Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φαινομενική... ραστώνη

Φαινομενικά σε... ραστώνη η αγορά, με τον Γ.Δ. να μην ”ξεγελά” κοντά πλέον στα υψηλά τετραετίας. Στον ΟΤΕ, σε Εθνική και Εμπορική, αλλά και σε επιμέρους περιπτώσεις του μεσαίου χώρου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το ενδιαφέρον στοιχείο της ημέρας αφορά επενδυτικά στην πρόταση της Alpha Finance.

Το νέο χαρτοφυλάκιο που προτείνεται από τον έγκυρο και κατά κανόνα διορατικό οίκο προβλέπει αποεπένδυση σε τέσσερις μετοχές, μείωση της έκθεσης σε άλλες τέσσερις και ενίσχυση ανάλογης θέσης στον ΟΤΕ.

Στο σχετικό θέμα διαπιστώνεται πως οι πρώτες δύο, από πλευράς στάθμισης, επιλογές είναι ο ΟΤΕ και η Εθνική Τράπεζα.

Λόγω των ημερών ο ΟΤΕ παραμένει στο επίκεντρο, καθώς στην αγορά αναμένεται εξασθένιση των πιέσεων στη μετοχή, τη στιγμή που η Morgan Stanley έχει θέσει από τις 29/7 υψηλότερα την τιμή–στόχο στα 18,5 ευρώ.

Παράλληλα, θα πρέπει να προσεχθεί πως αυτό το διήμερο, που και τυπικά ολοκληρώνεται η διαδικασία μετατροπής του ομολογιακού (10,94%), περιέρχονται οριστικά στην Cosmote η CosmoRom και η Globul.

Θα επιμείνουμε λίγο περισσότερο στον ΟΤΕ, καθώς σύμφωνα με την Εγνατία Finance η πίεση στη μετοχή αναμένεται να υποχωρήσει.

Η Marfin Analysis εκτιμά για σήμερα περιορισμένη την πιθανότητα πτωτικής κίνησης, πόσο μάλλον -θα συμπληρώναμε εμείς- που πέριξ των 3.250 μονάδων εκδηλώθηκε αγοραστική αντίδραση.

Εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε πως οι αγορές κυρίως προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης στη μετοχή της Εθνικής σχετίζονται, πέραν της απορρόφησης των δύο θυγατρικών, ο όμιλος κινείται προσεκτικά στη ρουμανική αγορά (δες σχετικό θέμα).

Ουσιαστική φαίνεται πως ήταν και η χθεσινή αντίδραση, πάλι και πάνω από τα 16 ευρώ, της Πειραιώς, μετά μάλιστα και τη θετική εκτίμηση της Fitch που αναφέρεται στην ανάπτυξη μεγεθών και ενίσχυση κερδών.

Γενικότερα στην αγορά, παρά τη φαινομενική... ραστώνη, παρουσιάζουν ενδιαφέρον η περίπτωση της Εμπορικής, με τις δύο εκατέρωθεν πλευρές να ισχυροποιούν τη θέση τους, αυτή του εγχειρήματος της Intracom στην τηλεφωνία, αλλά και επιμέρους κινήσεις.

Αναφερόμαστε στην ίδρυση θυγατρικής από το Μαΐλλη στη Σερβία, τη σύμβαση 19,8 εκατ. ευρώ που υπέγραψε η Άβαξ με την Εθνική Τράπεζα, αλλά και στην αναμονή για τα αποτελέσματα Μέτκα – Μυτιληναίου, την αντίδραση από τα 15,5 ευρώ του ΟΛΠ, την περίπτωση του Σαράντη, αλλά και επιμέρους περιπτώσεις.

Στον ”Χαμαιλέοντα” δόθηκε μία άλλη ερμηνεία όσον αφορά στις κινήσεις του Δ. Κοντομηνά, στη σταθερότητα του ΟΛΘ, στην πρωτιά πλέον της Creta Farm (έναντι του Νίκα στην αγορά αλλαντικών), στις εξελίξεις που κρύβονται πίσω από την τελευταία συμφωνία της ΕΛΤΕΧ (για τη Reds) και σε αρκετά επιμέρους ενδιαφέροντα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, η μόχλευση της αγοράς θα ξεκινήσει και πάλι από τον τραπεζικό κλάδο, χωρίς ωστόσο -όπως έχει φανεί τις τελευταίες τρεις φορές- να απαιτείται... προειδοποίηση μέσα από την αύξηση των συναλλαγών.

Η χθεσινή αντίδραση της Εθνικής προσφέρει μία ένδειξη, που μπορεί να γίνει ισχυρότερη μόλις ρυθμιστούν οι... λεπτομέρειες του μετατρέψιμου του ΟΤΕ.

Στην περίπτωση του μετατρέψιμου θα πρέπει να δοθεί σημασία στο χρόνο που θα επιλέξει τελικά το οικονομικό επιτελείο για τη διάθεση ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Καλά ενημερωμένοι κύκλοι της αγοράς δεν θεωρούν δεδομένο το placement μέσα στον Σεπτέμβριο, κάνοντας λόγο για πιθανή επίσπευση της σχετικής διαδικασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v