Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μία βόλτα... υψηλότερα;

Εφικτή κρίνεται η προσέγγιση - σε πρώτη φάση - των 2.920 μονάδων με την προϋπόθεση πως άμεσα θα ενισχυθούν οι συναλλαγές στα 120-140 εκατ. ευρώ. Επ’ αυτού συνηγορεί το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από την περιοχή – αντίσταση- των 2.901 μονάδων, ένδειξη θετική από τεχνικής πλευράς. Σημεία - κλειδιά το ασφαλιστικό των τραπεζών, η εθελούσια στον ΟΤΕ και το placement στον ΟΠΑΠ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέχρι την Τρίτη – Τετάρτη θα έχει φανεί κατά πόσο οι επιλεγμένες αγορές που πραγματοποιήθηκαν σε συγκεκριμένες μετοχές του FTSE-20 πραγματοποιήθηκαν με τη λογική προεξόφλησης κάποιων εξελίξεων.

Εάν αυτές, που αφορούν στο ασφαλιστικό των τραπεζών, την εθελούσια έξοδο του ΟΤΕ, τη διάθεση ποσοστού έως 17% του ΟΠΑΠ, επιβεβαιωθούν, τότε είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μίας επόμενης αντίδρασης.

Με την προϋπόθεση πως άμεσα θα ενισχυθούν οι συναλλαγές στα 120-140 εκατ. ευρώ, είναι εφικτή η προσέγγιση αρχικά των 2.920 μονάδων (που αντιστοιχούν στις 1.625 μονάδες για τον FTSE-20). Θέτοντας τη βάση για τη συνέχεια.

Εάν μάλιστα, συνεχιστούν οι τοποθετήσεις σε μετοχές του FTSE-20, και διαμορφωθεί τάση για μετοχές όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, το θετικό ενδεχόμενο θα συγκεντρώνει ακόμη περισσότερες πιθανότητες.

Υπέρ αυτού, συνηγορούν τόσο οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν χθες σε υψηλές τιμές, η αίσθηση των αναλυτών ότι τα αποτελέσματα των τραπεζών θα κινηθούν σε θετικό βαθμό όσο και η πεποίθηση πως το ασφαλιστικό των τραπεζών, αρχής γενομένης από την Εμπορική – οδεύει προς την επίλυσή του.

Συνηγορεί επίσης, το γεγονός της εμφανούς βελτίωσης της διάθεσης και του κλίματος σε ορισμένες μετοχές ή και κλάδους ακόμη της Σοφοκλέους.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες συνεδριάσεις ανακάμπτουν με αγορές και ξένων διαχειριστών οι μετοχές ισχυρών τεχνικών εταιριών, υπεραποδίδουν τίτλοι εισηγμένων από τον τομέα της ενέργειας, τον κλάδο της ακτοπλοΐας, αλά και του εμπορίου.

Εάν μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για θετική αναστροφή της τάσης, τότε –λόγω και της επικείμενης μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ – θα πρέπει να αναμένεται ενεργότερη συμμετοχή ξένων διαχειριστών και επανεμφάνιση ορισμένων Ελλήνων.

Από τεχνικής πλευράς, με την προϋπόθεση πάντα πως το κλίμα θα είναι ανάλογο στις διεθνείς αγορές και θα υπάρξει αύξηση συναλλαγών, θα πρέπει να προσεχθούν τα επόμενα επίπεδα αντίστασης του Γ.Δ. που τίθενται το μεν βραχυπρόθεσμο προς τις 2.920 μονάδες, το δε επόμενο προς τις 2.945 μονάδες.

Μία επιπλέον θετική ένδειξη, πάντα από τεχνικής πλευράς, αφορά το ”κλείσιμο” χθες του Γ.Δ. έστω και οριακά πάνω από την περιοχή – αντίσταση- των 2.901 μονάδων.

Σημειώνεται ότι την προσεχή εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα α΄ τριμήνου πολλές εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως ο ΟΤΕ, η Cosmote, η Τράπεζα Πειραιώς, τα ΚΑΕ και o Γερμανός.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.902 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 0,66%, ο FT 20 ενισχύθηκε 0,82% και ο Mid 40 κέρδισε 0,11%.

Ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 0,45%, ο FTSE 140 κέρδη 0,72%, και ο δείκτης Υψηλής Κυκλοφοριακής ταχύτητας υποχώρησε 1,79%.

Οι τράπεζες ενισχύθηκαν 1,94%, οι τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν 1,34%, ενώ οι ασφάλειες κατέγραψαν πτώση 2,02%. Άνοδος 7,2% για το δείκτη κλωστοϋφαντουργίας και 3,35% για τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Moda Bagno (37,1%), Μάρακ (26,5%), Microland (23,5%), Iκτίνος (18,9%), PC Systems (15%), Κέκροψ (13,5%), Πλαστικά Θράκης (13,2%), Βιοσώλ (προνομιούχες – 10,5%), Παίρης (10,4%) και Σίδμα (10,3%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Elephant (31,3%), Interfish (25%), Paperpack Τσουκαρίδης (19,4%), Informatics (18%), Ελλατέξ (17,4%), Κορφίλ (προνομιούχες – 16,1%), Λεβεντάκης (14,9%) ΕΤΜΑ (προνομιούχες – 12%) Αλυσίδα (11,9%) και Χαλυβδοφύλλων (11,8%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v