Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση δυνάμεων υψηλότερα των 3.250 μονάδων

Συσσώρευση ή και συνεχεία στη μικρή διόρθωση εκτιμούν οι χρηματιστές. Μεσοπρόθεσμα οι Εθνική, Εμπορική και ΟΤΕ φαίνεται να συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος από το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αρκετές οι ενδιαφέρουσες επενδυτικές περιπτώσεις από τον ”μικρομεσαίο χώρο”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε Εθνική, ΟΤΕ και ”μικρομεσαίο χώρο” επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι αναλυτές θεωρούν πιθανή τη συσσώρευση της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με τη Marfin Analysis, ενώ υγιή αντίδραση στην πρόσφατη ισχυρή άνοδο χαρακτηρίζει η Εγνατία Finance τη ”μικρή” διόρθωση του Γενικού Δείκτη την Παρασκευή.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται οι Proton Securities, Σίγμα Securities και Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Μεσοπρόθεσμα το ενδεχόμενο κορύφωσης της ανοδικής αντίδρασης προς τις 3.500 μονάδες, σε δεύτερη φάση, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο χώρο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κυρίως στις τράπεζες, ειδικότερα όμως σε Εθνική και Εμπορική.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω μικρής διόρθωσης θα πρέπει να εντοπιστεί μέχρι τις 3.250 μονάδες.

Όμως η κίνηση της Εθνικής να απορροφήσει τις θυγατρικές της προσφέρει συγκριτική υπεραξία στην τραπεζική μετοχή, η τιμή της οποίας διαμορφώνεται στα 30,20 ευρώ, με υψηλή τιμή τα 31,28 ευρώ.

Στην περίπτωση που τα οφέλη από την απορρόφηση των δύο θυγατρικών αφομοιωθούν σταδιακά, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης της τιμής-κορυφής.

Μεσοπρόθεσμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η διελκυστίνδα μεταξύ ελληνικών τραπεζών, αλλά και ορισμένων παραγόντων του οικονομικού επιτελείου και της άλλης πλευράς αναφορικά με τη συμμετοχή (ή όχι) των Γάλλων της Credit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής.

Η περίπτωση, λόγω των ισχυρών αντιδράσεων και ζυμώσεων που υπάρχουν κυρίως μεταξύ Ελλήνων τραπεζιτών, παρουσιάζει εύλογο ενδιαφέρον.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ, το Δημόσιο παίρνει πίσω και τυπικά τις μετοχές του ομολογιακού του Οργανισμού (10,94% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ), διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως με την πρώτη θετική ευκαιρία και αφορμή που θα δοθεί, το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην έκτη κατά σειρά μετοχοποίηση του ΟΤΕ από... μεθαύριο μέχρι το αργότερο στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μεγιστοποιηθεί η διάθεση του πακέτου, από το οποίο τα έσοδα μπορεί να φθάσουν μέχρι και το 1 δισ. ευρώ.

Εκ των πραγμάτων ο ΟΤΕ και η διαμόρφωση της τιμής της μετοχής του θα συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Μέχρις ότου όμως επανακάμψουν οι αγοραστές στους τραπεζικούς τίτλους και τον ΟΤΕ, ξεχωρίζουν επιμέρους περιπτώσεις από τον ”μικρομεσαίο χώρο”.

Την ερχόμενη Πέμπτη ανακοινώνει τα αποτελέσματα Ομίλου ο Μυτιληναίος, με τις ΜΕΤΚΑ και Αλουμίνιο να έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις, ο Σαράντης κυμαίνεται στα 6,60 ευρώ, η Chipita προσεγγίζει τα 2,70 ευρώ, στα ΕΧΑΕ υπερισχύουν οι αγοραστές, σε ΟΛΘ και δευτερευόντως σε ΟΛΠ εντολές αγοράς μπορεί να δοθούν λίγο χαμηλότερα, ενώ αξιόλογες περιπτώσεις εντοπίζονται και στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Από τεχνικής πλευράς προέχει η διαμόρφωση ενός εύρους διακύμανσης, με βάσεις στήριξης στα 3.250 (το χειρότερο ενδεχόμενο μπορεί να φέρει τον Γενικό Δείκτη προς τις 3.220 μονάδες), η ολοκλήρωση της συσσώρευσης και η εκ νέου ανοδική αντίδραση της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v