Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μην μας ξεγελά η... νηνεμία

Η φαινομενική νηνεμία στον FTSE-20 μπορεί να ξεγελά όσους παρακολουθούν από τον τόπο διακοπών τους την αγορά. Όσοι όμως δραστηριοποιούνται εκ του σύνεγγυς, έχουν τελείως διαφορετική εκτίμηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λίγες πιθανότητες στο ενδεχόμενο της διόρθωσης δίνουν οι αναλυτές, περισσότερες σε αυτό της σταθεροποίησης και λίγες σε ενδεχόμενη σημαντική άνοδο.

Ελάχιστα φαίνεται να απασχολεί την πλειονότητα των ενεργών ”παικτών” η συντήρηση δυνάμεων που παρατηρείται αυτή την περίοδο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθώς στο μικρομεσαίο χώρο δραστηριοποιούνται όλο και περισσότεροι επενδυτές και σχήματα.

Μάλιστα, χθες, μέσω της μεταβίβασης μειοψηφικού πακέτου (13,82% της Unibrain) φέρεται να επανεμφανίστηκε γνωστός και πολυπράγμων παράγοντας της αγοράς της διετίας 1999-2000.

Ας μην μεμψιμοιρούμε, όμως, καθώς η αγορά ειδικά αυτή την περίοδο χρειάζεται τη ”μόχλευση” στο μικρομεσαίο χώρο.

Το σημαντικότερο είναι πως η διάθεση των ισχυρών επενδυτικών ομίλων παραμένει σταθερά θετική για την αγορά, καθώς όλοι εκτιμούν πως βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύκλου εξελίξεων, τόσο στον τραπεζικό χώρο όσο και σε επιμέρους τομείς.

Θα πρέπει βέβαια να είναι ανάλογα των προσδοκιών τα αποτελέσματα ομίλων και εταιριών, όπου έχουν επενδυθεί προσδοκίες από το κοινό.

Από τον ιδιωτικό τομέα αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν αύριο από τον όμιλο Μυτιληναίου, ενώ με ανάλογο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση και άλλων εταιριών.

Στο σχετικό θέμα, 5 χρηματιστηριακές (Marfin Hellenic, Alpha Finance, Sigma, HSBC, Εγνατία Finance) καταγράφουν τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου των εταιριών του ομίλου Μυτιληναίου.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή συμπεριφορά ορισμένων μετοχών παραπέμπει είτε σε κυοφορούμενη επιχειρηματική συμφωνία – συνεργασία είτε σε εξελίξεις που θα μπορούσαν να επιδράσουν θετικά τις εταιρίες.

Αναφερόμαστε στην περίπτωση των Σαράντη, Ρόκα, Creta Farm, αλλά και σε αυτές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Intertech, Ιατρικού και ορισμένων ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Από τεχνικής πλευράς, θα επιμείνουμε στην ανοδική αντίδραση της μετοχής του ΟΤΕ, στην ισχυρή θέση του Αλουμινίου της Ελλάδος, στον ΟΛΘ, στο ανοδικό διάγραμμα της Πειραιώς, στα νέα υψηλά τετραετίας και πλέον της Μέτκα.

Σημείωση: Σύμφωνα με την Εγνατία Finance (δες σχετικό θέμα), η περιοχή των 3.415 μονάδων είναι ένας εφικτός και προσεγγίσιμος στόχος.

Η ουσία είναι πως η μία μετά την άλλη ξένες ή ελληνικές χρηματιστηριακές θέτουν υψηλότερα τον πήχη για μεμονωμένες μετοχές, κλάδους ή ακόμη και τον Γ.Δ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v