Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαφανίστηκαν οι αγοραστές της Παρασκευής

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση, με την Σοφοκλέους να μην εκμεταλλεύεται την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και να δικαιώνει όσους υποστήριξαν πως η σημαντική ανοδική κίνηση της Παρασκευής είχε άμεση σχέση με την λήξη των Σ.Μ.Ε. Μαίου.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση, με την Σοφοκλέους να μην εκμεταλλεύεται την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και να δικαιώνει όσους υποστήριξαν πως η σημαντική ανοδική κίνηση της Παρασκευής είχε άμεση σχέση με την λήξη των Σ.Μ.Ε. Μαίου, αλλά και όλους αυτούς που υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι η Αγορά κινείται σύμφωνα με τις διαθέσεις λίγων ισχυρών ”παικτών” που εναλλάσσουν θέσεις μεταξύ Χ.Π.Α. και υποκείμενης και με εντολές σχετικού ”ειδικού βάρους” διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις.

Όμως περισσότερο από άλλους δικαιώθηκαν όσοι δραστηριοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων και οι οποίοι αγνόησαν επιδεικτικά την άνοδο της Παρασκευής και το κλείσιμο του Δείκτη στο υψηλό ημέρας, και διατήρησαν ή αύξησαν τις υποτιμήσεις στις οποίες παρέμειναν και σήμερα, δείχνοντας ότι δεν συμμερίζονται ακόμα και την βραχυχρόνια αισιοδοξία.

Εν τω μεταξύ το κλείσιμο του Δείκτη πλησιέστατα στο χαμηλό ημέρας εντείνει τις ανησυχίες για πιθανή συνέχιση της ”νότιας” κίνησης και βέβαια η επιστροφή της υπεροπλίας στις πτωτικές μετοχές επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η ”ταλαιπωρία” για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις δεν έχει ακόμα τελειώσει, ή καλύτερα θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα με ότι αυτό συνεπάγεται (!).

Τεχνικά η εικόνα μάλλον δείχνει ότι η άνοδος της Παρασκευής ήταν απλά ”ανοδική σφήνα” μικρής διάρκειας, όμως οι επόμενες συνεδριάσεις θα βοηθήσουν στην εξαγωγή ”ασφαλέστερων” συμπερασμάτων, όσο μπορούν αυτά να θεωρούνται ασφαλή με τόσο χαμηλό τζίρο που λίγες εντολές σχετικού ”ειδικού βάρους” σε Δεικτοβαρείς τίτλους, μπορούν να αλλάξουν εύκολα την πορεία σε FTSE και Γενικό Δείκτη.

Από τις μετοχές του FTSE, κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την Alpha Bank και απλά θετική μεταβολή για Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, Cosmote, Motor oil, Folli Follie, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς.

Αντίθετα με σημαντικές απώλειες οι Ιντρακόμ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτες για Βιοχάλκο, και Ελ. Τεχνοδομική και αρνητικό πρόσημο για Γερμανό, ΗΥΑΤΤ, ΚΑΕ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Εμπορική, Coca-Cola, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μικτές διαθέσεις, προσπάθησε μία κίνηση μέχρι το υψηλό των 2910,8 μονάδων, όμως μετά την συμπλήρωση τριών ωρών συνεδρίασης γινόταν εύκολα αντιληπτό ότι όχι μόνο δεν υπήρχε ανοδική διάθεση αλλά το υπόλοιπο της συνεδρίασης θα εξελισσόταν σε ”τιμωρία” όσων θαρραλέων προχώρησαν σε αγορές την Παρασκευή. Έτσι εύκολα λίγο πριν το τέλος βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας (2888.35) και έκλεισε κοντά σε αυτό και συγκεκριμένα στις 2891,29 μονάδες με απώλειες 0,40%.

Επιστροφή στα γνωστά για την τελική εικόνα με 98 ανοδικές μετοχές έναντι 146 πτωτικών και για 11 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 6-11,94%.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Alpha Bank στα 21,90 ευρώ, ένα πακέτο 60.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 13,98 ευρώ και ένα πακέτο 137.035 τεμάχια της Intralot στα 23,93 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v