Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπίτια κτισμένα με ράβδους χρυσού...

Αν πιστέψουμε τους κτηματομεσίτες και τους εργολάβους, μπορούμε να πουλήσουμε σήμερα το σπίτι μας και να αγοράσουμε με τα λεφτά αυτά το μισό ταμπλό του χρηματιστηρίου! Η αλήθεια, όμως, απέχει αρκετά από το κλίμα που επιχειρούν να περάσουν στην αγορά όλοι όσοι έχουν συμφέρον να πουλήσουν (μοσχοπουλήσουν) τις νεόδμητες οικοδομές τους.

Σπίτια κτισμένα με ράβδους χρυσού...
Αν πιστέψουμε τους κτηματομεσίτες και τους εργολάβους, μπορούμε να πουλήσουμε σήμερα το σπίτι μας και να αγοράσουμε με τα λεφτά αυτά το μισό ταμπλό του χρηματιστηρίου!

Η αλήθεια, όμως, απέχει αρκετά από το κλίμα που επιχειρούν να περάσουν στην αγορά όλοι όσοι έχουν συμφέρον να πουλήσουν (μοσχοπουλήσουν) τις νεόδμητες οικοδομές τους. Άλλωστε τα περιθώρια χρόνου που διαθέτουμε είναι απελπιστικά μικρά. Μόλις τέσσερις μήνες και κάτι ημέρες...

Υψηλές τιμές στα ακίνητα υπάρχουν. Στις μικρές αγγελίες. Στην πράξη είναι αρκετά δύσκολο να πουλήσει κανείς το ακίνητό του στην προσδοκώμενη τιμή, εκτός κι αν πρόκειται για μικρό διαμέρισμα.

Η ουσία είναι ότι όλοι έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι αν θέλουμε να αγοράσουμε το σπίτι μας, αυτό πρέπει να το κάνουμε τώρα άμεσα. Πριν από το τέλος του χρόνου. Διότι, λέει, οι τιμές θα ανέβουν κι άλλο και εμείς θα μείνουμε δίχως κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας.

Είναι μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ευφορίας στην κτηματαγορά. Αν κάτι είναι περισσότερο πιθανό να συμβεί το 2006, είναι να μείνουν στα χέρια των εργολάβων τα απούλητα ακίνητα...

Η αγορά ακινήτων είναι πανάκριβη. Έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια της ”φούσκας”. Στην Ελλάδα δεν έχουμε εμπειρία από ”κραχ” στις τιμές των ακινήτων. Κι αυτό διότι οι αυξήσεις στις τιμές δεν στηρίζονταν στον τραπεζικό δανεισμό, όπως συμβαίνει τώρα.

Πληθαίνουν καθημερινά οι σχετικές αναφορές στον διεθνή Τύπο. Και όπως εύστοχα σημείωσε το Bloomberg, οι φούσκες δεν ξεφουσκώνουν, αλλά σπάνε απότομα...

Πόσο μάλλον όταν τα σπίτια μοιάζουν πλέον να μην κτίζονται πλέον με τούβλα, αλλά με ράβδους χρυσού. Όλες οι υπερβολές διορθώνονται. Αργά ή γρήγορα. Και οι σημερινές τιμές των ακινήτων είναι μία μεγάλη υπερβολή...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v