Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σινιάλα ανόδου από ΟΤΕ - Cosmote - Πειραιώς

Στον ΟΤΕ επικεντρώνονται οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες ισχυρών παικτών της αγοράς, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν, ενώ δεν αποκλείεται η επίσπευση της διαδικασίας διάθεσης πιθανότατα με δημόσια εγγραφή του 10,94%. Η χαμηλή προσφορά σε μετοχές των Εθνικής, Alpha, Eurobank, οδηγεί την τελευταία ώρα σε θετικό έδαφος τις τραπεζικές μετοχές, τη στιγμή που επιθετικότερα κινείται η Πειραιώς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μπορεί η επόμενη ανοδική αντίδραση να έρθει νωρίτερα από ό,τι αναμένεται στην αγορά.

Παρακολουθώντας τη σχέση προσφοράς – ζήτησης και πωλήσεων – αγορών που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά και από χθες μέχρι στιγμής, είναι δύσκολη η καταφατική απάντηση.

Είναι, όμως, ισχυρή θετική ένδειξη το γεγονός πως στις μετοχές των ΟΤΕ, Πειραιώς, Cosmote και την τελευταία μισή ώρα Εθνικής οι πωλήσεις ”έβγαιναν με το σταγονόμετρο”.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εν δυνάμει αγοραστές να αναζητήσουν κομμάτια υψηλότερα, προς τα 16,84 ευρώ του ΟΤΕ, προς τα 16,28 της Πειραιώς, προς τα 15,9 της Cosmote, ενώ μετά από πιεστική προσπάθεια ”ψαρέματος” στα χαμηλά της Εθνικής, η μετοχή αντέδρασε προς τα 31 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για τη μετοχή της Εθνικής καταγράφηκε χθες χαμηλή τιμή στα 30 ευρώ, μέχρι τώρα διαμορφώνεται στα 30,56 ευρώ, με τους αγοραστές – πωλητές να εμφανίζονται (στις 14:10) στα 30,94-30,92 ευρώ αντίστοιχα.

Περίπου το ίδιο διάστημα ”γύρισε” θετική στα 22,80 ευρώ η Alpha Bank, θετική διαμορφώνεται στα 26,66 ευρώ η Eurobank, ενώ συνολικότερα για τον FTSE-20 η μεταβολή φτάνει στο 0,34%.

Οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές, στα περίπου 100 εκατ. ευρώ, που παραπέμπουν μάλλον σε στάση αναμονής από την πλευρά των ξένων ισχυρών παικτών.

Η συσσώρευση και ελαφρώς ανοδική τάση του FTSE-20, όμως, καθιστά επιθετικότερη τη συμμετοχή κυρίως Ελλήνων βραχυπρόθεσμων επενδυτών σε μετοχές χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Δεν είναι τυχαίο, πως στη μετοχή του Αλουμινίου της Ελλάδος η ζήτηση οδήγησε την τιμή προς τα υψηλά των 17,68 ευρώ, ενώ προς τα 8,39 ευρώ διαμορφώθηκε η Μέτκα.

Για το Μυτιληναίο, οι συναλλαγές των περίπου 150.000 τεμαχίων (στις 14:15) σε τιμές μέχρι και 0,83% χαμηλότερα παραπέμπουν σε επιμονή των κατεχόντων.

Παρατηρείται δηλαδή πως για αρκετές μετοχές που είτε από την αρχή του χρόνου είτε από τα μέσα Ιουλίου υπεραποδίδουν η προσφορά σε σχέση με τις προηγούμενες θέσεις αγορών δεν ξεπερνά το 10% ή το πολύ το 15%.

Αυτό αν μη τι άλλο, δείχνει επίσης και προσδοκία για ακόμη υψηλότερο επίπεδο τιμών.

Υψηλότερα κινούνται επίσης οι μετοχές του Μαΐλλη, δικαιολογημένα της Τεχνικής Ολυμπιακής, μετά την τελευταία εξαγορά, αλλά και των ΙΑΣΩ, ΔΟΛ, Αττικής.

Από το μεσαίο χώρο, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές αντιδρά προς τα 1,87 ευρώ η Μηχανική, στα 10,34 ευρώ ο ΟΛΘ, στα 8,50 ευρώ ο Ρόκας, αλλά και οι Σέλμαν, Υγεία, Τεγόπουλος, Καθημερινή, Σαράντης, Μυλωνάς και Spider.

Αυτό που διαπιστώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις, είναι κυρίως η απροθυμία των κερδισμένων να κατοχυρώσουν μεγάλο μέρος των υψηλών υπεραξιών τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της σχέσης προσφοράς – ζήτησης σε λόγο, που παραπέμπει περισσότερο σε επίσπευση της επόμενης ανοδικής αντίδρασης παρά σε συσσώρευση διάρκειας.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με ”γνώστες του ΟΤΕ” η θετική αντίδραση της μετοχής έρχεται μία – δύο συνεδριάσεις νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχαν υπολογίσει.

Εάν μάλιστα στις επόμενες ημέρες διαφανεί η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να επισπεύσει τη διαδικασία διάθεσης του μειοψηφικού πακέτου και μάλιστα μέσω δημόσιας εγγραφής, τότε στον ΟΤΕ πρόκειται να ”παιχτούν” πολλά.

Σε αυτήν την περίπτωση, από τεχνικής πλευράς η μετοχή του Οργανισμού ”κοιτάζει” πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Εάν μάλιστα τα αποτελέσματα των τραπεζών, που θα ανακοινώνονται σταδιακά, είναι ανάλογα ή και καλύτερα των προσδοκιών της αγοράς, δεν αποκλείεται με βάση τις πλέον 3.250 μονάδες να οδηγηθεί η αγορά μας προς κατοχύρωση υψηλότερων ”κορυφών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v