερινά macro. Πτώση στην Ευρώπη.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street καθώς τα θετικά σχόλια του Α. Γκρίνσπαν για την ευελιξία και τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας και η υποχώρηση του πετρελαίου βοήθησαν την αγορά να καλύψει κάποιο από το χαμένο έδαφος, ωστόσο δεν αντιστάθμισαν πλήρως την απογοήτευση από τα σημερινά macro. Πτώση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σε ομιλία του στο Σικάγο ο διοικητής της Fed επισήμανε ότι ο περιορισμός των κρατικών παρεμβάσεων σε επιχειρηματικούς και οικονομικούς τομείς – κλειδιά έχει καταστήσει την οικονομία των ΗΠΑ αρκετά ευέλικτη ώστε να ”επιβιώνει” των σοκ, όπως οι υψηλές ενεργειακές τιμές.

Τα σχόλια του Α. Γκρίνσπαν, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στον αντίκτυπο των τυφώνων ”Κατρίνα” και ”Ρίτα”, βοήθησαν την αγορά να επανέλθει σε θετικό έδαφος, ωστόσο οδεύοντας προς το κλείσιμο οι τάσεις έγιναν και πάλι μικτές.

Η αγορά βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, με την πτώση πάντως να παραμένει ελεγχόμενη, μετά την ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στο 86,6, στα χειρότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2003, στον απόηχο των καταστροφικών τυφώνων που έπληξαν τη χώρα. Τον Αύγουστο, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 105,6 ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση στο 95.

Εν τω μεταξύ, σημαντική υποχώρηση 9,9% κατέγραψαν και οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο, καθώς πωλήθηκαν 1,24 εκατ. σπίτια έναντι εκτιμήσεων για 1,35 εκατ. και προηγούμενης καταμέτρησης του μεγέθους στα 1,41 εκατ. σπίτια τον Ιούλιο.

Όσον αφορά το πετρέλαιο, οι χθεσινές δηλώσεις Μπους ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποδεσμεύσουν μέρος των στρατηγικών τους αποθεμάτων προκειμένου να καλυφθούν τυχόν ελλείψεις στην αγορά, οδήγησαν σε πτωτική τροχιά τις τιμές του ”μαύρου χρυσού”. Παράλληλα, όπως προδιαγράφονται οι εξελίξεις, μερικά από τα διυλιστήρια των ΗΠΑ στις πληγείσες περιοχές θα βρίσκονται εκτός παραγωγής για εβδομάδες και όχι για μήνες όπως αρχικά υπολόγιζαν, τονίζουν αναλυτές της αγοράς.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Boeing, μετά τη συμφωνία που πέτυχε η εταιρία με τους μηχανικούς της.

Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της WellPoint, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία ύψους 6,5 δισ. δολ. για την εξαγορά της WellChoice.

Ενισχύθηκε η μετοχή της Pepsi Bottling Group, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου της τάξεως των 205 εκατ. δολ. έναντι 191 εκατ. δολ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ξεπερνώντας και τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα καθαρά έσοδα της εταιρίας αυξήθηκαν στα 3,2 δισ. δολ. από 2,9 δισ. δολ. πέρυσι.

Πτώση σημείωσε ο τίτλος της Delphi καθώς συνεχίζεται η αβεβαιότητα σχετικά με το αν η εταιρία θα καταφέρει να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Exxon Mobil μετά την υποχώρηση του πετρελαίου και την υποβάθμιση της σύστασης της JP Morgan σε neutral από overweight, σύμφωνα με την οποία αντίπαλοι όπως η Chevron Corp. έχουν ”περισσότερα περιθώρια ανόδου”. Η JP Morgan αναβάθμισε τη σύστασή της για την Chevron σε overweight από underweight, ωστόσο η υποχώρηση των τιμών του ”μαύρου χρυσού” πιέζει χαμηλότερα τη μετοχή.

To δικαίωμα του ΟΤΕ κέρδισε 1,01%, στα 9,97 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 0,67%, στα 7,45 δολάρια. Κέρδη 3,36% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 28,90 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.456,21 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,12%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,24%, στις 2.116,42 μονάδες και ο S&P 500 διαμορφώθηκε στις 1.215,66 μονάδες, ουσιαστικά αμετάβλητος.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν τελικά στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,11% στις 4.447,30 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,65% στις 4.965,88 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 0,44% στις 4.546,80 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v