Προσοχή σε Ασφαλιστικό τραπεζών - εθελουσία ΟΤΕ

Η διαφαινόμενη ”άνωθεν” επίλυση του Ασφαλιστικού των τραπεζών και της εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ αποτελεί τον καταλύτη και της βραχυπρόθεσμης τάσης. Από Εθνική, Alpha, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Eurobank θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο αντίδρασης προς τις 2.945 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η εμφανής διάθεση για την προεξόφληση ειδήσεων, που αφορούν κυρίως στην επίλυση του Ασφαλιστικού των τραπεζών, μπορεί να συντηρήσει την ανοδική αντίδραση.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαμόρφωση τάσης κατ’ αρχήν στη μετοχή της Εθνικής, δευτερευόντως στην Alpha Bank και η συντήρηση των όποιων τοποθετήσεων ξένων επιθετικών χαρτοφυλακίων σε Πειραιώς και Εμπορική.

Το ενδεχόμενο μερικής κατοχύρωσης υπεραξιών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μικρής διόρθωσης, από τεχνικής πλευράς, μέχρι τις 2.885 μονάδες, αν και πιθανότερη θεωρείται η ισχυροποίηση μέχρι την Τετάρτη της ανοδικής φοράς. Φοράς ικανής να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 2.945 μονάδων.

Με αυτή την προοπτική χρήζει προσοχής η συμπεριφορά τόσο του ΟΤΕ, αλλά και του ΟΠΑΠ, καθώς και ορισμένων τίτλων του FTSE 20.

Δεδομένης της επικρατούσας εκτίμησης πως για τα δύο ανοιχτά θέματα του Ασφαλιστικού και της εθελουσίας οδηγούμεθα σε άνωθεν, με πολιτική παρέμβαση, επίλυσή τους, θα πρέπει να αναμένονται έντονες διακυμάνσεις σε μετοχές εταιριών και ομίλων που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στη σχετική διαδικασία.

Με την προϋπόθεση πως μέχρι την Τετάρτη θα διαμορφωθεί και πάλι βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση προς τις 2.945 μονάδες, αποκτά ενδιαφέρον η πιθανότητα υπερ-αντίδρασης ορισμένων μετοχών εταιριών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Με βάση και τις τελευταίες συνεδριάσεις φαίνεται το στάρι που ξεχωρίζει από την... ήρα.

Σημείωση: Η Αρχή θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα, να δώσει βάση και σημασία στις αντιδράσεις, κυρίως όμως στην πικρία και την επιφυλακτικότητα που επιδεικνύουν έναντι του πολυνομοσχεδίου νουνεχείς παράγοντες της αγοράς.

Γνωρίζοντας προσωπικά τον Αθανάσιο Χαλκιάδη, τον οποίο θεωρώ προσηνή, γνώστη της αγοράς, ευθυτενή, ειλικρινή και με την καλή έννοια συντηρητικό στις εκτιμήσεις του, η ελαφρά ειρωνεία, κυρίως όμως πικρία, που αναδύεται από τη θέση του (δες σχετικά στον Χαμαιλέοντα) θα πρέπει να θεωρηθεί ως προσέγγιση απηχούσα έναν ευρύτερο προβληματισμό πολλών ενεργών παραγόντων της αγοράς.

Καλώς ή κακώς, όπως σημειώνει και ο Κ. Βέργος, η αγορά δεν μπορεί να προχωρήσει ως ένα ολιγομελές –κοσμοπολίτικου χαρακτήρα– κλειστό κύκλωμα ολίγων και προπάντων ισχυρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v