Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αποτελέσματα βοηθούν για υψηλότερα

Σε ΟΤΕ και τράπεζες παραμένει επικεντρωμένο το ενδιαφέρον στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων για Πειραιώς, Εurobank την ερχόμενη εβδομάδα, τα εντυπωσιακά μεγέθη του Μυτιληναίου, οι ευκαιρίες στο μεσαίο – χαμηλότερο χώρο δημιουργούν προϋποθέσεις ενίσχυσης της ανοδικής τάσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τη συντήρηση του θετικού κλίματος και της ανοδικής τάσης ”βλέπουν” για σήμερα οι αναλυτές.

Η Εθνική ΑΧΕ αναφέρεται στη θετική συγκυρία, για ισχυρή τάση κάνει λόγο η Marfin Analysis, ενώ σε ανάλογο κλίμα κινούνται οι Εγνατία Finance, Sigma Securities, Proton Securities.

Αυτό που φάνηκε στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, ήταν η υπομονή των εν δυνάμει αγοραστών να περιμένουν όσους ήθελαν να κατοχυρώσουν κέρδη, προτού απορροφήσουν την προσφορά και οδηγήσουν υψηλότερα προς το κλείσιμο τις μετοχές.

Δεν είναι τυχαία η συμπεριφορά ούτε για τη μετοχή της Εθνικής ούτε και των Πειραιώς, Alpha Bank.

Για τη μετοχή της Πειραιώς, θα πρέπει να προσεχθεί η προσέγγιση της υψηλής τιμής των 16,44 ευρώ, με καλές συναλλαγές εν αναμονή μάλιστα της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εξαμήνου στις 10 Αυγούστου.

Μία μέρα αργότερα ανακοινώνει τα αποτελέσματά της η Eurobank, όπου επίσης είναι εμφανής η συγκέντρωση δυνάμεων από την περιοχή των 26,3 ευρώ.

Για τη μετοχή της Εθνικής η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μπορεί να αργεί, πλην, όμως, οι αγοραστές επείγονται για την υπέρβαση της ”κορυφής” των 31,40 ευρώ.

Σε απόσταση αναπνοής η μετοχή της Εθνικής, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές χθες, περίπου 770.000 τεμαχίων.

Όμως, η ισχυρότερη τάση για μετοχή του FTSE-20, όπως είχε διαφανεί από την αρχή της προχθεσινής συνεδρίασης διαμορφώνεται στον ΟΤΕ.

Είναι χαρακτηριστικό πως η προσφορά κυρίως εγχώριων θεσμικών σε τιμές χαμηλότερα των 17 ευρώ απορροφήθηκε κατά κύριο λόγο από τους θεματοφύλακες της μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ.

Παράγοντες της αγοράς συνδυάζουν αυτήν την κίνηση με την εκτίμηση πως η διάθεση του έκτου μειοψηφικού πακέτου θα γίνει μέσω δημόσιας εγγραφής, ενώ επιδιώκεται να επισπευτεί με κάθε τρόπο ο χρόνος υλοποίησης του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Στο μεσαίο χώρο, ήρθε η επιβεβαίωση των προσδοκιών που καλλιεργούνταν από τον όμιλο Μυτιληναίου για να δοθεί ”ψήφος εμπιστοσύνης” σε όσους εκτιμούν πως επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν και θα υπάρχουν και πέραν του FTSE-20.

Σε σχετικό θέμα για τα αποτελέσματα του Μυτιληναίου επιβεβαιώνεται η μεθοδική δουλειά που πραγματοποιείται στο συγκεκριμένο όμιλο, αλλά και σε άλλους αυτής της κατηγορίας.

Οι περιπτώσεις είναι αρκετές, από αρκετούς κλάδους και θα πρέπει να προσεχθούν στη συνέχεια.

Μετοχές εταιριών όπως Σαράντης, Αλουμίνιον Ελλάδος, Ρόκας, Chipita, S&B, αλλά και Creta Farm, Betanet, REDS, Info Quest, Jumbo, Aκτωρ, ΑΒΑΞ και (ευτυχώς) πολλών ακόμη αποτελούν την εφεδρεία της αγοράς.

Επιμένουμε θετικά μεσοπρόθεσμα αν και για λόγους... γοήτρου θα ήταν επιθυμητό ένα ”κλείσιμο” του FTSE-20 υψηλότερα των 1.860 μονάδων, κάτι που θα ”έδενε” περισσότερο τη βάση των 3.310 μονάδων.

Σημείωση: Καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρεται σε εξελίξεις που αφορούν στον κλάδο φαρμάκων - βιοφαρμάκων.

Ο λόγος αφορά δραστήριο επιχειρηματία, βασικό μέτοχο δύο εισηγμένων του χώρου και μία τρίτη εταιρία του κλάδου που... προϋπήρχε στη Σοφοκλέους.

Η είδηση ενδεχομένως να προκύψει στη διάρκεια της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v