Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

George Bush: ”Κάντε τα αυτοκίνητά σας... ταξί!”

Μια σπάνια έκκληση απηύθηνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush στους Αμερικανούς, προτρέποντάς τους να μοιράζονται τα αυτοκίνητά τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των τιμών της βενζίνης. Για τον ίδιο λόγο, στη Γεωργία κλείνουν τα σχολεία, στη Φλόριδα η εργατική εβδομάδα έγινε 4ήμερη και στο Οχάιο σβήνουν τις μηχανές των περιπολικών για 15 λεπτά την ώρα.

George Bush: ”Κάντε τα αυτοκίνητά σας... ταξί!”
Μια σπάνια έκκληση απηύθηνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush στους Αμερικανούς, προτρέποντάς τους να μοιράζονται τα αυτοκίνητα και να περιορίσουν τις μετακινήσεις με όχημα στο απαραίτητο, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των τιμών της βενζίνης μετά την εκτίναξη που προκάλεσαν οι δύο ισχυροί τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικού.

Εν τω μεταξύ, στην πολιτεία της Γεωργίας, ο κυβερνήτης Sonny Perdue έκλεισε όλα τα σχολεία για δύο ημέρες, ως ένα έκτακτο μέτρο που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πετρελαίου.

Όπως επεσήμανε ο κυβερνήτης, το μέτρο ανάγκης θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 250.000 γαλονιών πετρελαίου από τα σχολικά, καθώς και ανεξακρίβωτης ποσότητας από τις ιδιωτικές μετακινήσεις των μαθητών προς τα σχολεία.

Παράλληλα, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στη Φλόριδα εργάζονται μόνο τέσσερις ημέρες την εβδδομάδα, τα σχολεία του Κεντάκι αποφάσισαν την κατάργηση των εκδρομών και των αθλητικών δρώμενων και η Αστυνομία του Οχάιο ζήτησε από τους αστυνομικούς της πολιτείας να σβήνουν τις μηχανές των περιπολικών για 15 λεπτά την ώρα.

Πρόκειται για μια εμφανή μεταστροφή της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία επί μακρόν επικρινόταν γιατί επικέντρωνε την ενεργειακή πολιτική στην αύξηση της προσφοράς και όχι στον περιορισμό της ζήτησης.

Τις νέες δηλώσεις προκάλεσαν αφενός οι απώλειες 5,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα από την παραγωγή διυλισμένων προϊόντων εξαιτίας του τυφώνα, αλλά και οι αυξημένες πολιτικές πιέσεις, αφού το 27% των Αμερικανών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις επιρρίπτει τις ευθύνες για τα ακριβά καύσιμα στην κυβέρνηση Bush.

Απηχώντας την έκκληση για ”αυτοκίνητα-ταξί” που είχε κάνει η κυβέρνηση στην πετρελαϊκή κρίση του ’70 αλλά και τον πρόεδρο Jimmy Carter, ο οποίος άφησε ιστορία στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας φορώντας πουλόβερ μέσα στον Λευκό Οίκο, ο Bush ζήτησε και από τις κρατικές υπηρεσίες να συμβάλουν στην προσπάθεια.

”Θα πρέπει να περιορίσουμε τις μη απαραίτητες μετακινήσεις. Αν το ζητάμε από τους πολίτες, είναι προφανές ότι πρέπει να το κάνουμε κι εμείς. Να ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους ως ταξί ή να επιλέγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς”.

Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι θα απελευθερωθούν στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για να διευκολυνθεί η αύξηση της προσφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v