Κάποιος πρέπει να κάνει λάθος...

Οι Αμερικανοί είναι από τον Άρη και οι Ευρωπαίοι από την Αφροδίτη, λέει ένα παλιό ρητό Όμως, ενώ οι διαφορές μεταξύ των δύο ηπείρων στην εξωτερική πολιτική είναι γνωστές, έκπληξη προκαλεί το γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση στις προσεγγίσεις τους αναφορικά με τις συνθήκες στις αγορές.

του Philip Coggan

Οι Αμερικανοί είναι από τον Άρη και οι Ευρωπαίοι από την Αφροδίτη, λέει ένα παλιό ρητό Όμως, ενώ οι διαφορές μεταξύ των δύο ηπείρων στην εξωτερική πολιτική είναι γνωστές, έκπληξη προκαλεί το γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση στις προσεγγίσεις τους αναφορικά με τις συνθήκες στις αγορές.

Οι δείκτες επενδυτικής εμπιστοσύνης State Street δείχνουν ότι, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στο 85,3, οι θεσμικοί επενδυτές στη Βόρειο Αμερική οδηγούν το δείκτη στο 99,4, τη στιγμή που στην Ευρώπη ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώνεται μόλις στο 69,4.

Θα μπορούσε κάποιος να αποδώσει την απόκλιση στις ισχυρότερες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ και στην αβεβαιότητα που περιβάλλει τη Γερμανία μετά τις εκλογές, όπως αποτυπώνεται και στο δείκτη ZEW.

Όμως, μισό λεπτό. Παρά τις αρνητικές ειδήσεις, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υπεραποδώσει σημαντικά έναντι της Wall Street μέχρι στιγμής στο έτος. Και σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται η State Street, οι Αμερικανοί επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Εν τω μεταξύ, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η επισκόπηση δείχνει πως οι επενδυτές άλλα λένε και άλλα κάνουν. Ο δείκτης της State Street δεν βασίζεται σε δημοσκοπήσεις αλλά σε πραγματικές ροές χαρτοφυλακίων.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο δείκτης καταμετρά τις απόψεις των θεσμικών επενδυτών για τις διεθνείς αγορές και όχι μόνο για τις εγχώριες. Οπότε, οι Αμερικανοί επενδυτές τοποθετούνται σε ευρωπαϊκές μετοχές εφέτος. Όμως αυτό θέτει το ερώτημα γιατί είναι τόσο αισιόδοξοι οι Αμερικανοί επενδυτές για τις ευρωπαϊκές αγορές, τη στιγμή που οι εγχώριοι επενδυτές εμφανίζονται να μειώνουν τις θέσεις τους. Κάποιοι πρέπει να κάνουν λάθος.

Επίσης, θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν η αγοραστική ισχύς των αμερικανικών οίκων είναι επαρκής για να προκαλέσει την υπεραπόδοση των ευρωαγορών.

Φυσικά, οι θεσμικοί επενδυτές είναι μόνο ένα κομμάτι της αγοράς. Όμως οι Ευρωπαίοι επενδυτές δεν φαίνονται να έχουν επενδύσει στους ευρωπαϊκούς τίτλους εφέτος. Και ενώ η εταιρική δραστηριότητα, όπως οι επαναγορές ιδίων μετοχών, είναι σημαντική, δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ήταν πιο δραστήριες από τις αμερικανικές.

Αυτό αφήνει τα hedge funds ως τη μόνη εξήγηση για την ισχύ των ευρωαγορών.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v