Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαύρη ρουκέτα στις αγορές...

Η τιμή του πετρελαίου σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ και απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη και τις χρηματιστηριακές αγορές. Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ο ”μαύρος χρυσός” δεν λέει να ”ηρεμήσει”. Η διεθνής των κερδοσκόπων αναζητά καθημερινά αφορμές για να στείλει το πετρέλαιο ακόμη πιο ψηλά. Αν μη τι άλλο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και συνεχής επαγρύπνηση...

Μαύρη ρουκέτα στις αγορές...
Η τιμή του πετρελαίου σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ και απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη και τις χρηματιστηριακές αγορές. Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ο ”μαύρος χρυσός” δεν λέει να ”ηρεμήσει”.

Η διεθνής των κερδοσκόπων αναζητά καθημερινά αφορμές για να στείλει το πετρέλαιο ακόμη πιο ψηλά. Αν μη τι άλλο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και συνεχής επαγρύπνηση...

Η τιμή του πετρελαίου είναι ήδη πολύ ακριβή. Αποτελεί ήδη βραχνά για τις οικονομίες πολλών χωρών. Μία ακόμη ακριβότερη τιμή από τη σημερινή δεν μπορεί παρά να προβληματίσει σοβαρά τους χρήστες, βιομηχανίες, αλλά και δισεκατομμύρια οικιακούς καταναλωτές...

Παραδοσιακά η άνοδος των τιμών της προϊόντων ενέργειας οδηγεί σε πτώση τις χρηματιστηριακές αγορές. Λέμε παραδοσιακά, διότι μέχρι σήμερα το πάρτι του ”μαύρου χρυσού” δεν έχει αγγίξει τα χρηματιστήρια.

Το γεγονός αυτό όπως και κάποια άλλα έχουν οδηγήσει αρκετούς να υιοθετήσουν τη θέση ότι θα πρέπει να ξαναγραφούν από την αρχή τα βιβλία των οικονομικών επιστημών.

Δίχως να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει εξέλιξη στην οικονομική επιστήμη, εξακολουθούμε να νιώθουμε ιδιαίτερα συντηρητικοί, όταν επιμένουμε στο ότι οι βασικές αρχές παραμένουν αναλλοίωτες.

Όταν αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων και απειλείται το πορτοφόλι των καταναλωτών, η πίεση μεταφέρεται αυτόματα στα εταιρικά κέρδη και στις χρηματιστηριακές αγορές.

Από την άλλη πλευρά, τα χρηματιστήρια έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι διαθέτουν επιλεκτική μνήμη. Το πετρέλαιο στα 30 δολάρια ήταν αφορμή χρηματιστηριακής κρίσης πριν από έξι χρόνια, αλλά η τιμή των 60 δολαρίων δεν προκαλεί σήμερα ανησυχία.

Τα 70 δολάρια, όμως, αύριο ή ακόμη και τα 55 μπορεί να θεωρηθούν ”δυσβάστακτο βάρος” για τις οικονομίες και τις χρηματιστηριακές αγορές. Δεν ξέρουμε πότε τα χρηματιστήρια θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με το πετρέλαιο.

Ξέρουμε, όμως, ότι είναι πολύ δύσκολο να εξακολουθήσουν να το αγνοούν για πολύ ακόμη και μάλιστα στα παρόντα επίπεδα τιμών.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v