Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμα και... ευρωπαϊκά

Στο εύρος και την ένταση της διόρθωσης των διεθνών χρηματιστηρίων τοποθετούν οι αναλυτές την ανάλογη κίνηση της Σοφοκλέους. Λογική και αναμενόμενη η διόρθωση από τα υψηλά των αγορών για επενδυτικές ευκαιρίες, σε χαμηλότερες όμως και ελκυστικότερες τιμές, εκτιμούν οι χρηματιστές. ”Κλειδί” της τάσης στον ”μικρομεσαίο χώρο” το πλήθος των ανοικτών θέσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η τάση που διαμορφώνεται από χθες στα διεθνή χρηματιστήρια και οδηγεί σήμερα χαμηλότερα τα ευρωπαϊκά αποτελεί την καλύτερη αφορμή για τη διόρθωση που περίμεναν και ήθελαν αρκετοί και στη Σοφοκλέους.

Το ζητούμενο, εύλογα, είναι το εύρος και η έντασή της σε επιμέρους κατηγορίες μετοχών και κλάδους.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί αναλυτές, σε μεγάλο ποσοστό η διόρθωση θα εξαρτηθεί από το ”άνοιγμα” της αγοράς και το πλήθος των ”ανοικτών θέσεων”.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή εκτιμά πως η συντήρηση της τάσης είναι εφικτή παρά την πιθανότητα ρευστοποιήσεων προκειμένου να κατοχυρωθούν σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Λίγο πιο επιφυλακτική εμφανίζεται η Marfin Analysis, που εκτιμά ότι σήμερα θα υπάρξουν επιπλέον ρευστοποιήσεις.

Στο σχετικό θέμα καταγράφεται επίσης η εκτίμηση των Proton Securities, Σίγμα Securities και Egnatia Finance.

Η τάση όμως, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, δεν θα φανεί τόσο σήμερα όσο από τη Δευτέρα και θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι ξένοι επενδυτές.

Εάν αυτοί διαβλέπουν πως η διόρθωση σε Ν. Υόρκη και Ευρώπη μπορεί να προσλάβει χαρακτήρα που ξεπερνά την τεχνική παράμετρο, τότε ενδεχομένως να υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερης πίεσης και στη Σοφοκλέους.

Η αίσθηση πάντως που υπήρχε νωρίτερα το πρωί ήταν μάλλον καθησυχαστική, καθώς οι εντολές των ξένων, τουλάχιστον για σήμερα, ήταν -μέχρι στιγμής- περιορισμένες.

Θα πρέπει κατά συνέπεια η τάση σήμερα, ίσως και στη συνεδρίαση της Δευτέρας, να αναζητηθεί στη στάση των Ελλήνων διαχειριστών και όσων έχουν τοποθετηθεί ”ανοικτά” στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Άλλωστε από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου των τραπεζικών ομίλων (αρχής γενομένης από Πειραιώς και Eurobank), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Αναλυτές εκτιμούσαν πως ίσως διαμορφωθούν προς τη συνεδρίαση της 10ης Αυγούστου χαμηλότερες-ελκυστικότερες τιμές για επανατοποθετήσεις σε μετοχές των Πειραιώς, Eurobank και βεβαίως των Εθνικής, Alpha Bank.

Μετοχή–”κλειδί” για τον FTSE-20 παραμένει ο ΟΤΕ λόγω των υψηλών κερδών που έχει προσφέρει, ενώ για την υψηλή κεφαλαιοποίηση μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για τον ΟΠΑΠ το πλαίσιο των αλλαγών στο ”Πάμε Στοίχημα” και οι νέου τύπου στοιχηματισμοί.

Να μην ξεχνάμε πως για τον Οργανισμό οι ξένοι έχουν θέσει τιμή-στόχο υψηλότερη από την τρέχουσα, ενώ ένας - δύο εξ αυτών δεν απέκλειαν και ένα υπερθετικό ενδεχόμενο, μακροπρόθεσμα.

Από τεχνικής πλευράς το χαμηλό της εβδομάδας στην περιοχή των 3.250 -3.240 μονάδων αποτελεί εκ των πραγμάτων σημείο αναφοράς για σήμερα και τη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v