”Προειδοποίηση” στη Wall για τα hedge funds

Ο Jochen Sanio, επικεφαλής της οικονομικής ρυθμιστικής αρχής της Γερμανίας, επιχείρησε να προειδοποιήσει το κοινό σε συνέδριο της Goldman Sachs για τους κινδύνους που προκύπτουν στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα από τη λειτουργία των hedge funds. Δεν εισακούστηκε, δεδομένου ότι μεγάλη μερίδα των συμμετεχόντων ήταν διαχειριστές hedge funds, οι οποίοι δεν δίστασαν να του απαντήσουν...

του David Wighton στη Νέα Υόρκη

Η οικονομική ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας προσπάθησε την Πέμπτη να προειδοποιήσει τη Wall Street ότι θα έπρεπε ”να τρέμει”, για τους κινδύνους που προκύπτουν στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα από τη λειτουργία των hedge funds.

Το κοινό στο συνέδριο της Goldman Sachs για τους 10 κορυφαίους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία άκουσε τον Jochen Sanio, επικεφαλής της BaFin, να προειδοποιεί ότι είναι μόνο ζήτημα χρόνου πριν την έλευση μιας ακόμη Long Term Capital Management, του hedge fund που κατέρρευσε το 1998.

”Θα συμβεί. Και κανείς, στην παρούσα φάση, δεν είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό τρέμω από το φόβο μου”, τόνισε ο κ. Sanio.

Ωστόσο, κρίνοντας από την ηλεκτρονική δημοσκόπηση, στο τέλος της συνεδρίας για τα hedge funds, το κοινό δεν έδειξε κάποια σημάδια ότι τρομοκρατήθηκε. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός διαχειριστών hedge funds στην αίθουσα, μεταξύ των οποίων και ο Leon Cooperman, ιδρυτής του Omega Advisors fund, με κεφάλαια υπό διαχείριση άνω των 4 δισ. δολ.

Ο κ. Cooperman παραπονέθηκε ότι μέρος του προβλήματος είναι η εικόνα του κλάδου ως ”μια ομάδα καουμπόηδων”.

Ο κ. Sanio, ένας από τους πιο ομιλητικούς οικονομικούς νομοθέτες στον κόσμο, ανταπάντησε ότι δύσκολα αυτό μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα, δεδομένου του status των ”καουμπόηδων” στη λαϊκή κουλτούρα των ΗΠΑ. Ο Γερμανός αξιωματούχος δέχθηκε τη στήριξη του Robert Pozen, ενός βετεράνου των Αμοιβαίων Κεφαλαίων. ”Ποτέ στην ιστορία δεν έχουν βγάλει τόσο πολλά χρήματα, τόσο πολλοί άνθρωποι με τόσο λίγο ταλέντο”.

Όμως ο Ken Griffin, ιδρυτής της Citadel, ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds, δήλωσε ότι η αντίδραση στην κατάρρευση της LTCM ήταν ”δυσανάλογη”. Όπως αναφέρει, οι πραγματικές απειλές για την παγκόσμια οικονομία είναι η τιμή του πετρελαίου και οι επιδημίες.

Το κοινό συμφώνησε. Στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση που ακολούθησε, το ποσοστό που θεωρεί ότι τα hedge funds συμπεριλαμβάνονται στις 10 μεγαλύτερες απειλές, ήταν μηδενικό. Ο κ. Sanio δεν πήρε ούτε ψήφο.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v