Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ταξίδι στο χρόνο” για τη Σοφοκλέους

Υψηλότερα των 3.300 μονάδων ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης και βρέθηκε σε επίπεδα που είχε να συναντήσει από τις 18 Απριλίου 2001. Σημαντικά τα οφέλη από την άνοδο της Intracom και της ΔΕΗ, ενώ ενισχυμένες ήταν οι Eurobank και Alpha.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Κλείσιμο του δείκτη σε υψηλό 51 μηνών και πάνω από το τεχνικό φράγμα των 3.302 μονάδων σε μία συνεδρίαση που διεξήχθη εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος και παρουσίασε άψογα τεχνικά εικόνα, τόσο για το δείκτη, όσο και για την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Η πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου, χωρίς να αγνοεί την πιθανότητα κάποιας μικρής διόρθωσης – απορρόφησης των τρεχόντων κερδών, παραδέχεται την ύπαρξη θετικού momentum και συστήνει το ”wait and see”, έστω και αν προς το παρόν δεν επαληθεύονται όλοι όσοι εκτιμούσαν διάχυση του ενδιαφέροντος στη χαμηλή κεφαλαιοποίησης.

Όμως, είναι περίπου βέβαιο ότι οι περισσότερες κυοφορούμενες εξελίξεις- συμφωνίες θα αφορούν τέτοιες εταιρίες.

Άλλες θα επαληθευτούν και άλλες θα μείνουν απλά σενάρια, όμως αυτό αρκεί για να πυροδοτηθεί το ενδιαφέρον σε μεγάλο τμήμα του ταμπλό, που έχει σαφώς υποαποδόσει σε σχέση με το Γ.Δ. και την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Τεχνικά, η εικόνα κρίνεται περίπου εξαιρετική, όχι μόνο γιατί το δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας (όπως και ο FTSE), αλλά πολύ περισσότερο γιατί και οι δύο δείκτες έκλεισαν πάνω από σημαντικά επίπεδα αντίστασης, όπως οι 1.850 μονάδες για τον FTSE και οι 3.300 μονάδες για τον Γ.Δ.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι παραμένουν όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά παραγώγων (εθεάθησαν σήμερα και κινήσεις stop loss από όσους είχαν θέσεις short), που επιμένουν σε μικρές υπερτιμήσεις ακολουθώντας ή και προπορευόμενη της υποκείμενης.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, αναμενόμενη ήταν η ανοδική κίνηση της Intracom μετά τις τελευταίες εξελίξεις και της ΔΕΗ, θετική έκπληξη από Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ, Hyatt, Τιτάνα, αξιοσημείωτα κέρδη για Folli Follie, με αγοραστές προς το τέλος Alpha και Eurobank, θετική μεταβολή για Εμπορική, Εθνική, ΚΑΕ, ΟΤΕ και αμετάβλητη η Πειραιώς.

Αντίθετα, με αρνητικό πρόσημο, αλλά απώλειες που δεν ξεπέρασαν τη μία ποσοστιαία μονάδα, οι 3E, ΕΛΤΕΧ, Cosmote, Μότορ Οιλ, ΟΠΑΠ.

Σε ντέρμπι που κρίθηκε στο τέλος εξελίχθηκε η αναλογία ανοδικών (165)- πτωτικών (103) μετοχών με την καλύτερη δυνατή αναλογία υπέρ των πρώτων, έστω και αν δεν σημειώθηκαν ακραίες διακυμάνσεις- ένδειξη που επικρατεί ακόμη για ένα σημαντικό μέρους του ταμπλό.

Όσον αφορά τα επιμέρους, σημαντική δραστηριότητα στις θυγατρικές του ομίλου Εθνικής (Ασφαλιστική, Ακινήτων, Αστέρας), ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη για τη Lamda Development, νέα υψηλά έτους για την ΕΒΙΚ, ανέβασε συναλλαγές και κέρδη ο Κέκροπας, ενώ ”τσίμπησαν” οι συναλλαγές στη Χαϊδεμένος με τους αγοραστές να δείχνουν σχετικά επιθετικές διαθέσεις.

Όσον αφορά στις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα της Alpha Bank, των 75.000 και 33.900 τεμαχίων στην τιμή των 23,25 και 23,26 ευρώ αντίστοιχα.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο της Δέλτα Συμμετοχών των 265.000 τεμαχίων στην τιμή των 7,66 ευρώ, ένα πακέτο της Coca Cola των 6.650 τεμαχίων στα 23,98 ευρώ και ένα πακέτο της ΔΕΗ των 170.000 τεμαχίων στα 20,85 ευρώ.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο της Γενικής Τράπεζας των 7.000 τεμαχίων στα 9,34 ευρώ και ένα της Εθνικής Τράπεζας των 50.000 τεμαχίων στα 30,58 ευρώ.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν τέσσερα πακέτα του ΟΠΑΠ των 60.000 τεμαχίων στην τιμή των 26,16 ευρώ, των 25.000 τεμαχίων στα 25,78 ευρώ, των 50.000 τεμαχίων στα 25,90 ευρώ, καθώς και των 83.840 τεμαχίων στα 26,20 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο της Alpha Bank των 57.000 τεμαχίων στα 23,32 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v