Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Οπισθεν” ο ΟΤΕ, ανοδικά ΕΤΕ - Πειραιώς

Το ”σήμα” της Morgan Stanley από το πρωί της Παρασκευής για ”κράτει” στη μετοχή του ΟΤΕ -εν όψει και της λήξης του ομολογιακού- διαμορφώνει για δεύτερη συνεδρίαση το κλίμα στη μετοχή. Παραμένουν ζωντανές οι θετικές... παρενέργειες του εγχειρήματος της Intracom στη Forthnet. Σημαντικά κέρδη για Εθνική και Πειραιώς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν εξαιρεθεί η περίπτωση του ΟΤΕ, στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE-20 η προσφορά που εκδηλώνεται είναι περιορισμένη και αφορά περισσότερο στην κατοχύρωση θέσεων, κατά κύριο λόγο κερδοφόρων.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, στο σύνολό τους οι αναλυτές, ξένοι και Έλληνες, προσβλέπουν στην ήπιας μορφή διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών, προκειμένου να επανατοποθετηθούν.

Η ουσία είναι πως η επόμενη κίνηση θα σηματοδοτηθεί και πάλι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, μόνο που για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Άμεσα η μετοχή του ΟΤΕ είναι αυτή που ταλαιπωρείται περισσότερο, λόγω του μετατρέψιμου ομολογιακού, με τη μετοχή να οδηγείται προς τα 16,4 ευρώ, με συναλλαγές περισσότερες των 600.000 τεμαχίων.

Η τιμή εύλογα διαμορφώνεται σε επίπεδο τέτοιο, ώστε να καθίσταται ελκυστική η μετατρεψιμότητα του ομολογιακού, εκτίμηση που μεταθέτει σε επόμενη φάση το ενδεχόμενο μίας νέας ανοδικής αντίδρασης του Οργανισμού.

Μιας αντίδρασης που βοηθούσης της διεθνούς συγκυρίας, θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση αποτίμησης τέτοιας, ώστε η διάθεση του μειοψηφικού πακέτου να αποφέρει μέχρι και 1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Βεβαίως αυτό, σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, υπολογίζεται ότι μπορεί να συμβεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία μετατροπής και παρέλθει εύλογος αριθμός συνεδριάσεων.

Η μετοχή της Εμπορικής διαμορφώνεται χαμηλότερα των 26 ευρώ, με τις πηγές της στήλης να επιμένουν πως τίποτα δεν έχει επισημοποιηθεί όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενίσχυσης (ή όχι) της συμμετοχής των Γάλλων στο μετοχικό κδφάλαιο της Τράπεζας και του έντονου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί από την πλευρά Ελλήνων τραπεζιτών.

Η μετοχή, όμως, όπου στη χρηματιστηριακή άνοδο φαίνεται να αποτυπώνεται η επιχειρηματική προσδοκία, είναι αυτή της Intracom, με τη διοίκηση του ομίλου να σχεδιάζει μεθοδικά τα επόμενα βήματά της.

Εκ των πραγμάτων η Intracom ήρθε και θα παραμείνει και μετά το διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, στο προσκήνιο, καθώς είναι εμφανές πως διαμορφώνεται ένας ”τρίτος πόλος” στο χώρο της τηλεφωνίας.

Μάλιστα, καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως η κίνηση της διοίκησης δεν αποκλείεται να σχετίζεται με τις μελλοντικές δραστηριότητες της Intralot στα τυχερά και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, πως η εμπλοκή της άμεσα εμπλεκόμενης Forthnet, που μπορεί να λειτουργήσει ως ομπρέλα για τον όμιλο, ενισχύεται κατά 7,66% στα 5,90 ευρώ με συναλλαγές περισσότερες των 85.000 τεμαχίων.

Από κοντά ακολουθεί την πορεία του ομίλου και η Ιντρακάτ με 2,04% στο 1 ευρώ.

Από το μεσαίο χώρο, ξεχωρίζουν οι Μέτκα, Μυτιληναίος, με τις συναλλαγές να είναι εμφανώς περισσότερες στη θυγατρική, με τιμή στα 8,26 ευρώ, αλλά και στη μητρική με τιμή στα 12,06 ευρώ.

Η διοίκηση του ομίλου έχει καλλιεργήσει προσδοκίες στην αγορά για σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων, κάτι που μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί στην πράξη την ερχόμενη Πέμπτη.

Όμως, η μετοχή όπου βραχυπρόθεσμα επικεντρώνεται μερίδα του επενδυτικού ”παιχνιδιού” είναι η REDS, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποσαφηνίζονται ο διαθέσεις της διοίκησης.

Η αποτίμηση των 85 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην πρώην Καμπάς, είναι σύμφωνα με την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς... αστεία συγκριτικά με την αξία παγίων – περιουσιακών στοιχείων.

Από το λιμενικό δίδυμο, η διόρθωση του ΟΛΠ, μετά την ομολογουμένως εντυπωσιακή πορεία προς τα 16,56 ευρώ θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένη και αναμενόμενη.

Η προσφορά που μέχρι στιγμής εκδηλώνεται προσεγγίζει τις 40.000 τεμάχια, όταν την προηγούμενη εβδομάδα οι συναλλαγές είχαν διαμορφωθεί στις 597.245 τεμάχια.

Μέχρι τα ιστορικά υψηλά των ΟΛΠ-ΟΛΘ η μεταβολή από την αρχή του χρόνου για τις δύο μετοχές διαμορφωνόταν στο περίπου 55%-45% αντίστοιχα, στοιχείο που δίνει περιθώριο ανόδου για τον ΟΛΘ, ακόμη και τώρα που διορθώνει ο ΟΛΠ.

Η μετοχή της Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται σήμερα στα 9,74-9,96 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του μεσαίου χώρου, ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση των Info Quest, Creta Farm, Βάρδας, Ridenco, Alsinco (με αυξημένες συγκριτικά συναλλαγές), Εδραση-Ψαλίδας, Ιντραμέτ και ορισμένων ακόμη αυτής της κατηγορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v