H Ευρώπη ξεπερνά τις ΗΠΑ στις εξαγορές

O όγκος των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη ξεπέρασε το αντίστοιχο μέγεθος στις ΗΠΑ κατά πολύ στο τρίτο τρίμηνο, καθώς προσφορές όπως αυτή της Gas Natural για την Endesa έναντι 28 δισ. δολ. ”γλίτωσαν” τις αγορές από την εποχιακή ύφεση στη δραστηριότητα. Από την 1η Ιουλίου έχουν πραγματοποιηθεί deals αξίας 252,3 δισ. δολ. στην Ευρώπη, έναντι μόλις 177,8 δισ. δολ. για τις ΗΠΑ.

του James Politi στη Νέα Υόρκη και της Lina Saigol στο Λονδίνο



O όγκος των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη ξεπέρασε το αντίστοιχο μέγεθος στις ΗΠΑ κατά πολύ στο τρίτο τρίμηνο, καθώς προσφορές όπως αυτή της Gas Natural για την Endesa έναντι 28 δισ. δολ. ”γλίτωσαν” τις αγορές από την εποχιακή ύφεση στη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Financial, στην Ευρώπη έχουν πραγματοποιηθεί deals αξίας 252,3 δισ. δολ. από την 1η Ιουλίου, έναντι μόλις 177,8 δισ. δολ. για τις ΗΠΑ.

Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2004 που οι εξαγορές στην Ευρώπη ξεπερνούν την αντίστοιχη δραστηριότητα στις ΗΠΑ. ”Στην Ευρώπη, παρατηρούμε ολοένα και περισσότερο μια μετοχική κουλτούρα η οποία βασίζεται στην παραγωγή μετοχικής αξίας”, τονίζει ο Paulo Pereira, επικεφαλής του M&A στην Ευρώπη για τη Morgan Stanley.

Η ανάκαμψη στην Ευρώπη λαμβάνει χώρα τη στιγμή που και σε διεθνές επίπεδο η δραστηριότητα στις εξαγορές και συγχωνεύσεις παραμένει ισχυρή, με την αξία των deals να διαμορφώνεται ήδη σε ποσοστό 43% υψηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η αξία των συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο από την 1η Ιανουαρίου διαμορφώνεται σε 1.800 δισ. δολ. συγκριτικά με 1.300 δισ. δολ. στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2004. Αυτό ενισχύει την αισιοδοξία στις επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες αποκομίζουν τεράστιες προμήθειες από τέτοιες συναλλαγές.

Ο Boon Sim, επικεφαλής εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Credit Suisse First Boston, δηλώνει: ”Ο τρέχων κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων αφορά πολλούς κλάδους και δεν εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα”.

Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη προσφορά από την 1η Ιουλίου είναι αυτή της Gas Natural για την Endesa, με την εξαγορά της Electrabel από τη Suez έναντι 14,2 δισ. δολ. να έπεται και τρίτη μεγαλύτερη εξαγορά αυτή της Auna από τη France Telecom έναντι 7,7 δισ. δολ.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v