Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διεθνές κλίμα βοηθά

Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, τονώνει την επενδυτική ψυχολογία στη Σοφοκλέους, αν και οι επαγγελματίες της αγοράς δεν αποκλείουν ”ήπιες” κινήσεις αποκόμισης κερδών. Σημαντικό είναι ο Γενικός Δείκτης να διακρατήσει τις 3.300 μονάδες.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας αλλά και του μήνα.

Στη θετική ψυχολογία όσων εμπλέκονται στην παρούσα φάση στη Σοφοκλέους προστίθεται και το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που εμφανίζουν οι μεγαλύτερες διεθνείς αγορές (υψηλό τριετίας για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υψηλό 4ετίας για S&P 500 και Nasdaq, ιστορικό υψηλό για τους δείκτες μικρής κεφαλαιοποίησης S&P 600 και Russell 2000).

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου αναγνωρίζουν ότι στην παρούσα φάση το Χ.Α. κινείται με αυτοτροφοδοτούμενη θετική τάση, δεν αποκλείουν, όμως, ”ήπιες” κινήσεις αποκόμισης κερδών.

Ωστόσο, αν ο Γ.Δ. διακρατήσει την περιοχή των 3.300 μονάδων θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, έστω κι αν είναι περιορισμένη η ροή επιχειρηματικών ειδήσεων -εξελίξεων.

Εντυπωσιακότερη ακόμη η εμφάνιση του Mid Cap-40, ο οποίος συμπλήρωσε 15 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με κέρδη 15,77%.

Χθες, όμως, ύστερα από αρκετό καιρό τα συμβόλαια του δείκτη στην Αγορά Παραγώγων γύρισαν σε μικρό discount και αυτό αφήνει κάποιες υπόνοιες ή για επικείμενη μικρή διόρθωση ή για μετατόπιση του ενδιαφέροντος στην αμέσως χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Όλ’ αυτά, βέβαια, απομένει να αποδειχθούν στο ταμπλό. Τεχνικά, οι πρώτες αντιστάσεις προσδιορίζονται στις 3.314-3.315 ή και στις 3.321 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στο ψυχολογικό όριο των 3.330 μονάδων και στη συνέχεια των 3.295 και 3.286 μονάδων.

Με περισσότερο ενδιαφέρον αναμένεται η κίνηση του FTSE-20, ο οποίος έτσι κι αλλιώς θεωρείται η ”ατμομηχανή” της αγοράς -καθώς χθες οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι έδειξαν σχετική αδυναμία να τραβήξουν τον Γ.Δ. υψηλότερα- με την πρώτη ζώνη αντίστασης στις 1.850-1.856 μονάδες και την επόμενη στις 1.861-1.863 μονάδες.

Αντίθετα, σε περίπτωση υποχώρησης οι 1.844-1.838 μονάδες αποτελούν το πρώτο επίπεδο στήριξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v