Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούμενο η διακράτηση των κεκτημένων

Θετικά τεχνικά μηνύματα άφησε η χθεσινή συνεδρίαση, και αν τα blue chips συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά ή έστω διακρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος των κεκτημένων (αρκετοί επαγγελματίες του χώρου δεν αποκλείουν ήπια διόρθωση), θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ένα ”καθυστερημένο” τμήμα του ταμπλό να αρχίσει να υπεραποδίδει.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση που άφησε θετικά τεχνικά μηνύματα η χθεσινή, με τους επαγγελματίες του χώρου να αναγνωρίζουν ότι στην παρούσα τουλάχιστον φάση η αγορά ακολουθεί την τάση.

H ψυχολογία όσων εμπλέκονται αυτή τη στιγμή στη Σοφοκλέους παραμένει θετική και η πιθανότητα σημαντικής διόρθωσης (σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου) δείχνει περιορισμένη, έστω και αν η συγκριτική πλειονότητα των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, παραμένει σε υπεραγορασμένη περιοχή.

Οι κινήσεις αποκόμισης κερδών δείχνουν ίσως ένα λογικό σενάριο. Είτε εδώ είτε λίγο υψηλότερα, εάν συνεχιστεί η άνοδος, ο Δείκτης πολύ σύντομα θα αναμετρηθεί με την ισχυρότατη αντίσταση που οριοθετείται μεταξύ των 3.370-3.396 μονάδων.

Iδιαίτερα θετικό θεωρείται το γεγονός πως έστω και οριακά ο FTSE κατόρθωσε κλείσιμο πάνω από τις 1.850 μονάδες, με ζητούμενο τουλάχιστον 3 κλεισίματα πάνω από αυτό τα επίπεδο, έτσι ώστε η πρώην αντίσταση να μετατραπεί σε ισχυρή στήριξη.

Το διεθνές κλίμα παραμένει θετικό, οι μεγάλες διεθνείς αγορές δεν δείχνουν στην παρούσα φάση διαθέσεις σημαντικής διόρθωσης, ενώ τα θετικά σχόλια της FED για την οικονομία των ΗΠΑ έδωσαν ανοδική κίνηση χθες στη Wall Street, η οποία εδώ και αρκετές συνεδριάσεις μάλλον αναζητούσε τάση.

Μάλιστα, ίσως χρήζει ιδιαίτερης υποσημείωσης το γεγονός ότι στη Wall Street οι δύο βασικοί δείκτες της μικρής κεφαλαιοποίησης (τόσο ο Russell 2000 όσο και ο S&P 600) κινούνται σε ιστορικά ρεκόρ, κάτι βεβαίως που δεν συμβαίνει στη Σοφοκλέους, όπου τουλάχιστον ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό συνεχίζει να υποαποδίδει.

Όμως, η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Intracom και Μινωικών και ασφαλώς κάποια σενάρια που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν για επικείμενες εξελίξεις και τα οποία θα αφορούν κυρίως σε εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης, ίσως δώσουν την απαραίτητη δυναμική για μία ανοδική κίνηση τουλάχιστον σε εταιρίες που τεχνικά και θεωρητικά ”χρωστούν” κάτι τέτοιο.

Τεχνικά, για τον FTSE η επόμενη αντίσταση οριοθετείται μεταξύ των 1.865-1.870 μονάδων, ενώ κλείσιμο πάνω από αυτό το επίπεδο δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενη τάση για κίνηση 1.905 μονάδων και απαιτεί άμεσες κινήσεις stop loss για τους έχοντες θέσεις short.

Συμπερασματικά, ακόμη και αν τα blue chips δείξουν αδυναμία περαιτέρω ανοδικής κίνησης (η ΔΕΗ συνεχίζει να καταγράφει υψηλές συναλλαγές στα ΣΜΕ επί μετοχών και να κινείται με premium), δεν αποκλείεται το ενδιαφέρον νa κινηθεί σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και να έχουμε ακόμη μία ενδιαφέρουσα συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v