Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις με... άδηλα κίνητρα

Πιέσεις που ξεκίνησαν την πρώτη ώρα της συνεδρίασης σε δεικτοβαρείς τίτλους και επεκτάθηκαν σταδιακά και στο υπόλοιπο τμήμα του ταμπλό δημιουργούν κάποια ερωτήματα στην αγορά για το αν αυτή η εικόνα είναι αποτέλεσμα κινήσεων αποθέρμανσης ή απαρχή διόρθωσης. Στο 2,5 προς 1 η αναλογία πτωτικών - ανοδικών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Κινήσεις αποθέρμανσης ή απαρχή διόρθωσης;

Σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς σήμερα, μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, εμφανίστηκαν πωλήσεις που ξεκίνησαν από τα blue chips και επεκτάθηκαν σταδιακά και στο υπόλοιπο ταμπλό, με αποτέλεσμα πριν από τη συμπλήρωση τριών ωρών συνεδρίασης η σχέση ανοδικών – πτωτικών να διαμορφώνεται στο 1 προς 2,5.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, επισημαίνοντας ότι ακόμη και μία διόρθωση που θα έφτανε τις 4 -το πολύ 5- ποσοστιαίες μονάδες από τα πρόσφατα υψηλά θα ήταν υγιές φαινόμενο, προκειμένου η αγορά να απορροφήσει τα τρέχοντα επίπεδα και να κινηθεί υψηλότερα.

Τεχνικά, στην πρώτη καθοδική ενδοσυνεδριακή κίνηση κράτησε η στήριξη των 1.818 μονάδων για τον FTSE και των 3.260 μονάδων για το Γ.Δ.

Ζητούμενο παραμένει σήμερα ή στη χειρότερη περίπτωση στις συνεδριάσεις της Δευτέρας - Τρίτης, ο Γ.Δ. να μην υποχωρήσει κάτω από τις 3.153 μονάδες (στη χειρότερη περίπτωση) και ο FTSE κάτω από τις 1.769 μονάδες.

Ωστόσο, υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη, αυτή που τονίζει ότι η δυναμική της αγοράς είναι τέτοια ώστε όχι μόνο δεν επιτρέπει εκτεταμένη διόρθωση, αλλά οι πλέον αισιόδοξοι των αναλυτών εκτιμούν ότι αυτή η κατοχύρωση κερδών δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δύο συνεδριάσεις.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι όπως οι Folli Follie, Cosmote, ΟΤΕ, Coca Cola, Τιτάν, Γερμανός, Βιοχάλκο, καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων, με όγκο συναλλαγών που μάλλον δεν δικαιολογεί τέτοια υποχώρηση.

Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 128 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5,5 αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ ύστερα από πολλές συνεδριάσεις οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων μηδένισαν τις όποιες υπερτιμήσεις στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης και έχουν γυρίσει σε discount αυτά της μεσαίας.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία ιδιαίτερα καλή εικόνα που παρουσιάζουν μέχρι τώρα οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v