Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνηθίζοντας στις... 3.300

Σε υψηλό επίπεδο ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, με την Εθνική και Alpha να ακολουθούν ανοδικά. Στο 1 προς 1 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, τη στιγμή που ο Γ.Δ. υπερβαίνει και πάλι τις 3.300 μονάδες. Το ”έξυπνο χρήμα”, επενδυτικό και κερδοσκοπικό, κινεί σε υψηλά επίπεδα τα χρηματιστήρια της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Γεγονός η εκ νέου υπέρβαση των 3.300 μονάδων.

Αιχμή της αντίδρασης η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και η ελαφρώς ανοδική φορά των Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς.

Από κοντά και η Eurobank, όπου η αρχικά μεγαλύτερη διόρθωση περιορίζεται σταθερά στο -0,3%.

Η ανατροπή του σκηνικού και σήμερα με συγκριτικά λίγες συναλλαγές συντηρεί τη σχέση ανοδικών – πτωτικών στο 1 προς 1 και συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπορευσιμότητας (σε τεμάχια).

Το σημαντικότερο όλων, σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών, αποτελεί η πανηγυρική επιβεβαίωση της εκτίμησής τους περί αντίδρασης του ΟΤΕ, σε συνδυασμό με την τυπική διευθέτηση του ζητήματος του μετατρέψιμου ομολογιακού.

Η μετοχή του ΟΤΕ τους επιβεβαιώνει και με τρέχουσα τιμή προς τα 17,30 ευρώ τους επιβραβεύει ανάλογα.

Με το κλίμα να διαμορφώνεται και πάλι θετικά, ενισχύει τη διάθεση ”μόχλευσης” στο μικρομεσαίο χώρο.

Ενδεικτικά αναφέρονται η περίπτωση των Chipita, Geniki Bank (5,5%), S&B (2,4%), ΕΒΖ (2,2%), αλλά και Τεχνική Ολυμπιακή (2,6%), Ηρακλής, ΕΥΔΑΠ, ΙΑΣΩ, Μαΐλλη, Μέτκα-Μυτιληναίος.

Σε ανάλογη τάση κινούνται ανοδικά οι μετοχές των ΑΕΓΕΚ, ΕΥΑΘ, Μηχανικής, ΟΛΘ και αρκετών ακόμη από τον ίδιο χώρο.

Είναι προφανές πως στις τελευταίες συνεδριάσεις δοκιμάζεται η δύναμη προσφοράς και η διάθεση κατοχύρωσης θέσεων από την πλευρά των δυνάμει πωλητών.

Διαπιστώνεται, μέχρι στιγμής, πως η διάθεση για προσφορά και πωλήσεις είναι ελάχιστη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συντηρείται η αγορά μας σε υψηλό επίπεδο τριετίας, τη στιγμή που το ξένο ”επενδυτικό και βραχυπρόθεσμο” κλίμα επιστρέφει επιθετικότερα στις αγορές.

Δεν είναι τυχαίο πως την ίδια περίοδο, στις αναδυόμενες αγορές – πιλότους της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου καταγράφονται ιστορικά υψηλές τιμές και υψηλά επίπεδα ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v