Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Γκρίνσπαν: Κλειδί η ευελιξία, απειλή τα ακίνητα

Ο περιορισμός των κρατικών παρεμβάσεων τομείς – κλειδιά έχει καταστήσει την αμερικανική οικονομία αρκετά ευέλικτη ώστε να μπορεί να ”επιβιώνει” μία σειρά από σοκ, τονίζει ο Άλαν Γκρίνσπαν, εφιστώντας όμως την προσοχή στην ”φούσκα” των ακινήτων.

Α. Γκρίνσπαν: Κλειδί η ευελιξία, απειλή τα ακίνητα
Ο περιορισμός των κρατικών παρεμβάσεων και των άμεσων διοικητικών ρυθμίσεων σε επιχειρηματικούς και οικονομικούς τομείς – κλειδιά έχει καταστήσει την αμερικανική οικονομία αρκετά ευέλικτη ώστε να μπορεί να ”επιβιώνει” μία σειρά από σοκ, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων της 11ης/9, σύμφωνα με τον διοικητή της Fed Άλαν Γκρίνσπαν.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σικάγο ο κ. Γκρίνσπαν δεν αναφέρθηκε άμεσα στον οικονομικό αντίκτυπο των τυφώνων ”Κατρίνα” και ”Ρίτα”, ωστόσο επισήμανε ότι η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή του Κόλπου.

Όπως επισήμανε, ”πρόσφατα η ευελιξία της οικονομίας μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε σχετικά καλά τη σημαντικότερη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που έχουμε δει τα τελευταία δύο έτη”.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ σημείωσε πως η οικονομική σταθερότητα έχει ένα τίμημα, περιόδους ”αυξανόμενης διόγκωσης της αγοράς”, που μπορεί να οδηγήσουν σε φαινόμενα ”φούσκας”.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι το άνοιγμα των Αμερικανών στα στεγαστικά δάνεια είναι υπερβολικά μεγάλο και, σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων, θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στην κατανάλωση.

Όπως δήλωσε, οι μεγάλες περίοδοι οικονομικής σταθερότητας και χαμηλού κινδύνου οδηγούν σε ”ευφορία” η οποία κάποια στιγμή ακολουθείται από πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Ο κ. Γκρίνσπαν δεν διευκρίνισε αν αναφερόταν στις τιμές κατοικιών ή ομολόγων, δύο αγορές για τις οποίες σε παλαιότερα σχόλιά του είχε δηλώσει ότι τιμολογούνται ”μη λογικά”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v