Σε εξέλιξη αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων

Σε αναδιανομή χαρτοφυλακίων από ξένους θεσμικούς αποδίδονται οι πιέσεις που ασκούνται σε μετοχές της Σοφοκλέους. Αν δεν αλλάξει δραματικά η τάση στις διεθνείς αγορές δεν αποκλείεται ”ενεργοποίηση” της στήριξης των 3.250 μονάδων, κάτι που θα αποτελέσει εφαλτήριο νέας ανόδου. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αναδιάρθρωση θέσεων από τους ξένους διαχειριστές ενδέχεται να πιέσει τον FTSE-20 λίγο χαμηλότερα.

Σε αυτήν την περίπτωση οι ”στηρίξεις” διαμορφώνονται – σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών- προς τις 3.250 και λίγο χαμηλότερα στις 3.220 μονάδες.

Με την προϋπόθεση πως η τάση στις διεθνείς αγορές θα διαμορφωθεί και πάλι σε ανοδική, δεν αποκλείεται από χαμηλότερα επίπεδα τιμών να δρομολογηθεί ο επόμενος ανοδικός κύκλος.

Ενδεχομένως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τραπεζικών ομίλων (Πειραιώς, Eurobank) να αποτελεί ”μοχλό” αυτής της τάσης.

Φάνηκε άλλωστε, προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, πως πέραν της εμφανούς στήριξης στον FTSE-20, οι αγοραστές σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank προσέβλεπαν σε επόμενη ανοδική αντίδραση του τραπεζικού δείκτη.

Η αναδιάρθρωση θέσεων των ξένων, αποτελεί κατά την εκτίμηση των αναλυτών, αναμενόμενη και δικαιολογημένη κίνηση.

Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, πως ήταν εμφανής στην περίπτωση του ΟΠΑΠ και δευτερευόντως στην Cosmote.

Πραγματοποιείται δε, αυτή η αναδιανομή θέσεων, πολύ κοντά σε ιστορικά υψηλές τιμές, ειδικότερα τον ΟΠΑΠ, λίγες συνεδριάσεις μετά την απόλυτα επιτυχημένη διάθεση του 16,44% και της αντίδρασης που ακολούθησε.

Το γεγονός ότι σε επιμέρους μετοχές του FTSE-20, αλλά κυρίως του MID-40 και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης δεν υπήρξε ανάλογη πίεση, αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη.

Και η μετοχή της Intracom ενισχύθηκε και η σχέση ανοδικών – πτωτικών βελτιώθηκε προς το κλείσιμο και σε τίτλους, που λόγω επιχειρηματικών ή άλλων διεργασιών βρίσκονται στο προσκήνιο διαταράχτηκε η ανοδική φορά.

Αναφερόμαστε στην περίπτωση της Unibrain, Intertech, Byte ή ακόμη ορισμένων μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Φαίνεται πως παρά την πίεση και την πρόσκαιρη... ταραχή, που προκάλεσε το ”γύρισμα” του ΟΠΑΠ από τα 27,22 στα 26,10 ευρώ, η συμπεριφορά των παιχτών στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ήταν απόλυτα ψύχραιμη μέχρι τέλους.

Άδειασμα, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, σε αυτήν την κατηγορία δεν υπήρξε και αυτό κατά την εκτίμησή μας αποτελεί ένδειξη πως η αγορά μπορεί μετά από μία πρόσκαιρη, αλλά απόλυτα δικαιολογημένη τεχνικά διόρθωση να κινηθεί και πάλι ανοδικά.

Σε αυτήν την περίπτωση, και εφόσον διασφαλιστούν οι ”στηρίξεις” των 3.250 (και των 3.220 μονάδων εάν χρειαστεί), είναι πιθανή η αντίδραση του Γ.Δ. προς τις 3.300 μονάδες και στην καλύτερη περίπτωση προς την προηγούμενη ”κορυφή” (της εβδομάδας που πέρασε), δηλαδή πέριξ των 3.320 μονάδων.

Θεωρούμε πως εάν δεν αλλάξει δραματικά η τάση στις διεθνείς αγορές και στη Σοφοκλέους θα επιχειρηθεί αναδιανομή θέσεων – χαρτοφυλακίων από όσους προσβλέπουν σε ένα επόμενο ανοδικό κύκλο, για αργότερα.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.277 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 0,18%, ο FT 20 κέρδισε 0,46%, ενώ ο Mid 40 κατέγραψε πτώση 1,18%. Απώλειες 0,65% για τον Small Cap 80, κέρδη ύψους 0,2% για τον FTSE 140, ενώ ο δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας υποχώρησε 2,99%.

Οι τράπεζες κέρδισαν 1,07%, οι τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν κατά 0,61%, ενώ η πληροφορική υποχώρησε 4,55%. Κέρδη 0,69% για την Κλωστοϋφαντουργία.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Unibrain (34,7%), Veterin (17,7%), Λανακάμ (17,6%), FORTHnet (16,8%), Lamda (14,2%), Iντερτέκ (14,2%), Κreta Farm (14,1%), Λεβεντέρης (προνομιούχες - 11,8%), ΕΤΜΑ (προνομιούχες-10,7%) και ΒΙΣ (προνομιούχες - 10,6%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Μινέρβα (21,6%), Δαίος Πλαστικά (17,3%), Fanco (16,7%), Q&R (14,3%), Kαράτζης (13,7%), Ικτίνος (13%), Fintexport (12,3%), Αγροτική Ασφαλιστική (11,6%), Αλυσίδα (προνομιούχες-11,6%) και Δούρος (11,4%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v