”Καμπανάκι” Fitch - S&P για πετρέλαιο, παράγωγα

Η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να οδηγηθεί σε ισχυρή επιβράδυνση εάν οι πετρελαϊκές τιμές αναρριχηθούν άνω των 70 δολαρίων το 2006, προειδοποίησε η Fitch. Εν τω μεταξύ ο έτερος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποιεί τους επενδυτές για τους κινδύνους που κρύβουν οι τοποθετήσεις σε πιστωτικά παράγωγα.

Η Fitch Ratings προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να οδηγηθεί σε ισχυρή επιβράδυνση εάν οι πετρελαϊκές τιμές αναρριχηθούν άνω των 70 δολαρίων το 2006. Εν τω μεταξύ, η S&P προειδοποιεί τους επενδυτές για τους κινδύνους που κρύβουν οι τοποθετήσεις σε πιστωτικά παράγωγα.

Η Fitch προειδοποιεί για ισχυρή παγκόσμια διόρθωση

του Gillian Tett

Η Fitch, η εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να οδηγηθεί σε ισχυρή επιβράδυνση εάν οι πετρελαϊκές τιμές αναρριχηθούν άνω των 70 δολαρίων το 2006.

Συγκεκριμένα, η εταιρία εκτιμά ότι με αυτό το σενάριο συρρικνώνεται το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά 1% και θα οδηγήσει σε πετρελαϊκή κρίση αντίστοιχη αυτών του 1974 και του 1979.

”Εάν οι πετρελαϊκές τιμές παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, θα ενισχυθούν δραματικά οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία” επισημαίνει ο Brian Coulton, υψηλόβαθμο στέλεχος της Fitch Ratings Sovereign Group.

Η Fitch τονίζει ότι εκτός των επιπτώσεων στην παγκόσμια ανάπτυξη, οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές αναμένεται να οδηγήσουν και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ σε υψηλότερα επίπεδα, επιδεινώνοντας τις παγκόσμιες ανισορροπίες.

Εκτιμά ότι το μεγαλύτερο τίμημα των εισαγωγών πετρελαίου ενδέχεται να οδηγήσει το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα άνω των 1.000 δισ. δολ. το 2006, σε επίπεδα υψηλότερα του 7% του ΑΕΠ της χώρας.

Η S&P προειδοποιεί για το ρίσκο των παραγώγων

του Richard Beales στη Νέα Υόρκη

Οι επενδυτές σε ορισμένα πολύπλοκα πιστωτικά παράγωγα ενδέχεται να κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από όσο νομίζουν από μια μεμονωμένη εταιρική αποτυχία.

Σύμφωνα με τη Standard and Poor’s, την εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης, τα εν λόγω εργαλεία δεν προσφέρουν την προστασία, σε σχέση με τη διασπορά, που οι επενδυτές έχουν συνηθίσει σε άλλες κατηγορίες επενδύσεων.

Όπως αναφέρει η S&P, τα συνθετικά παράγωγα προϊόντα που συνθέτονται από χρεωστικές υποχρεώσεις που καλύπτονται από εχέγγυα (Collateralised Debt Obligations, CDO) περιλαμβάνουν συχνά το χρέος των ίδιων εταιριών.

Ως εκ τούτου, μια εταιρική αποτυχία αποπληρωμής από μια επιχείρηση που χρησιμοποιείται συχνά στη σύνθεση των προϊόντων, ενδέχεται να πυροδοτήσει ισχυρή πιστοληπτική υποβάθμιση για τα μισά CDOs σε παγκόσμιο επίπεδο.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v