Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δώστε τα λεφτά στους μετόχους!

Αναγνώστης μας κάνει μία ”επαναστατική” πρόταση, με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τον Ρόκα. Ζητεί τα χρήματα από τα πρόστιμα να μοιράζονται στους θιγμένους επενδυτές!

Δώστε τα λεφτά στους μετόχους!
Αναγνώστης μας κάνει μία ”επαναστατική” πρόταση, με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τον Ρόκα. Ζητεί τα χρήματα από τα πρόστιμα να μοιράζονται στους θιγμένους επενδυτές!

Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε τις απόψεις του κ. Νίκου Μακρυμανωλάκη, αλλά δεν μπορούμε και να μην πούμε ότι έχουν ενδιαφέρον...

”Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποτελεί ορόσημο και καλό θα ήταν να καταγραφεί η χθεσινή ημέρα (προχθεσινή) ως ”η ημέρα του επενδυτή”.

Όμως, πρέπει να εκμεταλλευτεί η αγορά τέτοιες αποφάσεις και να προχωρήσει σε νέες τομές. Και εξηγούμαι: Πού πηγαίνουν τα χρήματα από τα πρόστιμα αυτά; Στο Δημόσιο; Γιατί; Το Δημόσιο ήταν αυτό που ζημιώθηκε από τις ενέργειες αυτές;

Κανονικά, θα πρέπει τα χρήματα αυτά, με ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε συνδυασμό με το Κεντρικό Αποθετήριο, να επιστρέφονται ως έκτακτο μέρισμα στους μετόχους της εταιρίας, εξαιρουμένων των εμπλεκομένων και των συγγενών τους μέχρι 2ου βαθμού.

Δηλαδή, εάν η εταιρία έχει 100.000.000 μετοχές και οι εμπλεκόμενοι και οι συγγενείς τους μέχρι 2ου βαθμού έχουν 50.000.000 μετοχές, τότε τα χρήματα του προστίμου να μοιραστούν στις υπόλοιπες 50.000.000 μετοχές.

Ως ημερομηνία αποκοπής να θεωρείται η ημερομηνία της τελεσίδικης απόφασης. Πραγματικά ο επενδυτής θα νιώθει και προστατευμένος αλλά και δικαιωμένος, χωρίς να πρέπει να προσφύγει ο κάθε ένας ξεχωριστά στη δικαιοσύνη εναντίον των φυσικών προσώπων.

Βέβαια, εννοείται ότι εάν κάποιος έχει έννομο συμφέρον, μπορεί και πρέπει να το κάνει... Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Ρόκας τα 7,8 εκατ. ευρώ είναι μεγαλύτερα από τα κέρδη της εταιρίας το 2004, οπότε τυχόν επιστροφή τους ως μέρισμα (και με τους παραπάνω όρους) θα υπερδιπλασίαζε ή και υπερτριπλασίαζε το μέρισμα προς τους μετόχους.

Επίσης, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ ήταν και η άλλη χθεσινή απόφαση της Ε.Κ. περί μηνυτήριας αναφοράς στον ορκωτό ελεγκτή της Δυναμική Ζωή. Οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν για να ελέγχουν τις εταιρίες αντικειμενικά.

Και επειδή σε αυτούς πρέπει να έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη, θα πρέπει να είναι πολύ σκληρό και το θεσμικό πλαίσιο. Δε γνωρίζω ποιο είναι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αλλά θεωρώ δίκαιο ότι σε περίπτωση που καταδικαστεί ένας ορκωτός λογιστής για παραλήψεις (σκόπιμες ή μη), η ποινή του πρέπει να ξεκινάει από τα 5 χρόνια ΜΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣΙΜΑ και βέβαια να επιβάλλεται οριστική αφαίρεση των σχετικών αδειών άσκησης επαγγέλματος.

Έτσι οι ορκωτοί λογιστές θα το σκέφτονται σοβαρά πριν αγνοήσουν ”ασήμαντες λεπτομέρειες” στις εκθέσεις τους.

Υπεύθυνος για την φιλοξενία:

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v